Suomen-pojille liiton kunnianosoituksia

Suomen-pojille liiton kunnianosoituksia

Tallinnassa luovutettiin 17.2. viidelle Suomen-pojalle Sotaveteraanien ansioristi. Henkilöt olivat Manivald Sahkai, Artur Roopalu, Valdeko Raig, Lembit Kaselaan sekä Jaanus Jahilo. Lisäksi Neidre Lembitille myönnettiin Sotaveteraaniliiton kultainen ansioristi.

[br]

[br]

Kaikkiaan Suomen sodissa taisteli 3350 virolaisvapaaehtoista. Virossa heitä on elossa enää 35.

Suomen Tallinnan suurlähetystö tekee tiivistä yhteistyötä jäljelläolevien Suomen-poikien kanssa, mutta korkea ikä ja sen myötä huononeva kunto ovat tehneet tehtävänsä sielläkin.

Enenevässä määrin tapaamiset ovat hautajaisia ja kuolinvuoteella vierailuja. Suomen poikien kunto ja elinolosihteet ovat huonot – esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhlalounaalle riittivät paikalle tulemiseen voimat enää kymmenellä, pahoittelee Suomen Tallinnan suurähettiläs Kirsti Narinen.

Heimoveljiemme panosta itsenäisyystaisteluun ei kuitenkaan ole Suomessa unohdettu ja Sotaveteraniliitto on tehnyt edunvalvontatyötä myös heidän puolestaan. 1990-luvulla saatiin läpi parannuksia myös ulkomaalaisten veteraanien asemaan sekä heille maksettuihin etuuksiin.

Tällä hetkellä virolaiset Suomen-pojat nauttivat niin rintama-avustusta kuin kuntoutusetuutta, Ensiksimainittu avustus saatiin Sotaveteraaniliiton painostuksesta nostettua tälle vuodelle aikaisemmasta 590 eurosta 2000 euroon.

[br]