Rauhanturvaajat tempaisivat taas veteraaniperinteen hyväksi: Salpalinjan museoiden linnoitustalkoilla on kerätty veteraaneille jo liki 10 000 euroa

Rauhanturvaajat tempaisivat taas veteraaniperinteen hyväksi: Salpalinjan museoiden linnoitustalkoilla on kerätty veteraaneille jo liki 10 000 euroa

Rauhanturvaajien yhtenä keskeisenä toiminta-ajatuksena on viime sotiemme veteraanien toiminnan ja perinteen tukeminen. Yksi esimerkki tästä ovat vuotuiset Salpalinjan linnoitustalkoot, joissa sodat kokeneen sukupolven perinnettä vaalitaan kahdella tapaa.

Talkoilla autetaan pitämään kunnossa ja säilyttämään jälkipolville veteraanien perinnettä tärkeän sotahistoriallisen muistomerkin muodossa ja samalla tuetaan myös veteraanien parissa tänä päivänä tehtävää huolto- ja tukityötä, sillä museoiden työtunneista maksaman korvaukset rauhanturvaajat lahjoittavat lyhentämättöminä paikallisille veteraanijärjestöille. Tänä vuonna veteraanien kuntoutus- ja virkistystoimintaan kertyi lahjoitettavaa vajaat 1600 euroa.

Joka toukokuun äitienpäiväviikonloppuna rauhanturvaajat ovat olleet kunnostamassa Miehikkälän ja Virolahden Salpalinjan museoiden linnoitteita.

[br]

Taistelu- ja yhteyshaudan puuverhousta kunnostetaan Miehikkälän Salpalinja-museon alueella. (Kuva: Armi Oinonen)

[br]

Miehikkälän Salpalinja-museon alueella kunnostettiin ja rakennettiin taistelu- ja yhteyshautoihin puuverhousta, viimeisteltiin viime vuonna kesken jääneen panssarikaivantoesteen asepesäkettä sekä korjattiin tähystyspesäkkeen yhteyshautaa. Kokenut ja tehokas talkooporukka ehti Miehikkälässä myös poistaa museoalueelta ylimääräistä havupuutaimikkoa sekä rakentaa turvarakenteita kuten kaiteen jyrkän, kallioisen mäen päälle. Virolahdella kunnostettiin niin ikään taistelu-. ja yhteyshautaa.

Talkoisiin osallistui 18 rauhanturvaajaa sekä yksi reserviläinen. Kaukaisimmat olivat saapuneet Kemijärveltä, Turusta ja Helsingistä saakka. Talkoomiesten määrä on pysynyt vuodesta toiseen samanlaisena. Mukana on myös miehiä, jotka ovat olleet mukana joka vuosi talkooperinteen alusta, vuodesta 2013 saakka. Yksi heistä on juvalainen Rainer Fabricius, Salpalinjan linnoitteiden kunnostustalkooajatuksen isä.

– Näissä linnoitustalkoissa yhdistyy monta asiaa. Toisaalta autamme museoita pitämään museoalueen linnoitteet hyvässä kunnossa matkailijoille. Samalla katsomme tekevämme kunniaa Salpalinjan rakentajaveteraaneille, lotille ja viime sotien veteraaneille ja heidän työlleen, Fabricius summaa syytä siihen, miksi työtalkootoiminta Salpalinjan museoissa on jaksanut motivoida miehiä saapumaan vuodesta toiseen Kaakonkulmalle.

[br]

Iloinen työporukka valmiina töihin Miehikkälän Salpalinja-museolla. Osa miehistä oli ehtinyt jo lähteä Virolahden Bunkkerimuseolle töihin. (Kuva: Armi Oinonen)

[br]

– Saamme tästä myös itse paljon. Museoiden ja veteraanien auttaminen antaa hyvää oloa. Rauhanturvaajaveteraanien vertaistuki toteutuu, kun juttu lentää työn ohessa ja majapaikoissa hyvähenkisessä porukassa. Päätös tulla taas ensi vuonna museoalueiden linnoitteita kunnostamaan oli helppo tehdä, Fabricius jatkaa.

Heidän panostaan arvostetaan myös veteraanipiireissä.

– Kohta olemme saaneet 10 000 euroa veteraaneille kasaan, Fabricius iloitsee.