Veteraanit ilmaiseksi teatteriin Kiuruvedellä: Kirjeitä rintamalta kertoo yhden pariskunnnan sota-ajan tarinan

Veteraanit ilmaiseksi teatteriin Kiuruvedellä: Kirjeitä rintamalta kertoo yhden pariskunnnan sota-ajan tarinan

26.4. Kiuruveden Kiurusalissa nähtävä esitys pohjautuu näyttelijä Katja Kaulasen isovanhempien Lahja ja Heino Kaulasen sota-ajan kirjeenvaihtoon vuosilta 1941 – 44.

Porvoolaisen Teatteri Taruman alun perin Suomi 100-juhlavuoden yhteyteen valmistunutta esitystä on nähty eri puolilla Suomea, mm. Kittilässä, Inarissa, Askolassa ja Pellossa.

[br]

Ote Heinon kirjeestä Lahjalle tammikuussa 1944

[br]

– Heinon kirjeitä on tuolta ajalta löytynyt lähes kaksisataa, mutta Lahjan ainoastaan yksi, kertoo Kaulanen, joka on Marko Ruotsalaisen kanssa käsikirjoittanut ja ohjannut esityksen.

Lahja oli kotoisin Kittilän Muusasta; hyvin pienestä, vain kolmen talon asuttamasta erämaakylästä Kittilän kunnassa. Heino puolestaan oli kotoisin Äkäslompolosta.

[br]

Lahja ja Heino Kaulanen

[br]

– Esitys on vahva fyysinen sekä äänellinen teos, jossa kaikki kuultava teksti on autenttisista kirjeistä. Se Lahjan ja Heinon rakkaustarina, ja se tuo sota-ajan tunnelmat ja kuvat uudelleen koettavaksi, Kaulanen kertoo.

[br]

[br]

Sukellus sodan raadollisuuteen

Heino Kaulanen taisteli etulinjassa mm. Äänislinnanssa, Karhumäen pohjoispuolella sekä Ilomantsin suurtaisteluissa.

Esityksen käsikirjoittaja Katja Kaulanen

– Kirjeenvaihdosta on säilynyt pääosin vain Heinon lähettämä kenttäposti, sillä rintamalla ei ollut mahdollista säilyttää repussaan mitään ylimääräistä ja siksi Lahjan kirjeitä on tuolta ajalta säilynyt ainastaan yksi, Kaulanen selitää.

Pariskunnan kirjeenvaihto oli hyvin aktiivista ja tiivistä. Erityisen poikkeuksellista on se, että he eivät olleet tavanneet toisiaan kertaakaan ennen kirjeenvaihdon aloittamista, hän paljastaa.

Heino ja Lahja Kaulasen  kirjeenvaihto on säilynyt heidän kotitalossan Karilassa. Katja Kaulanen on puolisonsa näyttelijä Marko Ruotsalaisen kanssa käynyt kirjeet läpi ja kirjoittanut ne puhtaaksi.

– Kirjeiden kieli on hyvin kaunista ja kunnioittavaa. Ne kuvaavat sen ajan raadollisuutta, myötätuntoa, kaipuuta ja anteeksiantoa, Kaulanen kertoo.

Vaikuttavinta prosessissa on oli hänen mukaansa mahdollisuus tutustua isovanhempiensa elämään eota-ajan mielettömyyden keskellä.

– Oli upeaa saada aistia ne tunteet, mitä ihmiset ovat silloin kokeneet. Heino kuvaa kirjeissään hyvin elämää rintamalla, korsussa ja eri paikoissa, missä hän on ollut.

[br]

[br]

Kirjeitä rintamalta

Kiurusalissa 26.4. klo 18.00

Ohjaus ja käsikirjoitus Marko Ruotsalainen ja Katja Kaulanen
Kirjeet ja aineiston keruu Katja Kaulanen
Esityksen kesto n. 45 min.

Liput 15€, rintamaveteraanit saattajineen ilmaiseksi