Akseli Kouki palkittiin Sotaveteraaniliiton ansiomitalilla – seuraavaksi Tuntemattoman Sotilaan ja sotamies Salon maailmanvalloitus jatkuu Irlannissa

Akseli Kouki palkittiin Sotaveteraaniliiton ansiomitalilla – seuraavaksi Tuntemattoman Sotilaan ja sotamies Salon maailmanvalloitus jatkuu Irlannissa

Akseli Kouki sotamies Salona

Sotaveteraaniliiton syksyn ansiomerkein palkittujen joukossa on viisi uudessa Tuntematon Sotilas- elokuvassa ja Sotiemme Veteraanit-keräyksen keulakuvina nähtyä näyttelijää. Yksi heistä on sotamies Salon roolin elokuvassa näytellyt Akseli Kouki.

– Tämä on iso kunnia, Kouki kiittää.

– Olen kiitollinen, että sain olla mukana kertomassa tätä tarinaa ja osana kampanjaa. Toivottavasti saatiin kerättyä hyvä summa rahaa!

[br]

Ensin sotaan, sitten armeijaan

Elokuvaa tehdessä Kouki oli vasta lukiolainen, jolla oli vielä asepalveluskin edessään. Näin hän itse asiassa seurasi nuorimpien Suomen puolustajien jalanjäljissä: monet heistä nimittäin lähtivät ensin sotaan ja vasta sitten kutsuntojen kautta varusmiespalvelusta suorittamaan.

– Kokemuksena Tuntematon sotilas oli hieno. Näyttelijänä se oli korkeakouluni, sillä en ole kouluttautunut näyttelijäksi, hän kertoo.

– Jälkeenpäin ajateltuna se muistutti hyvin paljon inttiä ja varusmiespalveluksessa tuntui, että minähän olen kokenut tämän kerran jo. Vaikka aseen käytön harjoitteluun kuvauksiin valmistauduttaessa ei niin paljoa tunteja ollutkaan, kiinnosti se kaikkia todella paljon. Ei sitä enää varusmiesaikana samalla tavalla korvat höröllään kuunnellut, hän myöntää nauraen.

Tuntemattoman kuvauksissakin pyrittiin autenttisuuteen: kuvauspaikoille haluttiin mahdollisimman samanlaiset olosuhteet kuin ne, joissa sotaa käytiin.

– Ihan muutamaa kuvauspaikkaa lukuun ottamatta asuimme teltoissa ja söimme Leijona Cateringin muonaa. Päivät olivat pitkiä ja kyllä se sota mielessä pyöri, vaikka me vain leikimme sitä.

Vaihtelevat sijainnit toivat autenttisuuteen omaa, yllättävääkin lisää.

– Telttamajoituksessa armeijan alueella välillä aamuisin kuului varusmiesten tai reserviläisten ampumaharjoituksia, hän muistelee pääkuvausjakson tunnelmia.

[br]

Akseli Kouki ja Sotaveteraaniliiton 1. varapuheenjohtaja Pertti Suominen

[br]

Sota tuttua jo entuudestaan

Sotatantereet ovat Koukille tuttuja jo aikaisempien produktioiden kautta: hän oli mukana myös Suomen sisällissotaan sijoittuvassa Käsky-elokuvassa. Molempien elokuvien ohjaajan, Aku Louhimiehen kanssa hän teki yhteistyötä ensimmäistä kertaa jo lapsena miehen Irtiottoja- televisiosarjassa.

Koukin kesä kului Chilessä, ensi vuonna televisiossa nähtävän Invisible Heros- televisiosarjan kuvauksissa. Tällä kertaa häntä ei kuitenkaan nähty kameran edessä – aikoinaan Chilessä viettämänsä vaihto-oppilasvuoden aikana hän oppi espanjan nimittäin niin sujuvasti, että toimi nyt ohjaajan assistentin pestin lisäksi myös näyttelijöiden espanjanopettajana. Näyttelijäkaartiin kuului varsin nimekkäitä kansainvälisiäkin kasvoja: mm. viime aikoina vauhdikkaan omaelämänkertansa johdosta suomalaislehtienkin otsikoissakin taajaan nähty Mikael Persbrandt.

Unelmarooliksi Kouki luonnehtii sellaista, jossa saa käyttää mahdollisimman paljon esimerkkejä omasta elämästään. Seuraavista rooleista hän ei vielä voi puhua, mutta luvassa on sellaisiakin hahmoja, joista hänen mukaansa on vaikeaa löytää yhtään yhteisiä arvoja.

[br]

Mm. Tuntemattoman Sotilaan tuki siivitti Sotiemme Veteraanit-keräyksen historiansa kolmanneksi parhaimpaan tulokseen

Tuntemattoman sotilaan maailmanvalloitus jatkuu

– Teimme kuvauksissa TV-sarjan verran materiaalia. Se sarja tulee ensi vuoden alkupuolella ulos, Kouki paljastaa.

Vaikka Tuntematon on muodostunut täällä suoranaiseksi ilmiöksi, jonka pelkästään Suomessa on nähnyt yli miljoona katsojaa, ei sitä valittu Suomen Oscar-ehdokkaaksi.

Elokuvaa tullaan kuitenkin näkemään ympäri maailmaa aina Aasiaa myöten. Seuraavaksi sen maailmanvalloitus jatkuu ensi-illalla Irlannissa, jonne Kouki on juuri näyttelijäopintojensa perässä muuttanut.

Nähdäänköhän punaisella matolla myös upouusi kunniamerkki…?

[br]

Mihin Sotiemme Veteraanit- keräyksen tuotto muuten käytetään? Siihen löydät vastauksen täältä.