Kymenlaakson sotaveteraanipiirin perinnetyö elää digiajassa: Youtubeen tulossa todellinen suurteko

Kymenlaakson sotaveteraanipiirin perinnetyö elää digiajassa: Youtubeen tulossa todellinen suurteko

Kymenlaakson Sotaveteraanipiirissä on ymmärretty perinnetyöstä monta tärkeää asiaa. Se, että siihen täytyy lähteä varautumaan hyvissä ajoin – silloin, kun veteraaneja vielä keskuudessamme on – ja se, että digikanavat ovat paitsi keino tallentaa ne tuleville sukupolville säilyvään muotoon, myös täysin uusia yleisöjä tavoittava foorumi perinnetyön tekemiseen.

[br]

Kymenlaaksossa tehdään perinnetyötä ympäri vuoden

[br]

Piiri on perustanut itselleen Youtube-kanavan, jossa se julkaisee viime vuoden suururakan tulokset: Liki 200 piirin veteraanin parista kerätyt haastattelut. Ensimmäinen näistä julkaistiin itsenäisyyspäivänä.

Urakan takaa löytyy piirin somevastaavaksi alkuvuodesta 2018 nimetty Kim Jokela. Hankkeen taustatyö ulottuu kuitenkin jo liki 30 vuoden taakse

– Piiri aloitti viisaasti veteraanien perinnetiedon keräyksen jo 1980-luvulla. Suurin osa siitä on vapaaehtoisten haastattelijoiden tekemiä tallenteita, mutta joitakin muistelonauhojakin löytyy, Jokela kertoo.

[br]

[br]

Kaikkiaan C-kasetteja oli kertynyt n. 250 kappaletta.

Kim Jokela on kymenlaaksolainen maanpuolustustyön aktiivi

– Alkuperäiset kasetit olivat kymmeniä vuosia piirin varastossa. Ei niitä varsinaisesti oltu unohdettu, mutta kun tiedossa oli digitoinnin valtava työmäärä, niin kasetit olivat jääneet odottamaan parempaa päivää, hän kertaa.

Jokelalle nauhojen olemassaolosta vinkkasi piirin toiminnanjohtaja Toivo Hartikainen, huolenaan se, että nauhat tuhoutuisivat. Sotaveteraani- ja maanpuolustustyön aktiivina Jokela oli tyypilliseen tapaansa valmis ottamaan hankkeen harteilleen, ja työtä totisesti riitti.

– Alussa ja vielä lopussakin yritin moneen kertaan etsiä apulaista, mutta tästä tuli varsin työläs soolokeikka, hän hymähtää nyt.

– Varsinaiseen digitointiin ja raakaeditointiin meni noin 650-700 työtuntia, sillä osa kaseteista oli jo erittäin huonossa kunnossa. SA-kuvataustojen kasaaminen ja niiden ja äänitiedostojen yhdistäminen sekä muuntaminen videotoistomuotoon vei noin 200 työtuntia, lisäksi tuli vielä isojen tiedostojen lataaminen Youtubeen.

70 tallennetta on nyt valmiina odottamassa julkaisuaan. Uusia videoita on tarkoitus julkaista viikottain. Projekti on kuitenkin vielä kaukana valmiista.

[br]

[br]

– Viimeisiä työvaiheita odottaa vielä n. 130 tallennetta. Jatkossa teen niitä vähitellen eteenpäin kaiken muun kiireen seassa.

Ja kiireitä Jokelalla riittää: virkatyönsä ohella hän opiskelee ammattikorkeakoulussa sekä toimii lukuisissa maanpuolustusjärjestökentän luottamustehtävissä. Ja on hänellä vielä perhekin pyöritettävänä!

– Vapaa-ajanongelmia ei ole, hän nauraa.

Mikä sitten ajaa elämän ruuhkavuosissa navigoivan miehen käyttämään näin paljon vapaa-ajastaan vapaaehtoistyöhön? Se sama asia, joka nousee esiin keskusteluissa kentän upean väkemme kanssa kaikkialla: kunniavelka.

– Mielestäni meillä on velvollisuus ylläpitää sotaveteraaniemme perinnetietoa. Tämä jättiprojekti on siihen omiaan, sillä nyt tallenteet on pelastettu ja tuodaan jälkipolvien saataville, hän pohtii vakavoituen.

– Kunnioitan työlläni myös isovanhempiani, jotka tekivät sota-aikana oman osansa ja enemmänkin. Nyt on minun vuoroni.

[br]