20 kuumaa kohdetta kotimaan kesälomaan ja sotahistoria-Suomeen!

20 kuumaa kohdetta kotimaan kesälomaan ja sotahistoria-Suomeen!

Vaikka rajat maailmalle alkavat pikkuhiljaa jo avautuakin, on koronatilanne meillä ja muualla yhä sellainen, että kotimaanmatkailulle lienee tulossa kuuma kesä. Ja mikäs siinä, meillähän nähtävää riittää kautta kauniin Suomenmaan!

Maamme erityinen historia pitää huolen siitä, että kotimaa on pullollaan kiehtovia sotahistoriakohteita, joissa saa heräteltyä perheen nuoremmissakin kiinnostusta niin Suomen kuin oman suvun sankareiden tarinaan.

Jos tulevan loman reitti on vielä hakusessa, niin tässäpä teille innostusta ja inspiraatiota: kokosimme avuksenne 20 kuumaa kohdetta kotimaan kesälomaan sotahistoria-Suomessa.

 

 

PS. Joukosta löytyy myös ilmaisen sisäänpääsyn omaavia paikkoja, mutta viimeistään nyt kannattaa ainakin harkita Museokortin hankkimista, sillä se avaa ovet yli 300 museoon ja näyttelyyn ja – onhan se voimassa vuoden ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen – maksaa itsensä takuulla takaisin! Lisää tietoa ja tilaukset täällä.

 

(Kuva: Museokortti)

 

 

1. Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkeli

Täysin uudenlainen elämys sotahistoriareissaajalle ja sinetöi Mikkelin aseman Suomen sotahistoriamatkailupääkaupunkina. Yksi antoisimpia kohteita nimenomaan perheen kanssa liikkeellä olevalle, sillä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden käyttö ja pedagogian ammattilaisten kanssa suunniteltu kokonaisuus takaa sen, että vierailija todella pääsee sisään aiheeseen, kokemaan sen ikään kuin ihan omalla kohdallaan.

Pääsylipulla (joka vierailijamääriin kohdistuvien rajoitusten vuoksi kannattaa ehdottomasti hankkia etukäteen!) pääset myös Muistin yhteydestä löytyvään Päämajamuseeon. Ja hei – jos tällä suunnalla olet liikkeellä, kannattaa Mikkeliin jäädä yöksi ja ottaa seuraavana päivänä kohteeksi vielä täällä sijaitsevat Jalkaväkimuseo sekä Viestikeskus Lokki.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Muistissa on luvassa takuulla ainutlaatuinen vierailu! (kuva: Muisti)

 

2. Suomenlinnan Sotamuseo, Helsinki

Suomenlinnan kesäparatiisin hurmaava henki on jo yksinään syy päiväretkeen tähän Helsingin edustalta löytyvään linnoitussaareen, mutta niin ovat kyllä Sotamuseo sekä sen yhteydessä sijaitseva Sukellusvene Vesikkokin.

Meidän vinkkimme museon antiin löydät täältä.

PS. Jos et tänä kesänä pääse paikan päälle, niin ei hätää: Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä -näyttelyn sodan ajan osiossa voit vierailla nyt myös virtuaalisesti täällä.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Suomenlinnan museon kokoelma ei lakkaa hämmästyttämästä

 

3. Mannerheim-museo, Helsinki

On pääkaupunkivisiittiin syitä toki muitakin, eikä ylipäällikkö Mannerheimin Kaivopuiston-huvilassa toimiva kotimuseo ole lainkaan huonoimmasta päästä. Asiansa osaavien oppaiden kertomusten siivittämänä pääsee kurkistamaan tämän historiamme suurmiehen monipuoliseen ja erikoiseen elämään… ihan hänen käyttämäänsä partavettä myöten!

PS. Etukäteen tunnelmia voi käydä kurkkimassa museon 3D-esittelyssä täällä. Muistathan, että museo on auki vain viikonloppuisin!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Tällaista elämää ei ihan jokainen meistä pääsekään elämään…! (kuva: Mannerheim-museo)

 

4. Wanha Veteraani, Hamina

Jos Mannerheim kiinnostaa enemmänkin (ja ketäpä ei!), niin pistä mieleen myös rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani, jonka tämänhetkisessä näyttelyssä pääset tutustumaan mm. suomalaiseen kadettikoulutukseen… sekä erääseen Mannerheim- nimisen kadettioppilaaseen, jonka vallattomuus johti hänen heittämiseensä ulos koko koulusta. Ja lopunhan me kaikki tiedämmekin…!

