Lotta Svärd on nyt Instagramissa – uusi tili esittelee ennen näkemättömiä otoksia ensi vuonna 100-vuotisjuhlaansa viettävän järjestön työstä

Lotta Svärd on nyt Instagramissa – uusi tili esittelee ennen näkemättömiä otoksia ensi vuonna 100-vuotisjuhlaansa viettävän järjestön työstä

Lottien valtakunnallisen järjestön perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Lotta Svärd Säätiö on avannut Instagramtilin, jossa esitellään Lottamuseon valokuvakokoelmien ainutlaatuisia, ennen julkaisemattomia otoksia, jotka esittelevät järjestön moninaisia tehtäviä suomalaisten arjen turvallisuudesta huolehtimisessa.

Tehtävä jatkuu yhä.

– On lottien oma toive, ettei järjestön toiminta lakkaa, vaan että se jatkaa työtään suomalaisen yhteiskunnan hyväksi, säätiön toiminnanjohtaja Anne Nurminen muistuttaa.

[br]

Lotat toimivat Suomen maanpuolustuksen tukena niin koti- kuin sotarintamalla (kuva: Sa-kuva)

[br]

Tuusulassa sijaitsevalla Lottamuseolla on merkittävä valokuvakokoelma, joka sisältää lähes 25 000 valokuvaa, monet niistä aikaisemmin julkaisemattomia. Kuvakokoelman moninaiset teemat heijastavat lottajärjestön huolto- ja avustustyön merkitystä niin sodan kuin rauhankin aikana.

Kuvien kautta lottajärjestössä toimineiden naisten työ ja yhteiskuntavastuu tulevat näkyväksi osaksi suomalaisen yhteiskunnan kehitystä. Lottien ja pikkulottien moninainen vastuullisuus näyttäytyy laaja-alaisena huoltotyönä muun muassa heikko-osaisista huolehtimisena, sotapakolaisten matkan turvaamisena, vanhusten ja lasten auttamisena sekä sairaiden hoitamisena.

Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi julkaistaan nyt Instagramissa näitä harvinaislaatuisia valokuvia kunnianosoituksena kaikille lakkautetun lottajärjestön jäsenille, lotille ja pikkulotille

Ennen julkaisemattomia lottakuvia löytyy nyt Instagramista @lottasvardofficial.

Instagram on maailmanlaajuinen, ilmainen kuvanjakopalvelu, jossa käyttäjät voivat jakaa kuvia ja videoita sekä kommentoida ja tykätä toistensa jakamaa sisältöä. Lottien tiliä voi seurata joko netissä täällä tai älypuhelimesta Instagram-sovelluksen lataamalla.

[br]

[br]

Vuosisata huoltotyötä ja yhteiskuntavastuuta

Lottajärjestö oli aikoinaan naisten vapaaehtoinen, aseeton maanpuolustusjärjestö, jonka työ oli moninaista huolto- ja avustustoimintaa. Jäseniä järjestössä oli enimmillään noin 240 000, joista 8-17 -vuotiaiden pikkulottien osuus oli lähes 50 000. Lottajärjestö lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksen nojalla marraskuussa 1944.

Jatkosodan jälkeen lottajärjestön huolto- ja avustustyötä jatkamaan perustettiin Suomen Naisten Huoltosäätiö. Viisikymmentä vuotta myöhemmin vuonna 2004 Suomen Naisten Huoltosäätiön nimi vaihdettiin Lotta Svärd Säätiöksi. Lottien toiveiden mukaisesti Lotta Svärd Säätiön toiminta ei ole määräaikaista vaan jatkuu avustus-ja huoltotyön, arjen turvallisuuden sekä lottien historian tutkimisen ja tallentamisen merkeissä myös tulevaisuudessa.

[br]

Kucvankauniissa ympäristössä sijaitseva Lottamuseo on todella suositeltava vierailukohde

[br]

Lottamuseo vaalii, tutkii ja tallentaa

1990-luvun puolessa välissä halusivat lakkautetun lottajärjestön jäsenet, lotat ja pikkulotat perustaa museon tutkimaan, tallentamaan ja välittämään tietoa lottajärjestön toiminnasta ja sen yhteiskunnallisesta merkityksestä niin yhteisön kuin yksilönkin näkökulmasta. Lottamuseo avattiin yleisölle keväällä 1996 ja nykyään se tunnetaan valtakunnallisena erikoismuseona.

Lotta Svärd Säätiö haluaa nyt ja tulevaisuudessa varmistaa sen, että lottajärjestön historia, yhteiskunnallinen merkitys sekä lottien ja pikkulottien tarinat säilyvät sekä tulevat näkyviksi myös nuoremmille sukupolville. Niinpä Lotta Svärd Säätiö haluaakin Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi avata Lottamuseon valokuvakokoelmia entistä laajemmin suurelle yleisölle.

Lotta Svärd -järjestön arvot ja ihanteet ovat osa säätiön nykyistäkin toiminta-ajatusta. Säätiön tarkoituksena on sen sääntöjen mukaan Lotta Svärd -hengessä:

  • Huoltaa ja avustaa sodan tai muun kriisin johdosta tai sen seurauksista kärsimään
    joutuneita henkilöitä tai yhteisöjä, jotka auttavat edellä mainittuja henkilöitä.
  • Avustaa naisten koulutusta toimimaan kriisitilanteissa.
  • Vaalia lottaperinteitä ja ylläpitää museo- ja näyttelytoimintaa.