Raision kirkkovaltuuston historiallinen päätös: jokaisen sotaveteraanin ja lotan poismenoa kunnioitetaan kuolinsoitolla

Raision kirkkovaltuuston historiallinen päätös: jokaisen sotaveteraanin ja lotan poismenoa kunnioitetaan kuolinsoitolla

Raisiossa kirkkovaltuusto on tehnyt päätöksen kunnioittaa jokaisen raisiolaisen sotaveteraanin ja lotan muistoa kuolinsoitolla.

[br]

Raision kirkkovaltuusto on asiassa ensimmäinen, muttei toivottavasti viimeinen

[br]

Päätös on ainutlaatuinen koko maassa.

Idean aloitteeseensa Virtanen sai paikallisen sotaveteraaniyhdistyksen vuosikokouksesta

– Tämä on symbolinen kiitollisuuden ja arvonannon osoitus niille, jotka ovat seisseet rajoillamme vuosina 1939 – 1945 puolustamassa maamme itsenäisyyttä, kertoo aloitteen tekijä, kirkkovaltuutettu Ville Virtanen, Sotaveteraaniliiton kannatusjäsen itsekin.

Idean aloitteeseen hän sai Raision sotaveteraanien vuosikokouksessa keväällä.

– Kokouksessa kävi ilmi, että Raisiossa asuvien kunniakansalaistemme rivit ovat harventuneet jälleen 14 henkilöllä ja nyt veteraaneja on rakkaassa kotikunnassamme enää 25, joista yhdeksäntoista on miehiä ja kuusi naisia, hän kertoo.

– Ottaen huomioon sen valtavan uhrin, jonka hiljalleen väistyvä tammenlehväsukupolvemme on maallemme antanut, niin päätin ehdottaa, että Raisiossa vielä jäljellä olevat sotiemme veteraanit saatettaisiin viimeiselle matkalleen arvokkaasti. Tämä olisi pieni ja arvokas teko, jolla voisimme osoittaa viimeisen kerran kiitollisuutemme henkilölle, joka omalta osaltaan vaikutti siihen, että maamme säilytti itsenäisyytensä ja onnistui nousemaan takaisin jaloilleen sotien jälkeen.

Kuolinsoitto on vanha, lähinnä kuninkaallisille, aatelisille ja muille korkea-arvoisille (joiden varat riittivät siitä maksamaan) varattu perinne. Sotaveteraanit sopivat tähän joukkoon Virtasen mukaan enemmän kuin hyvin.

– He ovat nyky-yhteiskuntamme aatelia.

[br]

Kuolinsoitolla halutaan kunnioittaa jokaisen raisiolaisen sotaveteraanin ja lotan poismenoa

[br]

Jotta jokainen veteraani saisi ansaitsemansa kunnioituksen, niin raisiolaisia pyydetään välittämään tietoa eteenpäin, jotta se varmasti välittyisi sekä veteraaneille että heidän omaisilleen. Omaisia pyydetään ottamaan yhteyttä Raision seurakuntaan muutaman päivän sisällä veteraanin kuolemasta, minkä jälkeen seurakunta, omaisten kanssa sovittuna ajankohtana, kunnioittaa veteraanin poismenoa kuolinsoitolla ilmoittaen näin myös muulle seurakunnalle veteraaniemme kunniakkaitten rivien jälleen harventuneen.

Ehdotuksensa läpimenosta Virtanen on hyvillään ja toivoo sen innostavan myös muita.

– Olisi hienoa, että tämä tulisi käytännöksi myös muualla Suomessa.

Raision hautausmaalla lepää 38 sotien 1939 – 1945 sankarivainajaa.