Lisää näyttelystä täällä.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Wanhan Veteraanin uutuusnäyttelyssä oppii uusia puolia mm. Mannerheimistä…!

 

5. Syvärannan Lottamuseo, Tuusula

Järjestön tänä vuonna viettämä perustamisensa 100-vuotisjuhla on viimeistäänkin syy ottaa auton suunnaksi idyllinen Tuusula ja sen museohelmien joukkoon kuuluva Lottamuseo, jonka uudesta päänäyttelystä Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta saat maistiaisia sivuiltamme täällä.

Ja maistiaisista puheen ollen… mene tyhjällä vatsalla, sillä lottakanttiinin ja -puodin antimia ei missään nimessä kannata sivuuttaa! Vallitsevasta tilanteesta johtuen museoon otetaan kerrallaan 20 henkilöä, joten vaikka vierailua ei tarvitsekaan varata etukäteen, kannattaa olla liikkeellä heti aamusta!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Lottamuseo palkitsee vierailijan myös upeilla puitteillaan (kuva: Lottamuseo)

 

6. Panssarimuseo, Parola

Yksi maan ykkösmuseoista, joka puhuttelee, vaikkei niin sotahistoriasta olisi ajatellutkaan olevansa kiinnostunut – bonuksena (maailmanluokan harvinaisuuksien lisäksi!) mm. se, että museo on auki joka ikinen päivä. Perheporukalla kannattaa ajoittaa vierailu vuotuiseen ohjelmalliseen ja vauhdikkaaseen perhepäivään, jota tänä vuonna vietetään 3.7.2021!

Tärppejä tarjontaan löydät esittelystämme täällä.

PS. Museokaupan omaperäisestä valikoimasta noukit mukaan myös tulevan joulun persoonallisimmat lahjat!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Parolassa katsottavaa löytyy niin sisä- kuin ulkotiloissa

 

7. Museo Militaria, Hämeenlinna 

Ihan siitä Parolan lähettyviltä löytyy myös kaupunki nimeltään Hämeenlinna, jonka Museo Militariassa lyö kerralla kolme kärpästä…tai aselajia: nykyisellään kokonaisuus esittelee nimittäin niin tykistön, pioneerien kuin viestimiesten toimintaa. Ihmeteltävää ja opittavaa riittää selkeästi järjestetyn museon laaaaaajasta valikoimasta siis takuulla koko rahan edestä.
Museo Militariasta löytyy jokaiselle jotain (kuva: Museo Militaria)

8. Pekka Salmelan kotimuseo, Hämeenlinna

Jos ja kun Hämeenlinnassa jo joka tapauksessa seikkailet, niin ei kannata unohtaa elämäntapakeräilijä Pekka Salmelan kokoamaa kotimuseota. Kaikesta näkee, että sotahistoria, isänmaa ja veteraaniperintö on isännälle todellinen sydämen asia.

Museon helmiin (ja niitä on paljon!) pääset tutustumaan etukäteen sivuillamme täällä!

PS. Salmelalla on myös galleria, jossa taiteen rakastaja voi lepuuttaa silmiään etenkin kotimaisessa kuvataiteessa!

Lisä- ja yhteystiedot

Pekka Salmela valtakunnassaan
9. Hanko
Hanko on kyllä sellainen sotahistoriamatkailijan aarrearkku, että sen parhaimmiston listaaminen vaatisi ihan oman artikkelinsa. Onneksenne olemme koonneet sellaisen – löydät sen täältä!
Aloita kierros Mannerheimin muistokiveltä, jatka sitä Hangon Rintamamuseoon äläkä lähde ilman visiittiä Harparskogin puolustuslinjalla ja Irma-bunkkerissa, jonka oppaiden matkassa historia todella herää henkiin!
Milloin olet viimeksi käynyt ihkaoikeassa toisen maailmansodan aikaisessa bunkkerissa…? (kuva: Hangin rintamamuseo)
10. Ilmavoimamuseo, Tikkakoski

Jotain tämän Jyväskylästä parikymmentä kilometriä sijaitsevan paikan vetovoimaisuudesta kertoo sekin, että Moottori-lehti valitsi sen aikaisemmin tänä vuonna Kotimaan helmi-matkakohteeksi.

