Englantilaistoimittaja Philip Gomm etsii Kollaan taistelijoita

Englantilaistoimittaja Philip Gomm etsii Kollaan taistelijoita

Englantilaistoimittaja Philip Gomm etsii Kollaan taistelijoita (etenkin JR 69:stä), Sortavalan tuntijoita tai helyläläisiä.

– Isoisäni, Eemil Pirhonen, kaatui Kollaalla Talvisodassa 11.3.1940. Hän palveli Jalkaväkirykmentti 69:n 3. komppaniassa.

Hänen ruumistaan ei koskaan löydetty, mikä jäi vaivaamaan perhettämme. Nyt on minun, Eemilin lapsenlapsen, vuoro jatkaa selvitystä isoisäni viimeisistä vaiheista. Hänen joukko-osastonsa sotapäiväkirjaa ei noilta päiviltä ole.

Philip Gomm ja hänen siskonsa käymässä isoisänsä talolla Helylässä lähellä Sortavalaa vuonna 2006.
Philip Gomm ja hänen sisarensa Helen Gomm käymässä isosisänsä Eemil Pirhosen talolla Helylässä lähellä Sortavalaa, Venäjällä 2016. Täällä heidän äitinsä Raini syntyi.

Sotasammon mukaan Eemilin ruumis olisi löydetty ja haudattu Sortavalan sankarihautausmaalle (hän oli kotoisin muutaman kilometrin päästä Helylästä) ja haudan numeroksi annetaan 20406. Sortavalan sankarihautausmaan tiedoista hänen nimeään ei kuitenkaan löydy.

Josefina Pirhonen ja Eemil Pirhonen tyttärensä Rainin (Philip Gommin äiti) kanssa studiokuvassa vuodelta 1938.

Vuodelta 1953 peräisin olevassa ”Sortavalan sankarivainajat – In Memorium”- teoksessa haudan kerrotaan olevan tyhjä ja Eemilin tulleen siunatuksi hautaan kentälle jääneenä tai poissaolevana.

Eemil Pirhonen ja Josefina Pirhonen poikansa Raimon (sylissä) ja tyttätensä Rainin (istuu äitinsä kanssa) kanssa, kuvattuna talonsa edustalla Helylässä, lähellä Sortavala. Mahdollisesti kesällä 1939. Raini on Philip Gommin äiti.

Onko sinulla sukulaisia, jotka taistelivat Kollaalla, etenkin Eemilin rykmentissä tai komppaniassa? Tai ovatko he kenties jättäneet jälkeensä kirjeenvaihtoa tai omia päiväkirjoja, joissa mainittaisiin kyseisen päivän taisteluita/ tapahtumia? Tai ovatko sukujuurenne Sortavalassa/ Helylässä ja olisiko teiltä sitä kautta mahdollista saada lisätietoa asiaan liittyen?

Philip Gommin alkuperäinen kirjoitus Veterans’ magazine article-lehdessä (PDF)

Yhteydenotot
toimitus@sotaveteraaniliitto.fi tai kirjoittajaan philip.gomm@outlook.com
puh. +44 (0)7711 776448