Uusi TV-dokumentti: Stalinin virhearviointi pelasti Suomen talvisodassa

Uusi TV-dokumentti: Stalinin virhearviointi pelasti Suomen talvisodassa

Kun ensimmäisessä maailmansodassa taistelukentän valtiaaksi nousi konekivääri, piti sille löytää vastavoima. Sellaiseksi keksittiin suurikokoinen vesisäiliö, johon viritettiin tykki ja alle pyörät. Hökötyksen nimeksi tuli tankki.

Kysymys siitä, miten uutta asetta tulisi käyttää, aiheutti päänvaivaa ja kompurointia toisen maailmansodan sotapäälliköistä niin Hitlerille kuin varsinkin Stalinille.

Itsenäisesti toimivan, nopean, syvälle iskevän panssaritaktiikan sijaan Stalin luotti joukkojensa muodostamiin massoihin, vaikka sitten lumessa tarpoen.

–  Se oli Suomen pelastus talvisodassa, sotahistorioitsija Pekka Kantakoski päättelee TV-ensi-iltansa saavassa Punapanssarit Suomen sodissa ja rauhassa- dokumentissa.

– Kesällä 1944 Tali-Ihantalassa venäläisiä Sotka-vaunuja oli jo toisiaan vastassa molemmin puolin rintamaa.

[br]

Tuhotun ”Sotkan” jäännöksiä tarkastellaan Ihantalassa, heinäkuu 1944

[br]

Suomen sotavuodet ovat Esa Siroselle tuttu aihe

Esa Sirosen dokumenttielokuva on kertomus venäläisistä panssarivaunuista suomalaisia vastassa ja suomalaisten käytössä niin sodan kuin rauhan töissä. Elokuvassa panssarimiehet kertovat kokemuksistaan rintamilla ja koulutuksessa sodanjälkeisessä Neuvostoliitossa.

– Ne oli vaikeita ajettavia. Miehistö oli valittu sen mukaan, että niillä oli vähän papua, paljastaa eräs dokumentissa haastateltu veteraani.

– Se oli miehen työtä, raavasta hommaa.

Sironen on jyväskyläläinen toimittaja ja dokumenttiohjaaja, joka on käsitellyt sotavuosia dokumenteissaan ja radio-ohjelmissaan laajasti jo aikaisemminkin. Niiden teemoja ovat olleet mm. sotalesket, sotaorvot, sotilaskotisisaret sekä pohjoisen partisaanit.

Elokuvan tv-ensiesitys on AlfaTV-kanavalla keskiviikkona 30.1.2019 kello 19. Uusintana se lähetetään lauantaina 2.2.2019 klo 19.