Luvassa on harvinaisuuksia sekä hurjia tarinoita niiden takaa.

PS. Kiitos toimivan verkkokaupan, monipuolisen museokaupan valikoimaan pääsee käsiksi ihan kotisohvaltakin.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Ilmavoimamuseo on lentämisestä kiinnostuneen paratiisi (kuva: Ilmavoimamuseo)

 

11. Kaarteen kotimuseo, Lohja

Suomi on täynnä paitsi huikeaa sotahistoriaa, myös sille omistautuneita huikeita sotahistoriaharrastajia, joiden elämäntyöstä pääsevät nauttimaan myös me muut. Yksi tällaisista kotimuseoista löytyy lohjalaisen Kalervo Kaarteen kellarista… tämä helmi on nähtävä sen uskoakseen, mutta esimakua saat sivultamme täältä.

PS. Sotamuseon yhteydestä löytyy silmäniloa myös mosaiikista innostuneille!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Kaarteen museonon kotimuseoiden kermaa

 

12. Talvisotamuseo Raatteen Portti, Suomussalmi

Toistuvasti myös seuraajiemme Suomen pysäyttävimpien kohteiden listalle nimeämä Raatteen Portti dokumentoi yhtä sotahistoriamme ikimuistoisimmista tapahtumista. Tämä paikka olisi jokaisen suomalaisen nähtävä.

PS. Jos olet liikkeellä heinäkuussa, niin ajoita vierailuisi 8.7. tai 22.7., sillä tuolloin voit päättää museovierailusi tunnelmallisesti 2 tuntia kestävällä Talvisotaristeilyllä Kiantajärvellä. Lisää tietoa täällä.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Heinäkuussa on luvassa kaksi uutta syytä tehdä vierailu Suoussalmelle ja Raatteen Porttiin (kuva: Raatteen Portti)

 

13. Veteraanien perinnetalo, Kauhajoki

Sotahistoriaa ja veteraaniperinnettä taltioidaan ansiokkaasti myös monessa sotaveteraanipiirissä ja paikallisyhdistyksessä. Tästä erinomainen esimerkki on Kauhajoen veteraanien perinnetalo – eteläpohjalaisen veteraaniperinnetyön suuri ylpeydenaihe… ja syystä. Saman katon alta löytyvät niin etulinjan, kotirintaman kuin mm. joukkosidontapaikan koettelemukset. Vallitsevasta tilanteesta johtuen vierailut mahdollisia ryhmille erikseen sovittaessa.

PS. Lisää matkavinkkejä Etelä-Pohjanmaalle löydät tästä jutustamme.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Ensinäkemältä sitä ei uskoisi, mutta tänne on saatu mahdutettua mm. autenttinen korsu

 

14. Miehikkälän Salpalinjamuseo

Suomen itärajan puolustuksen turvaksi rakennettu Salpalinja mykistää vielä tänäkin päivänä. Se on yhä Pohjoismaiden suurin rakennustyömaa, jossa enimmillään oli töissä peräti 35 000 linnoittajaa, joita oli muonittamassa 2 000 lottaa (!!!)

1200 kilometriä, 728 erilaista teräsbetonikorsua, asepesäkettä ja luolaa, yli 3000 puista kenttälinnoitetta, noin 225 kilometriä panssarivaunun kiviestelinjaa, 315 kilometriä piikkilankaestettä, 130 kilometriä panssarikaivantoa sekä yli 350 kilometriä taistelu- ja yhteyshautaa…joista moneen on tänään mahdollista tutustua linjan museoiduissa kohteissa.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Tänään Salpalinjan museoituihin kohteisiin voi tutustua esimerkiksi Miehikkälässä (kuva: Mika Honkalinna)

 

15. Evakkomuseo, Vihti

Eivät kaikki sotahistoriamuseot suinkaan pelkkää etulinjaa ja tykkien jylinää ole: monessa osansa saavat mm. kotirintama ja sotalapsetkin, mutta lisäksi on ihan erityisiin teemoihin keskittyviä, joskin valitettavan huonosti tunnettuja museoita. Yksi näistä on Niuhalan vanhan kansakoulun tiloissa sijaitseva sijaitseva Evakkomuseo, jonka näyttely luo näyttely kertoo Heinjoelta toisen maailmansodan aikana Vihtiin muuttaneiden evakkojen entisestä elämästä Heinjoella, sen luonnosta, kulttuurista, elinkeinoista ja ihmisistä.

