53. Sotaveteraaniviikko avattiin Joensuussa

53. Sotaveteraaniviikko avattiin Joensuussa

Tänä vuonna jo 53. kertaa vietettävän sotaveteraaniviikon avajaisjuhlaa vietetään lauantaina 9. maaliskuuta Joensuussa, missä tilaisuutta isännöivä Joensuun Sotaveteraaniyhdistys vietti samalla 60-vuotisjuhlaansa.

Sotaveteraaniviikko ajoittuu vuosittain Talvisodan päättymispäivän 13.3. ympärille.

[br]

Seppelepartion lähetti Joensuussa matkaan rovasti Juhani Sainio (Kuva: Anne-Mari Thomassen)

[br]

– Tämä on tietoinen valinta. Haluamme korostaa Talvisodan aikaisen yksimielisyyden ja yhteisvastuun merkitystä. Samalla haluamme suunnata kansalaisten ja median huomioita sotaveteraanien tarpeisiin ja toiveisiin, mainitsi Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja Erkki Heikkinen avajaispuheessaan.

– Jäsenmäärältään suurimpana veteraanijärjestönä Sotaveteraaniliitto järjestää Sotaveteraaniviikon ja kunnioittaa sillä kaikkia sodassa olleita miehiä ja naisia. Nuoria ja ikäihmisiä unohtamatta. Sota vaati uhrinsa koko kansaltamme. Kaikilta.

Carelia-salissa järjestetyn juhlatilaisuuden monipuolinen ohjelma ei ole unohtanut myöskään nuorempia ikäluokkia, joiden rooli veteraanien perinteen siirtämistä myös tuleville sukupolville on tärkeä: heidän äänensä kuuluu musiikkiesityksissä, joissa yksi esiintyjä on Tulliportin normaalikoulun lapsikuoro.

Nuoria kuullaan myös Sotaveteraaniviikon päätösjuhlassa, jota vietetään keskiviikkona 13.3. Espoossa talvisodan päättymispäivän muistotilaisuuden yhteydessä. Aamun klo 09.00 alkavien juhlallisuuksien jälkeen järjestetään Tapiolan kirkossa klo 18.00 alkaen muistojuhla. Yleisö on lämpimästi tervetullut molempiin.

[br]

[br]

Musiikista vastaa Kaartin Soittokunnan säestämänä Perinnekuoro Espoon Mieslaulajat ja ohjelmaan kuuluu mm. aina yhtä koskettava Veteraanin iltahuuto.

Veteraaanin puheenvuoron juhlassa pitää 94-vuotias espoolaisveteraani Olavi Matilainen

Valtiovallan tervehdyksen juhlaan tuo sisäministeri Kai Mykkänen, veteraanin puheenvuoron pitää 94-vuotias Olavi Matilainen, joka kertoo tuovansa puheessaan esiin ainakin yhteishengen ratkaisevan merkityksen Talvisodan ihmeessä.

– Yhteinen päämäärä – itsenäisyyden säilyttäminen – aikaansai ”kaveria ei jätetä”- hengen syntymisen. Korsussa kuivattelivat kaminan ääressä jalkarättejään niin päällystö kuin miehistökin, kotoa saatujen pakettien makupalat jaettiin kavereiden kesken ja vastaan sanomatta kukin lähti vartiovuorolleen pimeään yöhön ja talven pakkasiin täyttämään sotilasvalansa velvoitetta.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan, itsenäisen Suomen historiaa eniten muokanneen tapahtuman syttymisestä. Sotaveteraaniliitto kunnioittaa merkkivuotta ottamalla sotavuosia käsittelevästä Selviytymistarina – Suomi 1939-1945- kirjastaan uuden painoksen ja lahjoittamalla kappaleen jokaiseen Suomen 754 kirjastoon. Kirjojen luovutus tapahtuu Sotaveteraaniviikon aikana. 

[br]

Sotaveteraaniliitto on ottanut merkkivuoden kunniaksi suositusta Selviytymistarina-kirjasta toisen painoksen

[br]

– Selviytymistarina on koottu Sotaveteraani-lehdessä vuosina 2004-2016 ilmestyneistä, Suomen sotahistoriaa käsittelevistä artikkeleista, mutta se ei ole sotahistoriaa tavallisimmillaan, kertoo liiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo.

– Niin talvi-, jatko- kuin Lapin sodan käsittävä kirja etenee kronologisesti, mikä tekee teoksesta helppolukuisen myös sotahistoriaa entuudestaan tuntemattomalle. Artikkelit kuvaavat sotavuosia erilaisten ja yllättävienkin teemojen kautta. Uskallan väittää, että kirjasta löytyy jokaiselle jotakin, Martimo lupaa.