Suomen laivasto sodassa 1939-1945 -näyttely avautuu toukokuussa Haminassa

Suomen laivasto sodassa 1939-1945 -näyttely avautuu toukokuussa Haminassa

 

Suomen laivaston osuus viime sotiemme taisteluissa ja meriliikenteen suojaamisessa nostetaan esiin tulevana kesänä Haminassa. Asialla on Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani.

Panssarilaiva Ilmarinen lähtee merelle
Panssarilaiva Ilmarinen lähtee merelle

Näyttelykausi 2022 avataan lauantaina 14. toukokuuta Reserviupseerikoulun Maneesissa merisotaseminaarilla. Se pohjustaa samana päivänä Wanhassa Veteraanissa alkavaa Suomen laivasto sodassa 1939-1945 uutta vaihtuvaa näyttelyä.

Seminaarin avaa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n uusi puheenjohtaja Markku Pakkanen Kouvolasta. Hän valottaa samalla seminaarijärjestäjä Wanhaa Veteraania yhtä aikaa museona ja perinnekeskuksena sekä rauhanturvamiljööksi rakennettuna ja majoitusta tarjoavana Camp Hamina -kriisinhallintatukikohtana.

Moottoritorpedovene ottaa torpedoja
Moottoritorpedovene ottaa torpedoja

Nähtävillä paljon uusia valokuvia

Wanhan Veteraanin laivastonäyttely perustuu kotkalaisen ylilääkäri Petri Loikaksen keräämään ainutkertaiseen esineistöön ja yksityisiin valokuviin. Aineisto on ensi kertaa julkisesti nähtävillä.

Näyttely tuo esiin uusin valokuvin ja tekstein myös paikallisesti Kymenlaakson rannikon ja sen merisotilaiden vahvan panoksen laivaston sotatoimissa. Miinanraivaukset heti sodan jälkeen ovat siinä mukana. Näyttelyn kokoaa ja pystyttää Ismo Flink Wanhasta Veteraanista.

Wanhan Veteraanin museonäyttelyt ovat avoinna 14.5.-18.9.2022 tiistaista sunnuntaihin kello 10-16. Hamina Tattoo -viikolla 12.-16.7. Wanhan Veteraanin pihaan pystytettävässä 200 hengen teltassa soi Bastion Jazz osana Tattoon konserttitarjontaa joka ilta. Tuolloin näyttelytkin ovat auki klo 20. saakka. Ryhmiä palvellaan kaikkina sovittavina aikoina. Juhannuksena museo on suljettu.

Matkailukohteena Camp Hamina on lajissaan Suomen ainoa. Sen Messiravintola ja 40 hengen majoitustilat palvelevat asiakkaita tietysti museon näyttelyaikoina, mutta ryhmiä ja majoittujia myös ympäri vuoden. Tarkemmat tiedot www.rvpk.fi ja www.wanhantopina.fi

Panssarilaiva Ilmarinen lähdössä merelle. SA-kuva on otettu noin kuukausi ennen kuin Ilmarinen ajoi miinaan ja upposi 13.9.1941.

Lisätietoja

Vesa Kangasmäki, Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja
vesa.kangasmaki@gmail.com
040 158 8115

Terho Ahonen, Wanhan Veteraanin tiedottaja
terhoahonen2@gmail.com
040 504 0293

Markku Pakkanen, Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n puheenjohtaja
pakkanen.markku@gmail.com
050 512 2575

www.rvpk.fi

www.wanhantopina.fi