Ärade krigsveteraner och lottor

Klicka för att förstora bilden

Vi firar den nationella veterandagen för att tacka er, hedersmedborgarna i vårt land. Ni försvarade Finland i svåra tider och tryggade vår självständighet.

Rysslands grymma anfallskrig i Ukraina, som har pågått i över ett år, har påmint oss om vår egen historia. Vi har en särskild förståelse för ukrainarnas lidande och vi har hjälpt dem på många olika sätt. Ni vet hur viktigt det är med hjälp när det är fråga om överlevnad och det egna landets öde.

Vår starka försvarsvilja bygger på ert arbete och de uppoffringar ni har gjort. Vi har insett vikten av beredskap och vi har upprätthållit ett trovärdigt försvar. Nu har vi maximerat vår säkerhet genom att ansluta oss till försvarsalliansen Nato.

Efter de tunga krigsåren byggde ni oss ett land som år efter år hör till de säkraste och lyckligaste i världen. Den stabilitet och välfärd vi åtnjuter är ett resultat av era ansträngningar. Vår tacksamhet gentemot er kommer att bestå genom tiderna och nu är det de kommande generationernas uppgift att värna om det arv ni har gett oss.

Vi önskar er alla god hälsa och välmående och en trevlig veterandag.

Sauli Niinistö
Republikens president

Jenni Haukio
Republikens presidents maka