Suomi ei voi jäädä paikalleen – puolustuskyvyn kehittämistä on jatkettava

Suomi ei voi jäädä paikalleen – puolustuskyvyn kehittämistä on jatkettava

Puolustusvoimat täytti viime vuonna 100 vuotta, niin teki myös Karjalan lennosto. Juhlavuoden teemana oli ”Maanpuolustus kuuluu kaikille”. Myös tasavaltamme presidentti, ylipäällikkö Sauli Niinistö, totesi juhlavuoden alussa, että meistä jokainen on maanpuolustaja.

Sotien aikana sotiemme veteraanit osoittivat, että maanpuolustus tosiaan kuuluu kaikille. Historiamme ratkaisuhetkellä kansakunta yhdistyi yhteisen asian äärelle. Vapauden hinta oli kova ja taakka raskas, mutta he kantoivat taakan ja maksoivat hinnan. Sen vuoksi me saamme elää vapaassa ja itsenäisessä Suomessa, maailman parhaassa maassa. Kiitos tästä kuuluu sotiemme sankareille – veteraaneille, taisteluissa kaatuneille, heidän omaisilleen ja lotille.

Puolustuksemme kulmakivet ovat yleinen asevelvollisuus, koko maan puolustaminen ja sotilasliittoihin kuulumattomuus. Kaiken perustana on kansalaisten luja maanpuolustustahto. Puolustusvoimat on ketterä 100-vuotias ja tänä päivänä hyvässä kunnossa. Meitä arvostetaan kansainvälisesti ja Suomen kansa luottaa tutkimustenkin mukaan puolustusvoimiin. Kun katson lähiympäristöön; länteen, itään tai etelään, voin ylpeästi suomalaisittain todeta, että meillä ei ole todellakaan mitään hävettävää.

Maa-, meri- ja ilmavoimien yhteistoimintaa kehitetään jatkuvasti. Valmiutta ja on kehitetty ja kalustohankintoja tehty. Kaikille yhteistä, yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa varusmieskoulutusta kehitetään mm. virtuaalisilla koulutusvälineillä. Suomalainen yleiseen asevelvollisuuteen ja naisten vapaaehtoisuuteen perustuva järjestelmä on vertaansa vailla niin tehokkuudessaan kuin tuloksissaan.

Paikalleen emme voi kuitenkaan jäädä. Puolustuskykyä on kehitettävä tasapainoisesti ja ajanmukaisesti. Suomi tarvitsee jatkossakin hyvin varustetut ja koulutetut maa-, meri- ja ilmavoimat sekä laajan reservin. Nähtävillä olevat uhkakuvat korostavat kokonaismaanpuolustuksen ja yhteistyön merkitystä.

Toimintaympäristö edellyttää meiltä jatkuvaa valmiutta. Nykyaikaisella taistelukentällä tarvitaan meistä kaikkia. Yksinään kukaan ei pärjää.

Me puolustusvoimissa ja Karjalan lennostossa teemme päivin ja öin töitä sen eteen, että saamme jatkossakin elää vapaassa ja itsenäisessä Suomessa. Suomessa, jonka sotaveteraanimme ovat meille kaikille lunastaneet.

 

Timo Herranen

 

 

 

Kirjoittaja on eversti ja Karjalan Lennoston komentaja