Miehikkälän museotoimi järjestää jo perinteeksi muodostuneen Salpaseminaarin sunnuntaina 9. päivänä lokakuuta Miehikkälän Salpalinja-museolla. Seminaariluentojen aiheina ovat muun muassa jatkosodan ajan työleirit, Salpalinjan ruotsalaiset rakentajat ja sota-ajan kenttäpostikirjeenvaihto. Luennot pohjautuvat uusimpaan tutkittuun tietoon.
Ensimmäisellä luennolla VTT Pekka Niiranen kertoo Suomen jatkosodan aikaisesta työleirijärjestelmästä, joka liittyy vuosina 1942–1944 voimassa olleeseen yleiseen työvelvollisuuteen. Työvelvollisuuslakia rikkoneita varten perustettiin ympäri Suomea työleirejä ja erikoisia työmuodostelmia. Luento pohjaa Pekka Niirasen kesäkuussa 2022 Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineeseen tekemään väitöskirjaan. Niiranen työskentelee toimittajana Yleisradiossa ja toimii myös poliittisen historian dosenttina.
Toisella luennolla varatuomari Markku Lemmetty kertoo, miten suomalaiset ja ruotsalaiset työmarkkinajärjestöt liittyvät Salpalinjan rakentamiseen ja Suomen talvisotaan. Ja mikä virka oli järjestöjen kansainvälisillä suhteilla ja kontakteilla toiminnassa. Markku Lemmetty on pitkän linjan järjestömies ja työskennellyt mm. Akavassa lakimiehenä ja johtaja lähes 30 vuotta.
Viimeisessä luennossa FT Mirja Turunen avaa Irma ja Urho Hälikän kenttäpostikirjeenvaihtoa sota-ajan arjen kuvastajana. Kenttäpostikirjeiden merkitys sodan erottamien läheisten jaksamiselle oli niin valtava, että kenttäpostin on sanottu olleen Suomen armeijan salainen ase. Kirjeillä pidettiin yllä parisuhdetta, jaettiin lapsiperhe-elämää sodan särkemässä arjessa. Kirje oli kuitenkin ennen kaikkea elämänmerkki, jonka saapumisesta tiesi, että puoliso oli elossa – ainakin vielä.
KFT Mirja Turunen on kotkalainen toimittaja ja historioitsija, ja luento pohjautuu Mirja Turusen kenttäpostia käsittelevän kirjaan Elämänmerkki (2021).
Ilmoittaudu ajoissa!
Paikkoja on rajoitetusti, joten ennakkoilmoittautuminen on suotavaa. Ilmoittautumiset ma 3.10. klo 16 mennessä puhelimitse 044 383 5091/Salpalinja-museo tai salpamuseo@miehikkala.fi. Tilaisuus on maksullinen.
MIEHIKKÄLÄN SALPALINJA-MUSEO
—
Lisätietoja: Miehikkälän Salpalinja-museo, museotutkija Armi Oinonen, puh. 040 752 7770, armi.oinonen@miehikkala.fi