Veteraaniliittojen Kenttäpostia-lehden ensimmäinen erikoisnumero myyntiin tällä viikolla!

Veteraaniliittojen Kenttäpostia-lehden ensimmäinen erikoisnumero myyntiin tällä viikolla!

Tämän vuoden Kansallisena veteraanipäivänä kääntyy veteraaniliittojen sekä niiden julkaiseman Kenttäpostia-lehden historiassa uusi lehti – kirjaimellisesti.

Lehtipisteisiin ilmestyy 22.4.2021 myyntiin lehden historian ensimmäinen teemanumero ”Tie  jatkosotaan”. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta jatkosodan syttymisestä; sodasta, jonka kaikki olettivat olevan ohi hetkessä, mutta joka venyikin yli kolme vuotta kestäneeksi ja yli 63 000 henkeä vaatineeksi painajaiseksi.

Luvassa on perinpohjainen ja kiinnostava kokonaisuus, joka valottaa sotaan johtanutta tapahtumasarjaa eri kanteilta, vastaten siitä käytävässä väittelyssä esiin toistuvasti nouseviin ikuisuuskysymyksiin.

Miten sotaan jouduttiin? Olisiko se ollut vältettävissä? Oliko se erillissota? Ja oliko se sen arvoista…?

[br]

Vanha raja ylitettiin loppukesästä 1941 (kuvituskuva: SA-kuva)

[br]

Nyt ilmestyvä erikoisnumero on lehden teemanumeroiden sarjan ensimmäinen osa. Seuraava ilmestyy myöhemmin tänä vuonna.

– Tämä lehti ajoittuu 27.4. olevan Kansallisen veteraanipäivän sekä 16.5. vietettävän Kaatuneitten muistopäivän tienoille, seuraava puolestaan isänpäivän ja itsenäisyyspäivän aikoihin. Sarjan on tarkoitus saada jatkoa ensi vuonna, vahvistaa Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo.

Uutta lehteä julkaisevat Sotaveteraaniliiton lisäksi Rintamaveteraaniliitto sekä Tammenlehvän Perinneliitto. Liki 100-sivuista jättiläistä on suunniteltu jo pitkään ja tekijät ovat – syystäkin – tyytyväisiä.

[br]

Edellisen kerran Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo (vas.) sekä Rintamaveteraaniliiton Heikki Karhu olivat historiallisen hetken äärellä helmikuussa 2019, kun liittojen lehdet yhdistyivät Kenttäpostia-lehdeksi

[br]

Sotahistoria kiinnostaa suomalaisia, mikä näkyy vuosittain aiheesta julkaistavien teemalehtien ja kirjallisuuden määrässä. Kenttäpostia-lehdellä on kuitenkin vahvuutenaan paitsi alansa asiantuntijoista koostuva kirjoittajakaarti, myös se, että keskiössä ovat nimenomaan nuo kohtalokkaat vuodet kokeneen veteraanisukupolven edustajat.

Sotaveteraaniliiton ja Rintamaveteraaniliiton jäseniin kuuluu tuhansia veteraaneja, joiden keskuudesta löytyy jälkipolvillekin tallennettaviksi mitä ällistyttävämpiä tarinoita.

– Kenttäpostia-lehden teemanumeroissa käsitellään sotasukupolven huikeita, kovia ja traagisiakin tapahtumia veteraanien ja sodan kokeneen sukupolven omalla äänellä. Henkilökuvat ja haastattelut raamitetaan asiantuntijoiden kirjoituksin. Pyrimme myös tuomaan esiin sotien pyörteissä tapahtuneita vähemmän tunnettuja asioita ja sattumia, joiden merkitys on kuitenkin saattanut olla kokoaan suurempi, Martimo arvioi.

[br]

Uudessä lehdessä kuullaan mm. näiden kolmen veteraanisukupolven edustajan pysäyttävät tarinat

[br]

Luvassa on niin analyysiä tuolloisen Suomen ja sitä ympäröineen maailman taloudellisista ja poliittisista olosuhteista, henkilökuvia sotavuosien keskeisistä hahmoista kuin veteraanisukupolven omakohtaisia kokemuksia. Ääneen pääsee mm. sodan varjossa hiihtouransa aloittanut Siiri ”Äitee” Rantanen. Lehdessä ei vältellä arkojakaan aiheita, kuten suomalaisten SS-vapaaehtoisten roolia. Yksi lehden varmasti kiinnostavimpia juttuja on erään vapaaehtoisen sotapolkua kartoittava (ja hänen omia päiväkirjamerkintöjään hyödyntävä) artikkeli.

Nyt ilmestyvä teemanumero jaetaan normaaliin tapaan liittojen jäsenille, mutta sitä on nyt poikkeuksellisesti mahdollista ostaa myynnissä olevana irtonumerona.

Veteraaniliittojen yhteisen Kenttäpostia-lehden ensimmäinen numero ilmestyi helmikuussa 2019, mistä lähtien lehti on kerännyt kiitosta tavastaan käsitellä sotahistoriaa tavalla, joka tempaa mukaansa myös ne, jotka eivät sotahistoriasta tienneet olevansa kiinnostuneitakaan.  Jo tuolloin nähtiin mahdollisuus kehittää lehteä entisestään.

– Tämä on siihen luonteva jatko: näin saamme tuotua veteraanimme uskomattomine elämäntarinoineen entistä suuremman lukijakunnan keskuuteen.

Lehti tulee myyntiin Sotaveteraaniliiton verkkokauppaan sekä lehtipisteisiin kautta maan 22.4.2021. Ole liikkeellä ajoissa – lehteä on saatavissa rajoitettu määrä!

Lähimmän lehtipistemyyntipisteesi voit tarkistaa täältä.

[br]

[br]