Puheenjohtaja Erkki Heikkisen puhe liittojuhlassa 9.6.2016

Puheenjohtaja Erkki Heikkisen puhe liittojuhlassa 9.6.2016

Erkki HeikkinenPuheenjohtaja Erkki Heikkinen
Joensuu 9.6.2016, liittokokouksen pääjuhlan avauspuhe

 

Kunnioitetut sotaveteraanit – miehet ja naiset, herra ministeri,
hyvät isänmaan ystävät!

Tämä on ensimmäinen puheeni Sotaveteraaniliiton eilen valittuna puheenjohtajana. Vaikea kuvitella arvokkaampaa aloitusta, kun täällä teidän edessänne.
Veteraanijärjestömme nimi on Suomen Sotaveteraaniliitto ry. Se tarkoittaa sitä, että sotaveteraanit ja heidän puolisonsa ja leskensä ovat toimintamme ainoa kohderyhmä. Liitto päätti eilen jatkaa tukitoimintaansa niin kauan kuin jäsenemme tukea tarvitsevat. Se tarkoittaa pitkälle 2020-luvulle saakka.

Tuki- ja hoivatyömme onnistuminen vaatii tehostettua yhteistyötä ja edunvalvontaa valtion, kuntien, kuntaliittojen, seurakuntien ja median kanssa. Liitolla itsellään ei ole varoja tai henkilökuntaa tähän vaativaan työhön.

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti 27.4. Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa Oulussa, että valtio varautuu kohdistamaan sotaveteraaneille kotiin vietävien kunnallisten avopalvelujen kustannuksiin tuntuvan lisäpanoksen ensi vuoden alusta lukien.

Pääministerin lupausta arvostetaan laajasti ja sen toteutumista ei ole mitään syytä epäillä.

Sotaveteraanit päättivät vuosikymmen sitten, että tuki- ja hoivatyön jälkeen toiminta suunnattaan perinnetyöhön. Perinnetyö on merkittävä työsarka myös kannattajajäsenillemme.

Sotavuosien perinnetyö on tärkeä osa suomalaisten maanpuolustustahtoa. Kansalaistemme ja varsinkin nuoremman väen on syytä tietää, millaisin uhrauksin Suomen itsenäisyys ja hyvinvointi on saavutettu.

Isänmaanrakkauden ja puolustahdon vahvistaminen ei ole yksin Sotaveteraaniliiton asia. Se on meidän kaikkien ja koko yhteiskunnan asia. Jäsenmäärältään suurimpana veteraanijärjestönä Sotaveteraaniliitolla on johtava rooli veteraaniperinteen vaalimisessa yhdessä Tammenlehvän Perinneliiton kanssa.

Hyvä juhlaväki, ärade festpublik!

Rintamalla veljeä ei jätetty. Ei jätetä nytkään. Sotaveteraanien, miesten ja naisten, elämänehtoon asiallinen hoitaminen on päätehtävämme ja kunnia-asiamme.

Toivotan teidät kaikki lämpimästi tervetulleiksi juhlaamme! Aivan erityisesti juhlapuhujamme, puolustusministeri Jussi Niinistön.