Rautasormus on todellinen rakkauden symboli

Rautasormus on todellinen rakkauden symboli

Sormus on perinteisesti symboloinut suurta rakkautta, mutta tämä sormuksen kohdalla se rakkaus on jotain todella suurta: se kertoo nimittäin paitsi rakkaudesta puolisoon, myös rakkaudesta isänmaataan kohtaan.

[br]

Rautasormuksen tarina puhuttelee yhä tänäänkin

[br]

Kesän 1939 kääntyessä syksyyn alkoi sodan uhka käydä entistä todennäköisemmäksi. Suomi oli siihen huonosti varautunut niin taloudellisesti kuin aseellisesti.

Lokakuun 20. päivä, juuri talvisodan kynnyksellä, julkaistiin Helsingin Sanomissa ja Uudessa Suomessa kirjoitus, jossa ehdotettiin, että suomalaiset kävisivät vaihtamassa kultaiset sormuksensa rautasormuksiin, jotta Suomi saisi hankittua kipeästi kaivattuja sotavarusteita.

[br]

Kultasormukset isänmaalle

Täällä kaukana kotoa tuumin yöllä päivystävänä upseerina isänmaan asiaa ja ehkä alkavia taloudellisia vaikeuksia. Ehdotan, että jokainen Suomen mies ja nainen, jolla on vasemman käden nimettömässään kultasormus vaihtaisi sen teräksiseen sormukseen, jonka saisi vastineeksi. Kultasormuksista saataisiin varmasti kokoon kymmeniä tuhansia maanpuolustukseen.

Reservin vänrikki Jussi Lappi-Seppälä

[br]

Talvisodan ihme oli koko kansan yhteisen ponnistelun tulosta, eikä tämä ollut poikkeus. Sormuksia saatiin kerätyksi noin 315 000 kappaletta. Sen lisäksi keräykseen annettiin 19 100 muuta kultaesinettä. Yhteensä Puolustusministeriö sai kerättyä yli 1 750 kiloa kultaa. Kultamäärällä olisi saanut hankituksi jopa 30 hävittäjäkonetta.

[br]

Kultakeräyksen satoa Kansallismuseon kokoelmissa

[br]

Vastineeksi lahjoituksestaan suomalainen sai rautasormuksen. Vihkisormuksestaan luopuneille annettiin maavoimien sormuksella tunnetun, kokardiruusukkeellinen sormus, muuta arvoesineistöä lahjoittaneet saivat ilmapuolustussormukseksikin kutsutun, lennoston hakaristi-tunnuksella varustetun sormuksen. Sormusten sisäpintaan on kaiverrettu yksinkertainen, mutta paljon puhuva vuosiluku: 1940.

Kyseessä on rautainen sitoumus isänmaan asiaan, mutta rautaa sormus ei nimestään huolimatta ole, vaan alpakkaa eli uushopeaa.

Rautasormuksia oli kahta erilaista

[br]

Rautasormuksen historian moni tunteekin, mutta tiesitkö, että sinulla on mahdollisuus hankkia omaksesi pala tätä suomalaista sotahistoriaa?

Aitoja, vuonna 1940 taottuja rautasormuksia jäi Suomen sotien aikana vaihtamatta jonkin verran ja nyt näitä historiallisia sormuksia myydään Monetan verkkokaupan sekä Sotiemme Veteraanit- keräyksen kautta.

Hintaa sormuksella on 59€.

[br]

Rautasormus on arvokas lahja monella tapaa

[br]

Sormus toimitetaan kauniissa, kotimaista käsityötä olevassa puisessa lahjapakkauksessa, jonka kanteen on kaiverrettu se samainen ruusuke.

– Sormus on paitsi kaunis, myös koskettava muistoesine täynnä historiallista arvoa. Se onkin erinomainen lahjaidea kenelle tahansa, vinkkaa Sotiemme Veteraanit-keräyksen Riitta Suoanttila.

– Koska kyseessä on erikoislaatuinen ja vain rajallisesti valmistettu esine, on sitä saatavilla vain hajakokoja, hän muistuttaa.

Tarvittaessa Sotiemme Veteraanit- keräyksen kautta voidaan kuitenkin yrittää paikallistaa myös jotain tiettyä kokoa. Järkähtämätöntä rakkautta ja uskollisuutta symboloivan rautasormuksen ainutlaatuinen tarina puhuttelee nimittäin yhä vieläkin.

– Sormusta tiedetään eräissä tapauksissa hankitun myös kihlasormukseksi, Sotiemme Veteraanit- keräyksestä paljastetaan.