Onko tässä Harjavallan tuntematon sotilas? Simo Akkanen saattaa olla tarinan ratkaisu.

Onko tässä Harjavallan tuntematon sotilas? Simo Akkanen saattaa olla tarinan ratkaisu.

Tuntemattoman sotilaan mysteeri ei jättänyt Jaakko Suontaustaa rauhaan

Harjavallan sankarihautausmaan tuntemattoman sotilaan arvoitus jäi Kauko Kiurun lisäksi askarruttamaan monia muitakin.  Yksi heistä on Harjavallan Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Jaakko Suontausta.

– Toki on mahdollista, että asia jää ainiaaksi ilman selvyyttä, hän myöntää.

– Eihän tämä sankarivainaja toki ainoa tuntemattomaksi jäänyt ole, mutta hänen, niin kuin heistä jokaisen, tarina on kuitenkin kertomisen ja, mikäli mahdollista, selvittämisen arvoinen. Jonkun toisen seurakunnan sankarihaudoilla lienee kivi ja nimi tälle vapautemme uhrille. Ehkäpä siinä kivessä todetaan, että hänet on siunattu kentälle jääneenä?

[br]

Työkaluja sotahistorialliseen tutkimukseen

Tänä päivänä sotahistoriallisiin löytöretkiin on tarjolla lukuisia työkaluja, joita löytyy ihan verkostakin. Sotasampo, siihen kuuluva Sotapolku.fi, digitoidut sotapäiväkirjat ja muu Kansallisarkiston sota-arkiston materiaali auttavat löytämään vastauksia useisiin aikaisemmin avoimeksi jääneisiin kysymyksiin.

Kansallisarkistoon oli yhteydessä myös Suontausta.

– Sieltä asiaa luvattiin tutkia lähimmän vuoden aikana. Matkustin kuitenkin Helsinkiin ja sain apua lähes välittömästi. Mietin, että saattaahan kyseisen komppanian miehistä olla joku tai jotkut joutuneet ”hukkaan” kyseisen taistelun aikana. Jospa siitä ajatuksesta voisi lähteä liikkeelle? Rintama kuitenkin eteni itään päin niin, että vainajia ei olisi luullut jääneen vihollisen käsiin, hän arvioi ja jatkaa, että sekaannuksia tuollaisissa tilanteissa sattuu helpostikin.

[br]

JR15:n sotapäiväkirja kyseiseltä päivältä

[br]

Tarinaan perehtynyt Suontausta pitää todennäköisenä, että Tuntematon on kuulunut samaan komppaniaan ja on kaatunut samassa taistelutilanteessa, jossa Kauko itsekin haavoittui pahoin. Kaukon tuntolevyn irtoaminen ja päätyminen tuntemattoman kaatuneen mukaan selittyisi hänen mukaansa esimerkiksi sillä, että Kaukon haavoittuminen ja tuntemattoman kaatuminen olisivat tapahtuneet käytännössä samassa paikassa.

Tällaisissa, tuhoisia taisteluja selvittämään pyrkivissä tutkimuksissa, on usein valitettavasti lopulta liikaa mahdollisia vaihtoehtoja, jotta mitään lopullista selvyyttä saataisiin. Selvittelyn alla ovat kuitenkin yli 70 vuoden takaiset tapahtumat, joissa paikalla olleita ei välttämättä ole enää jäljellä ainuttakaan.

Suontaustalla näyttäisi sen sijaan olleen matkassa onnea.

[br]

Jatkosodan aikainen tuntolevy (kuva: Suomen Sotilas)

[br]

Vain yksi mies sopii kuvaan

– Kansallisarkiston tietojen perusteella 5.8.1941 käydystä Hiitolan ns. Pirunvuoren taistelusta on kateissa vain yksi mies, joka sopii tähän kuvaan, hän paljastaa.

Simo Akkanen taistei rykmentin 6. komppaniassa

– Hän on Kirvussa 1913 syntynyt Simo Akkanen, joka asui jatkosodan alussa perheineen Nakkilassa. Siksi hän on lähtenyt sotaan satakuntalaisen 15. Divisioonan 6./JR15:n jääkärinä.

Kiuru ja Akkanen palvelivat siis samassa rykmentissä; Kiuru sen 5. ja Akkanen sen 6. komppaniassa. Molemmat komppaniat taistelivat rinnakkain Pirunvuoressa päivänä, joka koitui miehistä toisen kohtaloksi.

– Miehet ovat olleet vihollisen voimakkaan tulen alla. On hyvin mahdollista, että myös Akkasen tuntolevy on irronnut hänen saadessaan osuman niin kuin tapahtui Kiurunkin kohdalla, Suontausta hahmottelee.

– Niinpä Kiurun tuntolevy on saattanut löytyä Akkasen läheltä ja otettu siksi hänen mukaansa. Tämä kaikki on tietysti vain olettamaa, mutta hyvin mahdollista, hän korostaa.

Aivan täyttä varmuutta Harjavallan Tuntemattomasta ei siis ole saatu vieläkään, mutta todennäköisyys on huomattava. Tämän Suontausta toivoo tuovan edes jotain rauhaa Akkasen omaisille.

– Ehkä heille tuo lohtua ajatella, että Simo on levännyt koko tämän ajan siunatussa maassa Harjavallan hienossa hietakehdossa eikä ole jäänyt rajan taakse Änkilän korpeen?

[br]

Harjavallan Tuntemattoman sotilaan hauta