Koronaviruspandemian ja sen leviämisen ehkäisemiseksi Valtioneuvosto on julkaissut suosituksia ja ohjeita, joita myös Sotaveteraaniliitto tulee toimissaan noudattamaan.
– Tilanteet saattavat vaihdella paljonkin paikkakunnittain, alueittain ja myös työyhteisöittäin, sillä jotkin organisaatiot ovat saattaneet kieltää kokonaan työntekijöidensä osallistuminen vapaaehtoistoiminnan kokouksiin tai tapahtumiin, kertoo liiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo.
Tämän hetken tietojen mukaan yli 500 hengen massatapahtumat suositellaan peruttavaksi tai siirrettäväksi 31.5.2020 jälkeiselle ajalle. Veteraanitoiminnassa tämä koskee Tampereelle suunniteltua Kansallista Veteraanipäivää sekä mahdollisesti muita päivälle suunniteltuja alueellisia veteraanitapahtumia.
– Tämä on luonnollisesti todella harmillista ottaen huomioon, että myös Talvisodan päättymisen 80-vuotismuistotilaisuudet jouduttiin suurelta osin perumaan, pahoittelee liiton tiedottaja Ariela Säkkinen.
– Ymmärrettäviä ja tarpeellisia varotoimet kuitenkin ovat, sillä edustamamme väestönosa on sitä kaikkein riskialtteinta ja meidän suurin huolenaiheemme on luonnollisesti heidän turvallisuutensa.
Veteraanitalon toimipisteen osalta tämä tarkoittaa sitä, että 17.3. alkaen liiton toimistolla ei ole fyysistä asiakaspalvelua ja toimisto on suljettu. Työntekijät ovat tavoitettavissa normaalisti joko puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Myyntitoimisto palvelee pelkästään verkkokauppansa kautta.
Tämä järjestely jatkuu ainakin 13.5. saakka.
[br]
[br]
Kenttäorganisaatiota on ohjeistettu
– Valtioneuvoston asettamalle rajoitusajanjaksolle on suunniteltu lukuisia Sotaveteraaniliiton tilaisuuksia, kuten esimerkiksi yhdistysten sääntömääräiset vuosi- ja/tai tilinpäätöskokouksia, Martimo muistuttaa.
Myös liiton Helsingissä 1.-2.6. pidettäväksi suunnitellut XXIX Liittopäivät on päätetty siirtää syksyyn. Uudet liittopäivät pidetään yksipäiväisenä 21.9.
– Useat organisaatiot ja tahot ovat jo asettaneet em. ehtoja huomattavasti tiukempia rajoituksia, ja tilanne tulee elämään pitkin kevättä. Liittokokouksen toteuttamisesta informoidaan myöhemmin keväällä, mutta toistaiseksi valmisteluita jatketaan suunnitelman mukaisesti, hän vahvistaa.
Muiden sääntömääräisten kokousten osalta kukin organisaatio päättää itse toimintamallinsa. Vaihtoehtoina ovat perinteisten kokousten lisäksi niiden siirtäminen myöhäisempään ajankohtaan tai etäyhteyksin, esimerkiksi Skypen tai sähköpostin kautta järjestettävä osallistuminen, mistä kenttäorganisaatiota on jo ohjeistettu.
– Riskinä on altistuminen tartunnalle ei pelkästään kokouksessa, vaan esimerkiksi myös kokoukseen ja kokouksesta matkustamisen aikana, Martimo muistuttaa, ja huomauttaa, että eräiden arvioiden mukaan nykyisen pandemian huippu saavutettaisiin vasta kesän alkupuolella.
Myös liiton kevään ansiomerkkien luovutus on päätetty siirtää syksyn tilaisuuden yhteyteen.
Muutoksia nähdään myös veteraaniliittojen yhteisen Kenttäpostia-lehden tämänvuotisessa julkaisuaikataulussa: lehden kolmos- ja nelosnumeron yhdistyttyä elokuussa ilmestyväksi yhteisnumeroksi jää tämän vuoden lehtimäärä kuuden sijaan viiteen.
[br]
[br]
Talvisodan henki elää
Veteraanityöhön tilanne tuo joka tapauksessa näkyviä muutoksia. Esimerkiksi Maavoimien esikunta on laatimassa käskyä, jonka mukaan varusmiehet ei toistaiseksi osallistu Sotiemme Veteraanit- keräykseen.
– Lahjoitustapoja on onneksi muitakin: keräys jatkuu verkossa ja tukea voi antaa perinteisten tilisiirtojen lisäksi myös mm. puheluin, tekstiviestein sekä MobilePayn, Pivon ja Siirron kaltaisin verkkomaksupalveluin, opastaa kaikkien veteraaniliittojen yhteisen Sotiemme Veteraanit- keräyksen varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen.
Käytännössä myös kaikki paikallinen veteraanityö on jäissä. Mm. veteraanien leskille ja omaishoitajina toimiville puolisoille suunnatut, heille maksuttomat Hetki yhdessä- virkistäytymislomat on siirretty myöhemmin vahvistettavaan ajankohtaan. Myös niiden haluaikaa on jatkettu 20.4. saakka, kertoo liiton sosiaalisihteeri Leena Seppälä.
– Tämä surettaa eniten: monet veteraaneistamme ovat jo nyt yksinäisiä, joten piiriemme ja yhdistystemme tapahtumat ja toiminta ovat monelle melkoinen henkireikä. Henkinen hyvinvointi vaikuttaa voimakkaasti myös fyysiseen, joten kuukausien eristyksiin joutuminen huolettaa niin meitä kuin kentän väkeämme, Säkkinen harmittelee.
– Kentältä olemme jo kuitenkin kuulleet, että yhteyksiä tullaan veteraaneihin pitämään mm. puhelimitse. Etenkin yksinasuvat ja huonosti liikkeelle pääsevät vanhukset ovat nyt erityisen haavoittuvaisessa asemassa, mutta onneksi ympäri Suomea on alkanut nousta myös m. kaupassakäynti- ja muuta asiointiapua tarjoavia erilaisia naapuriapurinkejä ja vapaaehtoisverkostoja, hän iloitsee.
– Onhan tässä sitä Talvisodan henkeä. Veljeä ei jätetä vieläkään!
[br]
Ja millaisia muotoja veteraanityö on poikkeusoloissa saanut? Siitä voit lukea täältä!