Veteraaniliittojen edunvalvonnan uusin saavutus: sotiemme veteraaneille maksettavaan rintamalisään historiallinen korotus 1.4.2020

Veteraaniliittojen edunvalvonnan uusin saavutus: sotiemme veteraaneille maksettavaan rintamalisään historiallinen korotus 1.4.2020


Sotemme veteraaneille maksettavaa rintamalisää korotetaan nykyisestä 50.19 eurosta 125 euroon. Kyseessä on suurin korotus, mitä rintamalisään on koskaan tehty.

Veteraaniliittojen valtuuskunta oli alun perin esittänyt korotusta 200 euroon, mihin nostaminen on veteraaniliittojen tavoitteena yhä.

[br]

Edunvalvonta on pitkäjänteistä työtä, Sotaveteraaniliiton puheenjohitaja Erkki Heikkinen muistuttaa

[br]

Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja, lehdistöneuvos Erkki Heikkinen on tyytyväinen edunvalvonnan viime vuosien saavutuksiin ja siihen, että veteraaniliittojen esitykset ovat saaneet taakseen koko eduskunnan yksimielisen tuen.

– Usein ei muisteta, kuinka pitkäjänteinen työ veteraanien etuuksia ja palveluita sekä niissä aikaan saatuja muutoksia on edeltänyt. Viime aikoina se on todella kantanut hedelmää, sillä marraskuun alussa voimaan astui veteraaniliittojen ajama lakimuutos, jolla kaikkien veteraanien kotona asumista tukevista palveluista tuli heille maksuttomia ja huhtikuun alusta lähtien rintamalisään tulee tuntuva korotus, Heikkinen iloitsee.

Edunvalvonta kuitenkin jatkuu, hän muistuttaa.

– Veteraaniliittojen tuki- ja huoltotyö pitää sisällään myös veteraanien puolisot ja lesket. He ovat seisseet veteraaniemme rinnalla kaikki nämä vuosikymmenet; ollen monen kohdalla se ainoa vertaistuki, joka miehillä sodasta palatessaan oli. Käytännössä hyvin pieneksi jääneen työeläkekertymän vuoksi heidän asemansa on myös taloudellisesti usein kaikista heikoin.

Rintamalisää maksetaan henkilölle, jolle on myönnetty jokin rintamaveteraaneille myönnetyistä tunnuksista sekä henkilölle, jolle sota-arkisto on antanut todistuksen osallistumisesta miinanraivaukseen vuosina 1945–1952.

Tämän vuoden alussa julkaistun tilaston mukaan veteraaneja on Suomessa yhä liki 8 000.

[br]

Rintamalisään nyt saatu korotus on suurin koskaan