Muisto sodasta- valokuvanäyttely nyt Helsingissä

Muisto sodasta- valokuvanäyttely nyt Helsingissä

Perjantaina 1.12. vietettiin Helsingissä Muisto sodasta- valokuvanäyttelyn avajaisia. Ympäri Suomea kuvattujen valokuvien tähtinä toimivat 15 veteraania tarinoineen. Näyttely on osa Suomi100- juhlavuotta ja lähti liikkeelle tekijäryhmänsä halusta osoittaa kunnioitustaan sotiemme veteraaneille.

Turusta Helsinkiin saapunut näyttely viipyy näillä näkymin pääkaupungissa ainakin tammikuun puoliväliin.

Helsingissä näyttely nähdään Postitalon Rajala- myymälässä, mikä voi ensialkuun tuntua oudolta valinnalta – satunnainen ohikulkija kun ei välttämättä edes havahdu huomaamaan seinille ripustettuja vaikuttavia portretteja.

Tämä on kuitenkin tietoinen valinta: Helsinkiä edeltävillä etapeilla näyttely on pystytetty niin kirjastoon kuin ostoskekukseen.

– Halusimme tuoda näyttelyn kirjaimellisesti ihmisten keskuuteen; sinne, missä hekin liikkuvat. Toinen syy on siinä, että halusimme konkreettisesti muistuttaa veteraanien olevan yhä toistaiseksi keskuudessamme, hankkeen takaa löytyvä joensuulainen valokuvaaja Mikko Eevert selittää.

Näyttelyn siirtyessä aina uudelle paikkakunnalle on avajaisissa ollut paikalla kaksi kuvissa esiintyvää veteraania.

Näyttely muistuttaa siitä, että sotakokemuksia on yhtä monta kuin on veteraanejakin. Jokaisen näyttelyyn kuvatun veteraanin tarina on kuunneltavissa hänen itsensä kertomana Eevertin nettisivulta. Tarinoihin tutustuessa viimeistään tajuaa, että ei se tosielämä elokuvista kauaksi taakse jää. Pelastakaa sotamies Ryan- elokuvan juonen hengessä yksi näyttelyyn kuvatuista kutsuttiin rintamalta kotiin siinä vaiheessa, kun sota oli vaatinut jo hänen isänsä ja kolmen veljensä hengen.

Tekijäryhmän aihettaan kohtaan tuntema syvä kunnioitus on käsinkosketeltavaa. Puheista välittyy tunne siitä, että veteraanien kanssa käydyt tapaamiset ovat jättäneet jäljen. Terhi Järvinen kertoo hankkeeseen mahtuneen hyvinkin tunteellisia hetkiä. Yksi kuvatuista menehtyi vain muutama viikko tapaamisen jälkeen, eikä itse päässyt koskaan näkemään valmiita tuloksia.

Ihan kaikilta ei virta ole kuitenkaan loppumassa. Helsingin näyttelyn avajaisin saapunut Olli Kivioja joutuu kiirehtimään avajaisista hyvissä ajoin kotiin: illalla kun on vielä ehdittävä pakata seuraavana aamuna odottavaa Kilpisjärven reissua varten.

Eikä hän ole ainoa.

Kiinnostuneena Kivioja kiertää näyttelyä, pysähtyen Arvo Jernbergin muotokuvan eteen ja huomauttaa kuvassa hymyilevällä miehellä olevan selvästi iloinen elämänasenne.

– Niin, on siinä varmasti sitäkin, Eevert hymähtää.

– Mutta vielä suurempi syy taitaa olla miehen uusi tyttöystävä, joka istuu tuossa kuvan ulkopuolella kahvipöydässä!

Vielä riittää virtaa.

_______________________________________

Muisto sodasta- näyttely Helsingissä Postitalossa

arkisin 9-19, lauantaisin 10-18