Veteraaniliitojen toiminta on hiljalleen tulossa tiensä päähän. Ensimmäisenä liittonsa purki Rintamaveteraaniliiton jäsenistö liittokokouksessaan 10.6.2023. Kymmenet tuhannet sotiemme veteraanit ovat saaneet vuonna 1967 perustetulta Rintamaveteraaniliitolta tukea fyysisen ja henkisen terveytensä ja hyvinvointinsa ylläpitoon.

Se ei ole vähäinen asia, kun kohteena ovat kunniakansalaisemme. Sotaveteraaniliitto ja Sotainvalidien Veljesliitto jatkavat työtään veteraaniemme eteen, mutta valmistautuvat myös liittojensa purkamiseen vuodenvaihteen 2024–2025 paikkeilla.

Veteraaniliitot ovat siirtämässä tehtävänsä Tammenlehvän Perinneliitolle, joka on päivittänyt strategiansa ja sääntönsä vastaamaan tulevaa rooliaan. Perinneliiton valmiudet uuteen rooliinsa ovat hyvät, mutta tulee kuitenkin ottamaan aikansa, ennen kuin sen hallinnolliset ja toiminnalliset kyvyt riittävät kantamaan vastuun veteraanien edunvalvonta- ja tukityöstä sekä kenttäorganisaation johtamisesta.

Valtakunnallisen liiton purkaminen ja samanaikainen perinnetyön käynnistäminen on haastava ja ristiriitainenkin tilanne. Toisaalta menneitä muistellaan haikeudella mutta toisaalta ollaan vahvasti mukana rakentamassa veteraanityön jatkumoa.

Ensimmäisenä tässä ristiaallokossa ollut Rintamaveteraaniliitto on näyttänyt mallia meille muille liitoille. Urakkaan on osallistunut suuri joukko henkilöitä niin liitossa kuin alueorganisaatioissa, ja yksittäisiä urotekoja on nostettava esiin varoen. Toiminnanjohtaja Heikki Karhulle on kuitenkin annettava täysi tunnustus hänen järkkymättömästä veteraaniliittojen yhteistoimintaa korostavasta asenteestaan. Hän on onnistunut hienolla tavalla edistämään perinnetyön valmisteluita niin liittojen kesken Pasilassa kuin kentällä.

Rintamaveteraaniliiton purkautuessa Sotainvalidien veljesliitto ja Sotaveteraaniliitto jatkavat työtä sen eteen, että kunniakansalaisemme eivät jää veteraanijärjestöjen eivätkä hyvinvointialueiden rakennemuutosten jalkoihin. Tämä on perusedellytys tukityön jatkumiselle Tammenlehvän Perinneliiton johdolla.

Sakari Martimo