Suurooppera Temppeliaukion kirkossa – Isänmaan tyttäret kunnioittaa lottien ja sotilaiden työtä

Suurooppera Temppeliaukion kirkossa – Isänmaan tyttäret kunnioittaa lottien ja sotilaiden työtä

Vaikka koronatilanne onkin heittänyt yhteiskunnan muiden osa-alueiden lailla kapuloita rattaisiin myös kulttuurituotannon piirissä, pusketaan sielläkin suomalaisella sisulla eteenpäin. Tästä on osoituksena mm. Opera Tellus, helsinkiläinen kulttuuriyhdistys, jonka suurooppera Isänmaan tyttäret saa Helsingin ensi-iltansa tammikuussa Temppeliaukion kirkossa.

– Ooppera on esitetty aikaisemmin Ilmajoella sekä Vaasassa, mutta nyt se esitetään vihdoin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla, kertoo Telluksen taiteellinen johtaja Tia Svanberg.

Ilkka Kuusiston (s. 1933) säveltämä Isänmaan tyttäret on osa Lotta Svärd Säätiön 100-vuotisjuhlavuotta 2021, jolloin tulee myös kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan syttymisestä.

Pia Perkiön kirjoittama libretto perustuu Talvi- ja Jatkosodan tapahtumiin Suomen lottien ja sotilaiden näkökulmasta. Tekstin pohjana ovat oikeiden lottien haastattelut, ja kaikki oopperan tapahtumat perustuvat tositapahtumiin.

Tuotannon taiteellinen työryhmä koostuu pitkän linjan suomalaisista musiikki-, teatteri- ja elokuva-alan ammattilaisista. Oopperan johtaa Sasha Mäkilä, joka on Helsinki Metropolitan Orchestran taiteellinen johtaja sekä usein nähty vierailevana kapellimestarina mm. Mariinski-teatterissa. Oopperan ohjaa Jonna Wikström, joka on erikoistunut innovatiiviseen soveltavaan ja osallistavaan teatteriin.

Oopperan solistikaarti koostuu sekä kokeneista oopperalaulajista että lahjakkaista nuorista ammattilaisista. Päärooleissa ovat Laura Riihimäki ja Henri Tikkanen. Oopperassa on mukana myös noin viisitoista lasta ja nuorta mm. pikkulottina ja nuorina sotilaina. Oopperan kuoron muodostavat naiskuoro NaisSound ja mieskuoro Korson Mieslaulajat.

[br]

Oopperan trailerista (kuva: Jonna Wikström)

[br]

Tavoitteena on tuoda ooppera teemoineen mahdollisimman suurelle yleisöle.

– Oopperan yleisöyhteistyönä Opera Tellus ry:n taidepedagogityöryhmä on valmistanut oopperan teemoihin liittyvän innovatiivisen digitaalisen opetusvinkkipaketin, joka lähetetään ilmaiseksi mm. kaikkiin pääkaupunkiseudun ala- ja yläkouluihin sekä päiväkoteihin. Oopperan teemoihin liittyy lisäksi Helsingin yliopiston oikeushistorian oppiaineen ma 25.1.2021 klo 18 järjestämä avoin yleisötilaisuus, jossa monitieteisellä lähestymistavalla tuodaan lottien toimintaan liittyvä huippututkimus suuren yleisön tietoisuuteen, Svanberg kertoo ja paljastaa aiheen olevan tekijäryhmälle myös henkilökohtaisesti läheinen.

– Opera Tellus ry haluaa yhdistyksenä tuoda esiin jokaisen produktionsa myötä jotakin meille tekijöille tärkeitä asioita. Tämä oopperatuotanto on tehty läheisessä yhteistyössä Lotta-museon ja Helsingin yliopiston tutkijoiden sekä säveltäjä Ilkka Kuusiston ja libretisti Pian Perkiön kanssa, jotta meidän tuotantomme voi seurata tarkoin todenmukaisia teemoja ja yksityiskohtia. Tämän produktion myötä haluamme tuoda esiin suomalaisten sotilaiden ja Puolustusvoimien sekä erityisesti sotaveteraanien suuren arvon, hän taustoittaa.

– Olen itse lisäksi edesmenneen sotaveteraanin lapsenlapsi sekä suomalaisen upseerin vaimo, eli oma kokemukseni lisää entisestään tämän produktion henkilökohtaista merkitystä.

Mm. toisten kunnioituksen ja kannustamisen lisäksi yhdistyksen keskeisiin arvoihin kuuluu myös hyväntekeväisyys ja suurhankkeensa myötä Tellus haluaa maksaa ”kunniavelkaansa” meidän nykypolvienkin itsenäisyyden varmistaneelle veteraanisukupolvelle myös ihan kirjaimellisesti.

– Vaikka meillä näin korona-aikana onkin aikamoisia haasteita tämän suurtuotannon läpiviemisessä, niin teemme kaikki tätä produktiota suurella sydämellä ja haluamme samalla tehdä laajemmin hyvää. Siitä syystä jokaisesta myydystä lipusta lahjoitetaan euro Sotaveteraaniliitolle.

[br]

Ohjaaja Jonna Wikström sekä oopperan solisteja (kuva: Maritta Manner)

[br]

Lippuvaraukset: lippu.fi

Lisätiedot: www.operatellus.fi / opera.tellus@gmail.com

[br]

[br]

Lotta Svärd 100- vuotisjuhlavuosi on näkyvästi esillä myös Sotaveteraaniliiton viestinnässä ja Lotta Svärd- järjestöä eri teemojen kautta käsitteleviä artikkeleita julkaistaan vuoden aikana niin nettisivuillamme kuin Kenttäpostia-lehdessämme.