Tämän ikinuoren näköisen sotaveteraanin, Olavi Kataja-Rahkon syntymäpäivää vietetään tänään Seinäjoella Kynttilöitä on kakussa 100, mitä ei kyllä ikinä uskoisi kun Olavia katsoo

– Rauhallinen luonne, arvellaan Etelä-Pohjanmaan sotaveteraanipiirissä pitkän iän salaisuudeksi.

– Ja hyvä fyysinen kunto ja sopivassa määrin harrastuksia työn vastapainoksi!

Aktiivisuudesta Olavi on kyllä erinomainen esimerkki meille kaikille.

Ilmajokelaiseen maanviljelijäperheeseen syntyneenä ei hänen tai hänen tai hänen kuuden sisaruksensa tarvinnut tekemisen puutteesta kärsiä: töitä tilalla kyllä riitti kaikille. Mutta aina jos vapaa-aikaa vain tuli, kulutti hän sen urheilukentällä.

Myöhemmin erityisesti ampumaurheilu on ollut lähellä sydäntä ja hän kilpaili aktiivisesti vielä 85-vuotiaaksi

Jatkosodassa Olavi palveli Kenttätykistörykmentti 3:ssa Syvärillä Lotinapellon maastossa, samaan aikaan kun hänen isänsä oli Laatokan toisella puolen Kenttätykistörykmentti 10:ssä.

Hänen kotiuduttuaan sodasta marraskuussa 1944 alkoi elämässä uusi vaihe: työ ensin liikkuvassa poliisissa ja myöhemmin Valtion Rautateillä.

(Melko pian sodasta paluun jälkeen alkoi tosin toinenkin uusi elämänvaihe, mistä veikkaamme niin ikään löytyvän yhden vastauksen pitkään ja tasapainoiseen elämään: 76 vuotta kestänyt avioliitto rakkaan Raili-puolison kanssa )

Viime vuonna Olavi jäi leskeksi, mitä suuremmalla syyllä eiköhän lähetetä kaikki oikein lämpimät onnentoivotukset kommentteihin sotaveteraanipiirin vietäväksi päivänsankarille