Parhaat sotahistorialliset pro gradut palkittiin – voittajaksi poikkeuksellinen sotakoiratutkimus

Parhaat sotahistorialliset pro gradut palkittiin – voittajaksi poikkeuksellinen sotakoiratutkimus

FM Noora Viljamaa (kuva: Turun Yliopisto)

Suomen Sotahistoriallinen Seura on valinnut valtakunnallisen pro gradu -kilpailunsa voittajaksi ja 3 000 euron stipendin saajaksi FM Noora Viljamaan Turun Yliopistoon tekemän, sotakoirista kertovan tutkielman 

Toisen palkinnon ja 2 000 euron stipendin sai sotatieteiden maisteri Santtu Kauppinen Maanpuoluskorkeakoulusta Osasto Paatsalon taktiikoita, tekniikoita, toimintatapoja ja varusteita jatkosodassa tarkasteleva opinnäytetyö.  

Kolmannen sijan jakoivat FM Leo Leskinen Itä-Suomen yliopistosta ja valtiotieteiden maisteri Iida Hallikainen Turun yliopistosta, jotka kumpikin saivat 1 000 euron stipendin. 

Leskisen työ kartoittaa 7. ja 11. divisioonan joukkojen jatkosodan aikaisia mielialoja, Hallikaisen puolestaan kotirintaman naisten jatkosodan aikaisten kirjeiden dokumentoimaa suhtautumista valtion määräyksiin.  

Viljamaan gradun poikkeuksellisen aihevalinnan ja sen kokemushistoriallisen näkökulman kiitellään edustavan ”uutta sotahistoriaa”.

– Sotakoirien toimintaa ja vaiheita, jopa sankaritekoja rintamajoukkojen mukana erilaisissa tilanteissa analysoidaan eläytyen ja empaattisesti. Koirien palvelustehtävät asetetaan osaksi kansakunnan taistelua, sotakokemuksia ja nationalismia. Työn selkeä ja systemaattinen tarkastelutapa tuo merkittäviä tuloksia aiemmin lähes tutkimattomasta aihepiiristä. Viljamaan ansiokas tutkimus osoittaa, että ensisijaisesti työkaluiksi tai apuvälineiksi tarkoitetuilla sotakoirilla oli sodassa paljon syvempi merkitys. Sotilaiden ja sotakoirien vuorovaikutuksen kautta koirista tuli sotilaille ystäviä, kumppaneita sekä ilon ja turvallisuuden tuojia. Hallittu tutkimus tuottaa uutta tietoa sotakoirien suuresta merkityksestä sotilaiden henkiselle hyvinvoinnille vaikeissa olosuhteissa, seura arvioi tiedotteessaan.

Kaatuneiden muistosäätiö on tukenut taloudellisesti nyt 17. kerran järjestettyä gradukilpailua. Kaikki palkitut gradut on luettavissa Sotaveteraaniliiton nettisivujen materiaalipankista. 

[br]