Sotaveteraaniliiton ”Veteraanin päiväkäsky” voittajaksi Voitto-mainoselokuvakilpailussa

Sotaveteraaniliiton ”Veteraanin päiväkäsky” voittajaksi Voitto-mainoselokuvakilpailussa

18.3. pidetyn vuotuisen Voitto-mainoselokuvakilpailun palkintogaala nähtiin tänä vuonna poikkeusoloista johtuen netin kautta välitettynä suorana lähetyksenä.

Tänä vuonna jo 26. kertaa järjestetyn kilpailun tarkoituksena on edistää suomalaisen mainoselokuvan tasoa ja arvostusta sekä kehittää tekijöiden ammattitaitoa.  Kaikkiaan palkintoja jaettiin yhdeksässä kategoriassa, joista gaalan ehkä suurimmaksi yllättäjäksi nousi Yhteiskunta ja kulttuuri-sarjan voittaja: Sotaveteraaniliiton Veteraanin päiväkäsky.

Mainoksessa muistutetaan, miten vakavasta asiasta koronatilanteessa on kyse ja kannustetaan jokaista tekemään oma osansa sen päihittämiseksi.

Tuomariston mukaan mm. sen ajankohtaisuus teki siitä selkeän voittajan.

[br]

[br]

Palkitussa mainoksessa 94-vuotias espoolaisveteraani Eino Luostarinen antaa päiväkäskyn, jossa hän vetoaa Suomen kansaa toimimaan ”yhteisessä rintamassa, jotta tämäkin taistelu voitetaan vielä.”

Liikuttaneen ja koskettaneen elokuvan idea tuli Luovan toimiston Folkin Tommi Laiholta ja Tommy Mäkiseltä, kertoo Ari Laitinen elokuvan tuottaneesta Otto Productionista, jossa ideaan tartuttiin välittömästi.

– Poikkeusolojen alettua oli paljon hämmennystä ja ”kansalaistottelemattomuutta”. Ajateltiin, että 94- vuotias sotaveteraani on pakostakin auktoriteetti 70+ vuotiaille ja myös heidän omaisilleen. Hänen sanomanaan viestillä on riittävä painoarvo, hän kertoo menestyksen taustoista.

Elokuva nostettiin ehdokkaaksi myös Yleisön parhaat sekunnit- äänestykseen.

Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo oli niin ikään heti mukana.

– Ajatus oli erinomainen. Tämä hieno ja oivaltava idea muistuttaa meitä suomalaisia kyvystämme selviytyä vaikeista ajoista, kuten koronapandemiasta. Vuosi sitten emme tienneet, mitä pandemiasta oli odotettavissa. Eipä tiedetty tulevasta myöskään 80 vuotta sitten heti Talvisodan jälkeen ja Jatkosodan jo häämöttäessä, hän toteaa.

– Erityiskiitos kuuluu tietysti sotaveteraani Eino Luostariselle. Hänen sekä 600 000 muun sotilaan ja 100 000 naisen rintamapalvelus mahdollistivat tämänkin kilpailun ja gaalajuhlan järjestämisen.

[br]

Veteraanin päiväkäskyn takaa löytyvä työryhmä: Ari Laitinen (vas.), Joonas Kirjavainen, Tommi Laiho ja Tommy Mäkinen

[br]

– Ihmettelen niitä jotka uhmaavat koronaa eivätkä käytä kasvomaskia muiden ihmisten parissa liikkuessaan. Sitä vastaan on turha rehennellä. Ei se miehisyys paljoa kärsi eikä mitään menetä, jos laittaa sen maskin. Se kuuluu kaikillla nyt olla, hän totesi tiukasti jo mainoksen ilmestyessä viime vuoden lopulla.

Eino oli myös ohjeistanut työryhmää mahdollisen voiton varalta.

– Jos tulee palkinto, niin juokaa paljon viiniä, hän sanoi. Ei juotu, Laitinen nauraa.

Mainoksen tähti oli tyytyväinen lopputulokseen, mutta muistutti jäyhään tapaansa siitä, että taisto on vielä kaukana voitetusta.

– Tämä viesti on itsestään selvä toteamus. Kun jokainen yrittää parhaansa ja kantaa vastuun, niin sitä rivakammin tästä selvitään. Yksilön vapauksia nämä yhteiset kompromissit eivät raunioita. Suomi on ja pysyy vapauksien maana vastaisuudessakin. Siihen vaaditaan kuitenkin kaikkien panosta.

[br]