Sotaveteraaniliiton tämän vuoden virtuaalinen joulukalenteri on omistettu sotilaspojille

Sotaveteraaniliiton tämän vuoden virtuaalinen joulukalenteri on omistettu sotilaspojille

Sotaveteraaniliiton tämänvuotinen virtuaalinen joulukalenteri tekee kunniaa perustamisensa 90-vuotisjuhlavuotta viettäville sotilaspojille.

Tämän johdosta Sotilaspoikien Perinneliitto on julkaissut Isänmaan nuoret puolustajat- DVD:n, jossa kaikkiaan 21 sotilaspoikaa ja pikkulottaa kertovat siitä, millaiseksi heidän lapsuutensa sotavuosina muodostui.

Liiton Facebook-sivulla joka aamu klo 07:30 aukeava joulukalenterin luukku avaa näkymän johonkin sotilaspoikien tehtävään.

– He toimivat esimerkiksi monissa sotilaallista toimintaa avustavissa tehtävissä: lähetteinä, ilmapuolustuksessa, vartiointitehtävissä sekä teollisuuden materiaalipulaa lievittämään järjestetyissä keräyksissä, kertoo Sotilaspoikien Perinneliiton puheenjohtaja Hannu Luotola.

– On kunnia tulla valituksi Sotaveteraaniliiton joulukalenteriin – ovathan sotilaspojat osa suomalaista veteraaniperhettä, hän kiittelee.

– Sotilaspoikien ja lottatyttöjen panos vapautti kymmeniätuhansia miehiä rintamatehtäviin. Koko Suomi oli taisteluissa mukana. Yli puoli miljoonaa henkilöä naiset mukaan lukien oli palveluksessa syystalveen 1944 saakka. Missään muussa sotaa käyneessä maassa ei yhtä suuri osa väestöstä osallistunut aktiivipalvelukseen.

Tämä 14-vuotias sotilaspoikalähetti on jo Talvisodankin veteraani, Kollaa, heinäkuu 1941

Kotirintaman panos oli sodassa ratkaisevassa roolissa, muistuttaa myös Sotaveteraaniliiton tiedottaja Ariela Säkkinen.

– DVD:ssä nähdyt haastattelut sekä veteraaniemme kertomukset muistuttavat, kuinka hurjiin tilanteisiin lapsetkin sotavuosina joutuivat. Sota koetteli ihan koko yhteiskuntaa ja väestöä ja jätti jälkensä myös monen lapsuuteen, hän pohtii.

– Sota vaati suuria ponnistuksia ja miehistä oli pulaa. Rintamalla nähtiin 13-14-vuotiaita lähettejä ja tiedän eräänkin, vain 12-vuotiaana desanttijahtiin joutuneen veteraanin, Säkkinen jatkaa.

Virtuaalinen joulukalenteri julkaistaan nyt toista kertaa. Viime vuonna sen teemana oli naiset rintamalla, ja se on katsottavissa kokonaisuudessaan liiton Youtube-kanavalla.

[br]

[br]

Sotilaspoikia oli vuonna 1944 toiminnan päättyessä rekisteröity 72 300.  Heitä arvioidaan olevan jäljellä 6000 -7000 ja heidän keski-ikänsä on nyt yli 85 vuotta.