Tähtelässä 17.10. ensi-iltansa saava draamakomedia Mauno Koivistosta on ensimmäinen lajissaan

Tähtelässä 17.10. ensi-iltansa saava draamakomedia Mauno Koivistosta on ensimmäinen lajissaan

Ainoa sotaveteraanitaustainen presidenttimme Mauno Koivisto on ensimmäistä kertaa näytelmän pääosassa. Tähtelän nuorisoseuran teatterin ”Mauno Koivisto – Tähtelän Presidentti” on ainutlaatuinen myös toisesta syystä: esitys on ruotsinkielinen.

– Ajatus näytelmästä syntyi useita vuosia sitten, mutta käynnistettiin toden teolla keväällä 2018. Siitä asti tuotantoryhmä on paiskinut töitä innolla samalla kun paikalliset teatterin harrastajat ovat tarjonneet väsymättä taitojaan kotipaikkakunnallaan ainutlaatuiseen teatteritekoon, näytelmän tuottaja Kerstin Karlberg kertoo.

[br]

Näytelmän tuottaja Kerstin Karlberg

[br]

Näyttämöllä nähdään kaikkiaan 14 tähteläläistä teatteriharrastajaa.

Inkoon kunnassa sijaitsevasta Tähtelän kylästä ei moni ole kuullutkaan. Koivistolle sekä hänen perheelleen Tähtelä ja siellä sijaitseva Hemmingsin tila oli kuitenkin vuosikymmenten ajan heidän kesäpaikkansa ja turvasatamansa.

– On ehkä vaikea ymmärtää, miksi pieni Tähtelän yhteisö viehätti niin kovin pankkiiria, poliitikkoa ja tulevaa presidenttiä. Mutta Koiviston pariskunta rakasti Tähtelää. Tellervoa kiehtoi peltojen maisema, Maunoa metsä ja maaseudun rauha, avaa Karlberg, joka on itsekin Tähtelän tyttöjä.

Näytelmä kertoo Koiviston tiiviistä suhteesta Tähtelään ja kyläläisten yhtä tiiviistä suhteesta suurmieheensä lähes puolen vuosisadan ajalta.

– Matkan varrella on syntynyt monia ahaa-elämyksiä, yksi tarinoista paneutuu ikonisen presidentin luontosuhteeseen ja ihmisläheisen kylän arkeen. Ja vaikka Koivisto menehtyi toukokuussa 2017, elää pariskunta Koiviston perintö Tähtelässä.

Kotikonnuilleen kylän suurhanketta varten palannut Karlberg on aikaisemmin ollut tuottajana mm. Suomi100-juhlavuoden hankkeessa Okänd soldat i Harparskog/Tuntematon sotilas Harparskogissa. Käsikirjoituksesta vastaa puolestaan Christoffer Holm, historioitsija, toimittaja ja väitöskirjaansa valmisteleva freelancer-kirjoittaja.

Taustatyötä näytelmää varten on tehty paljon, Karlberg paljastaa.

– Löytääkseen tekstille tarpeellisen tietopohjan Christoffer on tutkinut arkistoja ja kirjoja, mutta paneutunut myös lukuisiin kertomuksiin, joita Koivistosta on kerrottu ja kuultu vuosikymmenten saatossa. Osa näistä on totta, toiset väärinkäsityksiä tai keksittyjä.

Teatterikorkeakoulussa työskentelevä teatteritaiteen tohtori, myös näyttelijänä tunnettu Ville Sandqvist on näytelmän toinen kirjoittaja, dramaturgi ja ohjaaja.

– Ville on työstänyt käsikirjoitusta ja höystänyt sitä tarinoilla, luonnekuvilla ja draamalla. Tästä kaikesta lopputuloksena syntyi hauska ja yllättävä kokonaisuus, Karlberg kehaisee.

17.10. Tähtelän nuorisoseurantalolla ensi-iltansa saavan näytelmää esitetään 5.12.2019 saakka. Sen kesto on 2,5 tuntia, sisältäen väliajan. Liput 35€/ 32.50€ (väh. 20 hengen ryhmiltä). Esitysajat ja lippukaupan löydät täältä, lisää tietoa näytelmästä sekä sen trailerin löydät puolestaan täältä.

[br]