Siirryin sot.keskus Haukasta vuoden 1943 alussa Lokin keskukseen, jossa palvelin vuoden 1945 alkupuolelle asti. Lokin puhelinkeskus oli toiminnassa läpi vuorokauden. Puheluidenvälittäjät oli jaettu kuuteen ryhmään, ja ryhmillä oli kiertävät vuorot.

Samaan ryhmään kuuluvat viettivät usein vapaa-aikaansa yhdessä. Vuoroja sai myös vaihtaa ja näin sai tutustua muihinkin ryhmiin sekä työssä että vapaa-aikana.

Päiväsaikaan keskuksessa toimintaa valvoivat vuorotellen valvojat: Irja Silvennoinen, Lea Matalamäki ja Hilkka Hakoharju. Esimiehiämme olivat myös luutnantit Raimo Hallama ja Arvo Franssila. Viestipuolen upseereista muistan nimet Rönneikkö, Aronen, Elo, Vuolle, Kuismala, Åvall, Hertell.

Ajatuksissa olen palannut aikaan noin 50 vuotta sitten. Olimme nuoria, joille sota oli ankaraa todellisuutta. Se oli heittänyt varjonsa elämäämme. Milloin tahansa saattoi tulla suruviestejä rintamalta – olihan niitä tullutkin.

Pieni Suomi taisteli urheasti suurta vihollista vastaan säilyttääkseen itsenäisyytensä. Tämä liitti meidät yhteen aseveljinä ja -sisarina. Jokainen paikallaan hoiti tehtävänsä tunnollisesti, samalla kun odotimme hartaasti sodan loppumista.

”Marskia” kunnioitimme suuresti; kun hän sattui tulemaan kadulla vastaan, niiasimme kohteliaasti. Olihan se juhlahetki, kun Marsalkka nosti kätensä tervehdykseen! Keskustyössä puhuttelimme häntä aina: ”herra Marsalkka” ja hänen puhelunsa pyrittiin välittämään viivytyksettä.

Oli joskus kiperiäkin tilanteita, kun jotain määrättyä henkilöä ei tahtonut löytää mistään. Etsimistä oli jatkettava siihen asti, että etsittävä löytyi langan päähän.

Jos rintamalla tapahtui erikoista, aiheutti se painetta hätä- ja komentajapuhelujen tulvaa keskuksessa. Sellaisen vuoron jälkeen kesti kauan ennen kuin jännitys laukesi.

”Marski” arvosti kaikkia alaisiaan ja muisti joka vuosi syntymäpäivänään suklaalla ym.

Vantaalla 21.2.1993
Mirjam Backman o.s. Soilevuo (ent.Strandén)
s. 24.11.1917
k. 18.8.2002
Tämä muistelo on julkaistu tyttärien luvalla.

#himmetaeimuistotsaa #veteraanit #sotaveteraanit #sotiemmenaiset #perinneaika #perinnetyö #sotahistoria