Maan uusin Pro Patria-taulu löytyy Raumalta – Rauman Lukko kunnioittaa kahdeksaa kaatunutta pelaajaansa

Maan uusin Pro Patria-taulu löytyy Raumalta – Rauman Lukko kunnioittaa kahdeksaa kaatunutta pelaajaansa

Kaikkialla Suomessa ei Pro Patria-taulujen nimiin kaiverrettua kallisarvoista perintöä ole unohdettu ja uusia paljastetaan yhä. Maan uusin taulu näki päivänvalon vain muutama viikko sitten Raumalla, missä helmikuun alussa päästiin Rauman Lukon kotihallissa Kivikylän areenalla kokemaan poikkeuksellisen tunteikkaita hetkiä jo ennen matsia.

[br]

(juttu ja kuvat: Asko Tanhuanpää)

[br]

Kivikylän Areenan Pro Patria taulun paljastaneen kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen airueina tilaisuudessa toimivat Rauman Lukon Nuorten SM-liigaa pelaavat Matias Rauvola (vas.) ja Alex Mäkelä

Rauman Lukon nuorten SM-liigassa pelaavat Alex Mäkelä ja Mikael Rauvola saivat 3.2.2021 Raumalla pelatun Lukon ja Ilveksen välisen liigaottelun alla harvinaisen kunniatehtävän, Kaksikymppiset nuorukaiset pääsivät airueiksi, kun Rauman kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen paljasti viime sodissa isomman mahdollisen uhrin isänmaan vapauden eteen antaneiden Lukon jäsenten Pro Patria -taulun Rauman jäähallissa.

Suomen 1939-1945 sodissa menetti henkensä kahdeksan lukkolaista: Eero Anttila, Kari Hirvensalo, Vilho Jokivirta, Kaino Ruohonen, Toivo Saarinen, Yrjö Saramäki, Yrjö Vuorilehto sekä Paavo Välimäki. Nuorin heistä oli  hädin tuskin 18 vuotta täyttänyt Ruohonen.

On se ollut kova paikka, kun on joutunut lähtemään tässä iässä sotaan. Koulussa olen niistä ajoista kuullut historiantunnilla, mutta tosi paljon on sellaistakin, mistä en ollut aikaisemmin tiennyt mitään. Tietoutta pitäisi ehdottomasti lisätä nuorten keskuudessa, Nuorten SM-liigan tammikuun pelaajaksi valittu maalivahti Mäkelä tiivisti. 

Oma pappani oli mukana Talvisodassa ja häneltä sain kuulla sellaistakin, mistä ei koskaan koulussa puhuttu. Ja on sodassa annetusta uhrista joskus keskusteltu joukkueen sisälläkin. Uskon, että nuorten jääkiekkoilijoiden tietämys lisääntyy jatkossa ainakin Raumalla. Siihen velvoittaa myös tämä nyt paljastettu kunniataulu. On todella iso kunnia pelata seurassa, joka muistaa omia sankarivainajiaan, mietti puolestaan Rauvola. 

[br]

Jatkosodassa raumalaismiehiä taisteli mm. JR 56:ssa

[br]

“Lukko on perhe” 

Idea Pro Patria -taulun hankkimisesta raumalaisseuran kotihalliin lähti Raimo Vahannon vetämästä Business Clubista. Vahanto puhui asiasta seuran puheenjohtaja Ari Salmelle, joka otti heti asian omakseen. Aiemmin vastaava kunniataulu on paljastettu vain yhden liigaseuran eli Turun Palloseuran toimesta vuonna 2017. 

Minusta tämäkin taulu kertoo siitä, että Rauman Lukko on perhe ja suomalaisille perheille ominaista on aina ollut menneiden sukupolvien kunnioittaminen. Lukon sankarivainajat olivat omalla panoksellaan mahdollistamassa sitä, että Alexin ja Mikaelin kaltaiset nuoret saavat tänä päivänä vapaasti harjoitella ja urheilla itsenäisessä Suomessa, kuvaili kaupunginjohtaja Luukkonen  paljastuspuheessaan. 

Toivon, että erityisesti 18-vuotiaana henkensä isänmaalle antaneen Kaino Ruohosen tarina kulkeutuisi myös nuorempien sukupolvien tietoisuuteen. Sitä ajatellessaan ymmärtää, miten etuoikeutettuja me olemme.

Kaikkiaan viime sodissa kuoli 79 raumalaisten urheiluseurojen aktiivia.  

[br]

Aiomme esitellä Rauman taulun Kohtalot Pro Patria taulun takaa-sarjassamme. Onko sinulla tietoa tai kuvia sen henkilöistä? Ota yhteyttä ja auta meitä ikuistamaan heidän tarinansa jälkipolvillekin: toimitus@sotaveteraaniliitto.fi

[br]