Operaatio ”Loppusota” huipentuu – viimeisillekin veteraaneille on tänään myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun 1 luokan mitali

Operaatio ”Loppusota” huipentuu – viimeisillekin veteraaneille on tänään myönnetty Suomen Valkoisen Ruusun 1 luokan mitali

27.4. vietettävä kansallinen veteraanipäivä on tänä vuonna tavallistakin juhlavampi niille noin 3000 maamme sotaveteraanille, joille Tasavallan presidentti on myöntänyt Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1 luokan mitalin.

[br]

Presidentti Niinistö kättelemässä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin saaneita veteraaneja 2018, taustalla Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja Erkki Heikkinen (kuva Matti Porri)

[br]

Samalla tulee päätökseensä Operaatio ”Loppusodan” nimellä kulkenut, presidentti Koiviston aikana alkanut perinne. Presidentti Koiviston aloitteesta kaikille niille veteraaneille, jotka eivät sotien muistomitalien lisäksi olleet saaneet mitään valtiollista huomionosoitusta, alettiin vuodesta 1987 myöntää Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1 lk mitali. Presidentti Niinistön aloitteesta merkkien myöntämispäivä siirrettiin vuonna 2015 itsenäisyyspäivästä kansalliseen veteraanipäivään. Kaikkiaan mitaleja on vuodesta 1987 myönnetty yli 10 000 kappaletta.

Ritarikuntien sihteeri, kontra-amiraali Antero Karumaa

Kyseessä on merkittävä tapahtuma paitsi tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa viettävälle ritarikunnalle, myös sen suurmestarille.

– Veteraanipäivän mitalienjako on yksi esimerkillisimpiä: tähän panostetaan kaikkialla, ei vain pääjuhlassa, ritarikuntien sihteeri, kontra-amiraali Antero Karumaa huomauttaa.

– Presidentti jakaa vuosittain henkilökohtaisesti kahdet mitalit: veteraanimitalit ja suurristit. Tämä on hänenkin arvoasteikossaan siis tavattoman korkealla.

Neljän kuluneen vuoden aikana mitali on luovutettu runsaalle 7000 sotiemme veteraanille. Tänä vuonna omansa saavat kaikki loputkin valtiollista tunnustusta vaille jääneet 3000 veteraania.

Tasavallan presidentti on vuosittain luovuttanut mitaleja veteraaneilla valtakunnallisen pääjuhlan yhteydessä, loput mitalit on luovutettu vastaanottajilleen heidän kotipaikkakunnillaan kunkin vastaanottajan veteraanijärjestön toimesta.

[br]

Tänä vuonna SVR M 1-mitalin saa 3121 veteraania

[br]

Nyt jäljellä olevat veteraanit ovat suurimmaksi osaksi mihinkään Suomen kolmesta veteraanijärjestöstä (Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto, Sotainvalidien Veljesliitto) kuulumattomia. Mitalien luovutuksesta vastaanottajilleen vastaa Suomen Sotaveteraaniliiton sekä Rintamaveteraaniliiton kenttäverkosto. Kentän aikaisempien vuosien kokemusten perusteella Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo tietää, että kyseessä on merkityksellinen ele niin liiton edustajille kuin mitalin saajille.

– Siellä ollaan kahvien kanssa odottamassa. Puku on laitettu päälle ja lippukin vedetty salkoon – niin juhlava hetki se heille on.

Mitali toimitetaan henkilökohtaisesti jokaiselle vastaanottajalleen. Rintamaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Heikki Karhu on ollut itsekin jakamassa näitä.

– Eräässä palvelukodissa oli koko osasto puettu sinivalkoisiin väreihin, pöytäliinoja ja kynttilöitä myöten. Mitalin saaja tuotiin paikalle sairaalasängyssä, mutta pukuun ja solmioon pukeutuneena. Niin veteraanin omaiset kuin muidenkin osastojen veteraanit oli kutsuttu paikalle. Se oli todella koskettava hetki.

Jokaisen veteraanipäivän jälkeen saadaan kuitenkin myös yhteydenottoja omaisilta, jotka ihmettelevät, ”kun ei huomionosoitusta tänäkään vuonna kuulunut.”

– Kriteerejä on kolme: se, että henkilö on elossa, että hänellä on rintamatunnus ja se, että hänellä on niin sanotusti paljas rinta. Aina ei veteraanin jo saamista kunniamerkeistä ole nimittäin tietoa omaisillakaan, Karumaa muistuttaa.

Operaatio on ollut iso ponnistus niin SVR:n ja SL:n kuin VR:nkin ritarikuntien kanslialle kuin järjestelyissä auttaneelle Pääesikunnalle sekä veteraaniliittojen kenttäverkoston väelle, mutta nyt Karumaa uskaltaa jo melkein huokaista helpotuksesta.

– Koko ajan tässä on kilpajuoksua käyty. Kun presidentti Koivistonkin haudalle on viimein saatu muistokivi, niin voi hyvillä mielin sanoa, että hommat on nyt hoidettu. Luulenpa, että tuolta pilvenreunaltakin meitä katsoo hyvin tyytyväinen mies!

[br]

[br]

Kaikki mitalin saajat löydät täältä.

Tiedotteen aiheesta löydät täältä.