Presidenttiparin kunniakirja viedään Sotaveteraaniliiton jäsenveteraaneille

Presidenttiparin kunniakirja viedään Sotaveteraaniliiton jäsenveteraaneille

Mediatiedote

6.9.2017

 

Tasavallan presidentin ja rouva Haukion kunniakirja viedään 60-vuotiaan Sotaveteraaniliiton jäsenveteraaneille

Jokaista tunnuksen omaavaa sotaveteraanijäsentä odottaa yllätys syyskuun aikana, kun paikallisten sotaveteraaniyhdistysten edustajat käyvät tervehtimässä heitä henkilökohtaisesti. Vierailijat luovuttavat samalla veteraaneille puolustusvoimien ylipäällikön, tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion allekirjoittaman kunniakirjan.

Vierailu tarjoaa yhdistysten edustajille myös mahdollisuuden kantaa henkilökohtaista huolta veteraanien voinnista. Yhdistykset voivat tarkistaa, ovatko heidän omien alueidensa veteraanit saaneet tarvitsemaansa kuntoutusta ja palveluita kunnalta.

Vierailuohjelma on mittava, sillä tunnuksen omaavia jäsensotaveteraaneja on lähes 10 000. Heidän keski-ikänsä on 93 vuotta. Yhdistykset käyvät tervehtimässä kaikkia sotaveteraaneja, jotka haluavat ja kykenevät ottamaan vieraat vastaan.

Tervehdyskäynti ja kunniakirja ovat osa Suomen Sotaveteraaniliiton juhlavuoden ohjelmaa. Liitto täyttää 60 vuotta syyskuun lopussa. Sotaveteraaniliiton edeltäjäyhdistys, Rintamamiesten Asuntoliitto perustettiin. 29.9.1957.

Seppeleenlasku sankarihaudoille 29.9.2017 klo 11.00

Sotaveteraaniyhteisöt, maanpuolustusväki ja koululaiset laskevat juhlapäivänä yhteistyössä seppeleet maan 622 sankarihaudalle. Seppeleenlaskun jälkeen nuorison edustaja pitää puheen.

Liiton 60-vuotisjuhla Helsingissä

Liiton 60-vuotisjuhlaan on kunniavieraina kutsuttu sotaveteraaneja ympäri maata. He yhdessä muiden kutsuvieraiden kanssa juhlivat vuosipäivänä 29.9.2017.

Koko perheen konsertti Finlandia-talossa 22.10.2017

Sotaveteraaniliiton juhlavuoden kahdessa sävellyskilpailussa parhaiten menestyneet työt esitetään Finlandia-talossa 22.10.2017. Konsertti alkaa klo 15.00.

Toinen sävellyskilpailu oli tarkoitettu alle 35-vuotialle säveltäjille ja sanoittajille, joilta toivottiin lapsille ja nuorille sopivia kappaleita. Toisessa kilpailussa pyydettiin sävellystä Anna-Mari Kaskisen veteraanirunoon.

Finlandia-talossa julkistetaan myös opetuspaketti, jossa opettajille annetaan välineitä veteraanien perinneasioiden opettamiseen päiväkodeissa, alakouluissa ja yläkouluissa. Opetuspaketin on tehnyt Rauman opettajankoulutuslaitoksen oppilaat opettajiensa ohjauksessa.

Samat kotipalvelut kaikille veteraaneille

Suomen Sotaveteraaniliitto vaatii merkkivuotenaan valtioneuvostolta lakiesitystä, jolla myönnetään kaikille sotien 1939‒1945 tunnuksen omaaville veteraaneille vuoden 2018 alusta samanlaiset kotipalvelut kuin mitä sotainvalidit saavat jo nyt sotilasvammalain nojalla.

Sotaveteraaniliiton puheenjohtajan Erkki Heikkisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kaikki sodan käyneet saavat samat yhteiskunnan tarjoamat kotipalvelut.”Valtio käski miehet sotaan. Valtion pitää hoitaa tämäkin elämänvaihe”, Heikkinen korostaa.

Lisätietoja:
Suomen Sotaveteraaniliitto

Toiminnanjohtaja Markku Seppä

puh. 09 6126 2012 tai 0400 921 332

markku.seppa@sotaveteraaniliitto.fi