Sotaveteraaniliiton joulukalenteri kunnioittaa sotiemme naisia

Sotaveteraaniliiton joulukalenteri kunnioittaa sotiemme naisia

Suomen Sotaveteraaniliitto lanseeraa tänä vuonna ensimmäisen joulukalenterinsa, joka ajan hengen mukaisesti on virtuaalinen. Ensimmäinen luukku avautuu joulukuun 1. päiväna ja uusi luukku avataan tuosta lähtien liiton Facebook-sivulla joka aamu kello seitsemän. Kuvat joulukalenteriin on valittu SA-kuva-arkistosta.

Tämän vuoden teema tekee kunniaa Suomen sotien naisille. Naisten roolia mm. suomalaisessa sotaveteraanitoiminnassa on nostettu tänä vuonna esiin aikaisemminkin: keväällä julkaistiin 2014 puretun Sotaveteraaniliiton Naisjärjestön historiikki ”Auta, tue, palvele – Suomen Sotaveteraaniliiton Naisjärjestön historia 1968-2014” (myynnissä verkkokaupassamme.)

[br]

Kaikki naiset sodassa eivät olleet lottia 

Raasulin vaatekorjaamo, 1941

Puhuttaessa naisten roolista sodassa nousevat monilla mieleen lotat. Lottajärjestön moninaisten tehtävien ansiosta heidän roolinsa onkin merkittävä: lukuisissa maanpuolustustusta tukevissa tehtävissä toimineiden lottien on arvioitu vapauttaneen näin rintamalle 25 000 miestä sodan sotilaallisiin tehtäviin.

Vuonna 1941 virallisesti osaksi puolustusvoimia nostetun järjestön riveissä oli talvi- ja jatkosodan aikana yhteensä noin 90 000 lottaa, joista samanaikaisesti komennuksella oli 20 000. Suostumus komennukselle lähtemiseen oli vapaaehtoinen, mutta komennukselle lähdön jälkeen oli palveluksessa pysyminen naisille yhtä pakollista kuin miehillekin.

He eivät kuitenkaan olleet ainoita sodassa mukana olleita naisia. Lottien lisäksi sodassa toimi myös tuhansia sotilaskotisisaria ja sairaanhoitajia, satoja naislääkäreitä sekä lääkintälottia ja apusisaria.

Lisäksi tulevat vielä puolustusvoimien palveuksessa jo ennen sotia työskennelleet naiset.

[br]

AK-sääaseman Pilot-koe, Nurmoila 1942

Lukuisia ryhmiä, moninaisia tehtäviä

Naisten eri sodanaikaiset tehtävät vaihtelivat hallinnollisista tehtävistä muonitukseeen, varustehuollosta viestintään ja lääkinnällisistä tehtävistä ilmavalvontaan.

Vaativin lienee kuitenkin ollut rintamalla kaatuneiden huoltaminen viimeiselle matkalleen – tehtävä joka vaati poikkeuksellista luonteenlujuutta ja kypsyyttä.

Sotaan osallistuneista naisista ei pidetty miesten kantakorttia vastaavaa henkilörekisteriä. Niinpä tiedot sodassa mukana olleesta naisväestöstä ja heidän kärsimistään tappioista ovat hyvin hajanaisia. Lääkärinä sodassa- teos arvioi kuitenkin rintamilla ja sotatoimialueilla palvelleiden naisten määräksi viime sodissamme 100 000.

Ei tule unohtaa, ettei maan jälleenrakennuskaudestakaan olisi selvitty ilman naisten panosta, joten ehkä on paikallaankin nostaa heidät hetkeksi parrasvaloihin. Toivottavasti tulevat 24 päivää ja luukkua tekevät kunniaa sille kaikelle, mihin maamme naisista on!

Liiton Facebook-sivulle pääset tästä. Muista siis tykätä ja liittyä seuraajaksi!

[br]