Sotaveteraaniliiton toimiston väki ”tarkasti” Kaarteen sotamuseoon Lohjalla. Museon omistaja ja isäntä Kalervo Kaarre otti delegaation vastaan komeasti puolustusvoimien kunniamarssin tahdissa.

Tyytyväinen tarkastusjoukko vas. Petteri rokka, Riina Lillfors, Ariela Säkkinen, isäntä Kalervo Kaarre, Leena Seppälä vahtialiupseerin valvonnassa.

Idea museon perustamisesta syttyi Savonlinnan torilta yksittäisen sotamuiston ostamisesta. Ajatuksen edetessä näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen pestattiin alan ammattilaisia, mikä näkyy ja kuuluu museovieraita ilahduttaen. Yleisesittelyn jälkeen alkoi varsinainen tutustuminen museoon ja sen esittelymateriaaliin.

Paljastamatta tässä museon kaikkea sisältöä, tiloista löytyvät mm. sotilaskoti/kanttiini, etulinjan juoksuhauta ja pommisuoja. Eri tiloihin on rakennettu erityisen hienosti teemaan sopiva äänimaisema. Esimerkiksi laverilla nukkuvan sotilaan syvä hengitys tai pommisuojassa ilmapommituksen jyrinä ja jyske vievät mielen elävästi sodan oloihin. Tiloissa sijaitsee myös pieni myymälä, josta voi hankkia vaikkapa Molotovin cocktailin replikan.

Molotovin cocktailin replika
Maailmankuulu Molotovin coctail

Museossa kävijöiden määrä on ollut ilahduttavan runsas. Ukrainan sota on nostanut sotakokemuksemme pintaan, mutta myös paikallinen lohjalainen historia kiinnostaa kävijöitä. Museo onkin malliesimerkki sotasukupolven perinnön vaalimisesta. Mikä tärkeää, Lohjan alueen koulut ovat löytäneet museon. Koululuokat saavat kokea monipuolisesti sota-ajan henkeä ja toimintaa.

On vielä syytä mainita museotilojen yhteydessä toimiva Teija Kaarteen ylläpitämä TeijArt Mosaiikkinäyttely. Itse asiassa kokonaisuuden nimi onkin Kaarten Sotamuseo ja Mosaiikki. Näyttely avaa tietämättömälle aivan uusia ulottuvuuksia mosaiikin käytöstä ja lopputulosten taiteellisesta kauneudesta. Tiloissa järjestetään myös mosaiikkityön kursseja niin aikuisille kuin lapsille.

Kaiken kaikkiaan ”tarkastus” meni kirkkaasti läpi. Yksi kehittämiskohdekin keksittiin: Suomessa toimivilla sotamuseoilla ja näyttelyillä ei ole edes epävirallista valtakunnallista yhteistoimintaa. Jo pelkästään tiedonvaihto ja parhaiden käytäntöjen jakaminen tukisi yleensä pienellä budjetilla toimivia paikalisluonteisia museoita. Elinvoimaiset museot ovat konkreettisia paikallisen ja alueellisen perinnetyön keskuksia.

Lisää tietoa museosta https://kaarteensotamuseo.fi/