Sukkia, tupakkia, kirjallisuutta ja makeisia – tuntemattoman sotilaan joulupaketit toivat lohtua eturintamaan.
Jouluna 1941 suomalaiset ja venäläiset joukot olivat pysähtyneet asemiinsa Karjalankannaksella. Satunnaisia laukauksia lukuun ottamatta aatto oli sotareportteri Veikko Itkosen mukaan rauhallinen. Siksi sotilaat pääsivät nauttimaan myös joulusta, jota pyrittiin viettämään rintamaolosuhteissa mahdollisuuksien mukaan.
Ruokakin poikkesi tavanomaisesta.
– Päivällisellä oli ravitsevaa liharuokaa, ja jälkiruoaksi saimme sellaista makeaa rusinasoppaa. Sen kanssa oli pullaa, oikein vanhan ajan letvehnästä. Lisäksi meille jaettiin talon puolesta korppuja, korviketta, sokeria ja makeisia, Veikko Itkosen haastattelema, kannakselta kotoisin ollut ja haastattelussa nimettömäksi jäänyt rintamamies kertoi Ylen Elävästä Arkistosta löytyvässä haastattelussa.
Rintamamiesten tunnelmaa piristettiin kotirintamalta kerätyillä ns. tuntemattoman sotilaan joulupaketeilla, joita pyrittiin jakamaan kaikille. Posti toi monelle sotilaalle odotetun tai odottamattoman joululahjan.
– Paketeissa on ollut kirjallisuutta, karamelleja, tupakkaa, kirjoituspaperia, käsineitä, sukkia, kaulaliinoja. Kaikille on riittänyt paketteja, sotilas kertoo Veikko Itkosen haastattelussa ja lisää, että ”mitäpä sitä muuta voisi toivoakaan”.
”Tuntui kuin taivas olisi auennut, kun sai paketista jalkaansa puhtaat, uudet sukat. Likaisissa vaatteissa kun oli koko komppania kulkenut koko ajan.”
Harras toive oli riittävä vaatetus kovassa pakkasessa. Kannaksella vallitsi jouluaattona viidentoista asteen pakkanen ja pukeutuminen oli Itkosen haastatteleman, nimettömäksi jääneen sotilaan mukaan kerrospukeutumista.
– Meillä on kaksi sukkaparia ja töppöset. Jalassa on pari-kolme paria housuja, villapaita ja turkisliivi, ja nämä on jokaisella miehellä. Myös omaiset ovat muistaneet vaatteilla.
Äkkiä haastattelun keskeyttää taivaalle kohoava valopistoolin panos valaisten lähitienoon.
– Tähän päättyy haastatteluni Karjalankannaksen etulinjoista niiden poikien parista, jotka tälläkin hetkellä puolustavat joulurauhaamme, Itkonen päätti reportaasinsa.
Lähde: yle.fi/aihe/elava-arkisto