10.6. kannattaa suunnaksi ottaa Nastolan Taarasti, sillä silloin siellä on Lahden maineikkaan veteraanisoittokunnan koko perheen konsertti ”Laula kanssain”. Soittokunnan ohjelman jälkeen vuorossa on ikimuistoisia yhteislauluja.
– Yhteislaulu on suomalaisten suosiossa kauneimmissa joululauluissakin, joten miksi ei myös kesällä, huomauttaa veteraanisoittokunnan johtokunnan puheenjohtaja Anja Hiidenheimo.
– Konsertti on oivallinen kesäretkikohde niin veteraaniyhdistyksille kuin yksityishenkilöillekin: Taidekeskus Taarasti sijaitsee Pikku Kukkasen rannalla kauniissa kesäisissä maisemissa ja tilaisuudessa on mahdollisuus laulaa, nauttia musiikista sekä kahvilan herkullisia antimista. Ja konserttikatsomo on katettu, hän muistuttaa kaiken varalta Suomen kesän ennalta-arvaamattomuudelle nauraen.
Rahoilleen saa täällä vastinetta.
– Lapset pääsevät ilmaiseksi ja samaan aikaan voi taidekeskuksessa tutustua myös Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien näyttelyyn, hän vinkkaa.
[br]
[br]
Lahden sotaveteraanit perustivat veteraanisoittokunnan vuonna 1976 saadakseen juhliinsa musiikkia. Kokoonpano herätti kiinnostusta kuitenkin laajemminkin ja ulkopuolisia tilauksia alkoi tulla saman tien. Sittemmin se on esiintynyt mm. Lahden kaupungin 90-vuotisjuhlassa, Hämeen rykmentin paraateissa sekä erinäisissä avajaisissa, sairaaloissa sekä kouluissa.
Itseoikeutetusti se oli myös mukana Lahdessa vuonna 1987 ensimmäistä kertaa koskaan järjestetyn kansallisen veteraanipäivän juhlallisuuksissa. Soittokuntaa on saatu ihastella kansainvälisestikin, sillä se on esiintynyt Pohjoismaiden lisäksi myös Saksassa, Itävallassa, Virossa ja Espanjassa.
– Karjala-seurat ovat kutsuneet soittokunnan esiintymään rajan taakse neljään otteeseen. Lisäksi soittokunta on osallistunut opetusministeriön kutsumana kenttähautausmaiden ja muistomerkkien paljastuksiin kymmenellä paikkakunnalla. Nuo hetket ovat olleet kokemuksena ainutlaatuisia – suorastaan hartaita, muistelee soittokunnan perustajajäsen Keijo Järvinen.
[br]
[br]
Soittajien määrä on kokoonpanon yli 40-vuotisen taipaleen aikana vaihdellut 12:sta 36:een. Mukana on aina ollut molempien sukupuolten edustajia.
– Veteraaneja oli soittokunnan jäsenistä alkuun noin puolet, heidän lastensa muodostaessa toisen puolikkaan. Enää ei soittokunnan riveissä veteraaneja ole, mutta heidän henki elää syvästi musiikissa ja toiminnassa, Järvinen kertoo.
Entisiä sotilasoittajia on riveissä ollut mukana paljon, tälläkin hetkellä heitä on 10. Kapellimestarit ovat pääsääntöisesti tulleet Puolustusvoimista. Nykyinen johtaja Tuomas Hovi on Lahden konservatorion kasvatteja ja hänen on kiitelty tuoneen orkesteriin uutta, nuorta virettä.
Ohjelmisto on monipuolinen.
– Virsistä tanssimusiikkiin, Järvinen vahvistaa.
– Olemme säestäneet jopa balettia! Yksi mieleenpainuva kokemus oli liki kolmetuntinen marssimaraton Tallinnan laulujuhlilla.
Omia konsertteja on yleensä 2-4 vuodessa. Kaikkiaan esiintymisiä on vuoden aikana noin 30.
Perinnetyön näkökulma on veteraanisoittokunnan toiminnassa vahvasti mukana ja mm. koulujen itsenäisyyspäivän juhlat ovat kuuluneet kalenteriin alusta saakka. Nuoria soittajia rekrytoidaan aktiivisesti. Järvinen muistuttaakin, ettei kyse ole pelkästään musiikista tai vain orkesterin tulevaisuudesta.
– Nuorten yleisöjen kautta pyrimme siirtämään veteraanien perinnettä eteenpäin.
[br]
[br]
Konsertin pääsylippu 10€, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi
Lippujen ennakkomyynti (myös suuremmille ryhmille) : Taidekeskus Taarastin kahvio
[br]