Nurmeksen perinneteko kunnioittaa sotiemme merkkivuosia: kaupungin Youtube-kanavalle viisi tarinaa vuosilta 1939-1945

Nurmeksen perinneteko kunnioittaa sotiemme merkkivuosia: kaupungin Youtube-kanavalle viisi tarinaa vuosilta 1939-1945

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 80 vuotta Talvisodan alkamisesta ja 75 vuotta Jatkosodan päättymisestä sekä Lapin sodan alkamisesta. Nurmeksen kaupunki ja Sotien 1939-1945 Nurmeksen perinnetoimikunta haluaa kunnioittaa nurmeslaisten ponnisteluja Suomen itsenäisyyden puolesta julkaisemalla syksyn kuluessa viisi dokumentaarista videoelokuvaa kaupungin Youtube-kanavalla.

[br]

[br]

Sotasukupolvemme perintöämme sekä sen edustajia vaaliva perinnetoimikunta perustettiin Nurmekseen marraskuussa 2018. Nurmeksen kaupungin lisäksi toimikunnassa ovat mukana sotaveteraani- ja sotainvalidiyhdistykset, reserviläisjärjestöt, evankelisluterilaiset ja ortodoksiseurakunnat sekä Nurmes –seura.

Toimikunnan tehtäviksi on määritelty mm. veteraanien tukeminen, sotiin liittyvien vuosipäivien ja maanpuolustuksellisten tapahtumien organisointi, sotamuistomerkeistä huolehtiminen, perinnetiedon tallentaminen ja veteraanien perinnön siirtäminen tuleville sukupolville.

Perinnetoimikunta suoritti perinteen keräämistä nurmeslaisilta veteraaneilta ja muilta sota-ajan kokeneilta henkilöiltä kevään ja kesän 2019 aikana.

Perinteen keräämiseen ja haastatteluiden tekemiseen osallistui myös Nurmeksen Kirkkokadun koulun sotahistoria –kurssin (2018-2019) vapaaehtoisia oppilaita. Nyt julkaistavat videoelokuvat ovat syntyneet näiden haastatteluiden pohjalta.

Ensimmäinen, Rukajärven veteraanin Mauri Kuvajan haastattelu on jo julkaistu ja sen pääset katsomaan täältä (kesto 23 min.)

[br]

[br]