Ikäihmiset ja korona – 8 kohdan lista siitä, mitä sinun tulee tietää nyt

Ikäihmiset ja korona – 8 kohdan lista siitä, mitä sinun tulee tietää nyt

Hallitus ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen ja riskitekijät huomioiden. Kaikkien on tärkeää noudattaa yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi.

Valtioneuvoston ajantasaisen ohjeistuksen löydät täältä.

[br]

[br]

Ota riski vakavasti

Erityisesti yli 70-vuotiaiden tulisi tehdä kaikkensa välttääkseen altistumista koronavirukselle, sillä Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) laajan aineiston perusteella heillä on selvästi muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän pitkäaikaissairauksia, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille. Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen THL:n seurantatilastojen mukaan suurin osa koronavirustautiin menehtyneistä on ollut yli 70-vuotiaita.

[br]

[br]

Muista huolehtia hygieniasta

Pese kädet usein ja huolellisesti, saippuaa käyttäen. Esim. kaupoissa ja virastoissa asioidessa kannattaa hyödyntää tarjolla olevia käsidesituotteita. Kaiken varalta kannattaa mukana pitää mukana henkilökohtaisessa käytössä olevaa pientä käsidesiä, jollaisen voi ostaa lähikaupasta tai lähimmästä apteekista. Yskiessä tai aivastaessa tee niin nenäliinaan tai kainaloon. Vältä kasvojen; etenkin nenän ja suun alueen koskettelua.

[br]

[br]

Turvaa kasvosuojasta

Kodin ulkopuolella liikkuessa kannattaa käyttää kasvosuojaa. Kertakäyttöisiä voi ostaa mm. apteekeista, lisäksi markkinoilla on 90 asteessa pestäviä, useamman käyttökerran suojuksia. Jotta niistä on apua, kannattaa varmistaa, että niissä on CE-merkintä ja mahdollisimman tehokas suodatuskyky.

HS:n asiantuntijaraadin vertai.un eri tyyppisten suojusten välillä löydät täältä,

Mihin tahansa kasvosuojaan päädytkin, muista tutustua aina huolellisesti sen käyttöohjeisiin. Pue ja riisu kasvosuojus aina puhtain käsin.

Vähävaraisilla on mahdollisuus saada kasvosuojat maksuttomasti kunnastaan.

[br]

[br]

Muista turvaväli

Kodin ulkopuolella liikkuessa pyri mahdollisuuksien mukaan pitämään huoli kahden metrin etäisyydestä muihin ihmisiin. On siis suositeltavaa välttää joukkoliikennettä ja asiointia ruuhka-aikoina ja keskittää esimerkiksi kaupassa käynti aamuisin erityisryhmille varattuihin aukioloaikoihin. Turhaa matkustamista kannattaa välttää.

[br]

 

[br]

Asioi verkossa

Mikäli mahdollista, suosi virastojen ja pankkien sijaan asioiden hoidossa verkkopalveluja, tarvittaessa omaistesi avustuksella. Esimerkiksi lääkkeet pystyy joissain paikoissa (mm. Yliopiston Apteekki, S-apteekki, Apteekkiverkkokauppa) tilaamaan apteekista etukäteen automaatista noudettavaksi tai kotiin.  Vaihtoehtoisesti voit tehdä Omakanta-palvelussa valtuutuksen, jolla omaisesi voi asioida apteekissa puolestasi.

[br]

[br]

Hyödynnä kotiinkuljetuspalveluita

Verkossa toimii useita sivustoja (mm. kauppahalli24.fi, K-ruoan verkkokauppa, Alepan Foodie-palvelu) joiden kautta tarvittavat elintarvikkeet voi tilata suoraan kotiovelle. Jotta toimituksessa vältytään turhilta kontakteilta, maksetaan nämä tilauksen yhteydessä esim. verkkopankin kautta.

[br]

[br]

Kysy, jos siltä tuntuu

Valtioneuvoston puhelinpalvelussa saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonta palvelee arkipäivisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15 numerossa 0295 535 535. Kysymyksiä voi lähettää myös tekstiviestitse numeroon 050 902 0163. Tekstiviestipalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn vuoksi voi puhua puhelimessa.

Kunnilla on olemassa omat koronaneuvontapuhelimensa, jonka numero kannattaa tallentaa valmiiksi puhelimeen. Alueellista terveydenhoidollista neuvontaa saa tarvittaessa myös Päivystysapu- palvelusta numerosta 116 117.

[br]

[br]

Hakeudu tarvittaessa testiin

Nyt on liikkeellä myös tavallista nuhaa, mutta hyvä yleissääntö on, että mikäli on minkäänlaisia taudin oireita, kannattaa pysyä kotona. Koronaoirearvion voit tehdä netissä täällä.

Mikäli sinulla esiintyy koronaan viittaavia oireita, ota yhteys Päivystysapuun tai omaan terveysasemaasi, mistä saat lisäneuvontaa testaukseen hakeutumiseksi.

[br]