Sotaveteraaniliiton sotahistoriakirja Turun yliopiston oppimateriaaliksi

Sotaveteraaniliiton sotahistoriakirja Turun yliopiston oppimateriaaliksi

Olli Kleemola kirjan julkistustilaisuudessa

Suomen Sotaveteraaniliitto julkaisi viime vuonna VTT Olli Kleemolan toimittaman Selviytymistarina – Suomi 1939- 1945- kirjan, joka on koottu Sotaveteraani – Krigsveteranen- lehdessä vuosina 2004-2016 ilmestyneistä artikkeleista.

Teos on laaja, mutta yllättävänkin helposti lähestyttävä kokonaisuus, joka käsittelee maamme sotia monipuolisesti ja mielenkiintoisesti.

Selkeisiin jaksoihin (”Talvisodan alla”,”Talvisota”, ”Välirauhan aika”…) jaoteltu kirja tarjoaa kronologisuudessaan käyttäjäystävällisen lukukokemuksen myös sellaiselle, jolla ei välttämättä ole entuudestaan kovinkaan paljon tietoa aiheesta.

Jokainen sen artikkeleista on asiantuntevasti kirjoitettu ja koska kaikki tekstit ovat toisistaan itsenäisiä, on kirjaa mahdollista lukea juuri haluamassaan järjestyksessä: artikkeli kerrallaan, juuri itseä kiinnostavat aiheisiin keskittyen.

Kirjan artikkelit käsitelevät sotaa laidasta laitaan: lotista neuvostopartisaaneihin ja tiedustelukomppanioiden sotakuvaajista puhdetöihin. Siksi se onkin oivallinen perusteos kaikille Suomen sotahistoriasta kiinnostuneille.

– Ajatus artikkeleiden kokoamisesta kirjaksi tuli liiton toiminnanjohtajalta, joka halusi saada arvokkaat ja ansiokkaat lehtijutut esille ”pitkäikäisempään” mediaan, Kleemola valaisee kirjan syntyvaiheita.

Tavanomaisista, sotahistorioitsijoiden sotahistorioitsijoille tuottamista sotahistoriaopuksista Selviytymistarina erottuu edukseen.

– Alusta lähtien oli selvää, että haluttiin tehdä jotain uutta. Sitä klassista ”nuolien liike kartalla”- sotahistoriaa on jo nähty tarpeeksi. Pääpaino haluttiin nimenomaan sodan esittämiseen laajempana, koko yhteiskuntaan vaikuttavana ilmiönä, Kleemola kertoo.

Edes sadoista artikkeleista koostuva lähdemateriaali ei kokenutta kirjoittajaa ja sotahistorian tutkijaa pelottanut.

– Kun kirjan peruslinja oli selvillä, oli noin 200 artikkelin läpikäynti ja valikointi itse asiassa helppoa, Kleemola paljastaa.

Liitossa tiedettiin jo kirjan valmistuessa, että kyseessä oli hyvin koottu kokonaisuus, ja lukijoilta saatu palaute onkin ollut poikkeuksetta positiivista. Yllätyksenä jopa tekijälle tuli kuitenkin tuorein huomionosoitus.

– Myös Turun yliopiston poliittisen historian oppiane pitää Selviytymistarinaa hyvänä yleiskäsityksenä Suomen vime sotien historiasta ja sieltä on juuri ilmoitettu, että kirja otetaan sen perusopintojen kurssin oheislukemistoon, Kleemola iloitsee.

[br]

[br]

Kiinnostuitko? Kirjan (30€) pääset tilaamaan verkkokaupastamme – erinomainen lahjaidea kenelle tahansa!