Sotaveteraanihuijareita liikkeellä – varo ettet tule petetyksi

Sotaveteraanihuijareita liikkeellä – varo ettet tule petetyksi

Sotiemme Veteraanit- keräyksen päällikkö Pia Mikkonen

Veteraanijärjestöjen tietoon on tullut, että veteraaniasian nimissä kerätään rahaa mm. erilaisten tuotteiden kautta. Näillä ei ole mitään tekemistä veteraanijärjestöjen kanssa eikä näiden tuotteiden myynti tue mitenkään sitä arvokasta työtä, jota veteraanijärjestöissä kunniakansalaistemme eteen tehdään.

– Onneksi kansa on ollut valppaana – sitä kautta saamme kyselyitä ja ilmoituksia heidän epäilyttäviksi kokemistaan asioista, kiittelee kaikkien veteraanijärjestöjen (Suomen Sotaveteraaniliitto, Sotainvalidien Veljesliitto, Rintamaveteraaniliitto) varainhankintaa keskitetysti hoitavan Sotiemme Veteraanit- keräyksen varainhankinnan päällikkö Pia Mikkonen.

– Olemme kiitollisia, että ihmiset haluavat tukea veteraaniasiaa, samoin kuin siitä, että halutaan olla varmoja siitä, että apu varmasti menee perille. Siksikin on ollut surullista huomata, kuinka häikäilemättä asian varjolla tehdään bisnestä, hän pahoittelee.

– Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi houkutteli liikenteeseen tavallista enemmän yrittäjiä ja luulimme asian jo ratkenneen. Toisin on kuitenkin käynyt ja huijareita on yhä liikenteessä. Viime aikoina olemme saaneet erityisesti kyselyitä Focus Print Oy:n kalentereihin liittyen. He ovat yritysmyynnin ilmeisesti epäonnistuttua siirtyneet varsin aggressiiviseen, ykstyishenkilöille kohdennettuun suoramyyntiin, Mikkonen kertoo.

– Mikäli kyseessä on legitiimisti veteraaneja avustava hanke, on siitä sovittu kanssamme ja tuotteessa on Sotiemme Veteraanit-logo, Mikkonen muistuttaa.

– Vain tällaisten tuotteiden ja keräysten kohdalla voi olla varma siitä, että rahat myös päätyvät veteraaneille. Olemme kiitollisia siitä, että veteraaniasiaan suhtaudutaan näin vakavasti myös kansan taholta ja kehotamme vastaisuudessakin ihmisiä olemaan yhteydessä suoraan meihin, mikäli epäilys herää.

Sama pätee myös Sotiemme Veteraanit- keräyksen kerääjiin.

– Olemme saaneet yhteydenottoja, joissa ihmetellään ihmisten ovien taakse ilmaantuvia, keräyksen nimissä rahaa pyytäviä ihmisiä”, kertoo Sotaveteraaniliiton tiedottaja Ariela Säkkinen.

– Välillä ollaan liikkeellä ihan siviilivaatteissa, välillä on tullut kyselyitä ”nuhjuisiin maastopukuihin” pukeutuneista kerääjistä.

Sotiemme Veteraanit-keräystä tehdään myös kaduilla ja ostoskeskuksissa (ja joissain päin maata myös omakotitaloalueilla ovelta ovelle) perinteisenä lipaskeräyksenä, jolloin auttamassa on keräyksen vapaaehtoisen kenttähenkilöstön lisäksi usein niin varusmiehiä kuin esim. reserviläisjärjestöjen edustajia. Yhteistä heille on kuitenkin aina se, että heidät tunnistaa Sotiemme Veteraanit- tunnuksella varustetusta sinisestä keräysliivistä sekä Sotiemme Veteraanit- tunnuksin ja keräysluvin merkitystä keräyslippaasta.

– Mikäli kerääjällä ei ole liiviä, on kyse aina huijarista, muistuttavat Mikkonen ja Säkkinen.

– Heitä ei missään nimessä kannata päästää sisään. Sen sijaan kannattaa olla yhteydessä meihin ja paikalliseen poliisiin.