PS. Ilmainen sisäänpääsy, mutta muista tarkistaa aukioloajat!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Vihtiläiserikoisuuden näyttely antaa yleiskuvan karjalaisten kahdesta rankasta evakkomatkasta (kuva: Evakkomuseo)

 

16. Sota- ja jälleenrakennusmuseo, Salla

Yksi pohjoisen kiinnostavia erikoiskohteita on Sallan sota- ja jälleenrakennusmuseo, jonka näyttelyn kertoma tarina muistuttaa, että sotavuodet vaikuttivat Suomessa vielä pitkään senkin jälkeen, kun rauhansopimukset oli allekirjoitettu. Jälleenrakennus oli  – etenkin Lapin sodan laajalti tuhoamassa Lapissa – valtava urakka, jonka tarinan soisikin kuultavan.

PS. Muista myös pirttikahvila ja museokauppa ja nappaa kotiinviemisiksi ainakin kampanisuja!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Museo kertoo Sallan historiaa aina 1960-luvulle saakka (kuva: Sota- ja jälleenrakennusmuseo)

 

17. Järämän linnoitusalue, Karessuvanto

Yksi Suomen ehdottomasti eksoottisimmista sotahistoriakohteista löytyy Käsivarresta. Järämän Lapin sodan aikainen linnoitusalue on osa saksalaisten vuosina 1943-44 rakentamaa Sturmbock–Stellung -nimistä linnoitusta ja pitää sisällään lukuisia entisöityjä korsuja, taisteluhautoja sekä museon kahviloineen ja nostaa esiin myös sen, millainen kokemus sota oli paikallisille siviileille.

PS. Jos kesän aikataulut eivät anna myöten näin pitkään matkaan, niin pistä vinkki talteen syksyn ruskaretkiä varten, jolloin alue on entistäkin vaikuttavampi!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Järämän linnoitusalue on avoinna tiistaista lauantaihin syyskuulle saakka (kuva: Tosilappi)

 

18. Veteraani- ja lottamuseo, Imatra 

Idästä päin sitä sotahistoriaa vasta löytyykin! Imatran Veteraanimuseota isännöivässä talossa sitä on ihan omasta takaa, sillä Jatkosodan pommituksen jälkiä on yhä nähtävissä. Luvassa on koskettava kierros, josta ei unohdu sodan inhimillinen ulottuvuus ja kärsimys.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Imatralaismuseo sijaitsee ihan Valtionhotellia vastapäätä

 

19. Sotilaslääketieteen museo, Lahti

Tämä museohelmi on erikoisimpia paitsi sotahistoriamuseoiden, myös koko suomalaisen museotarjonnan joukossa. Sen tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, joten visiitti kannattaa ottaa ohjelmaan tälle kesälle. Tästä jutustamme löydät seitsemän syytä, miksi.

PS. Avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin, ryhmille mahdollisuus erikseen sovittaviin kierroksiin. Ei kuulu Museokortin piiriin!

Lisä- ja yhteystiedot

 

Sitä, onko museota enää ensi vuonna olemassa, ei tällä hetkellä tiedä kukaan

 

20. Forum Marinum, Turku

Suomea puolustettiin niin maalla, ilmassa… kuin merillä ja tähän jälkimmäiseen oivan löytöretken tarjoaa Turusta löytyvä museo, josta opit paitsi suunnilleen kaiken, mitä Merivoimista haluaisitkin sekä pääset tutustumaan mm. moottoritorpedovene Taisto 3:n, Tykkivene Karjalan ja miinalaiva Keihässalmen kaltaisiin aluksiin sekä merimiinakokoelmaan.

PS. Etenkin lapsiperheille tiedoksi: heinäkuun ajan lipun hintaan kuuluu myös teatterillinen opastus Sigyn-alukseen… ja sille mönstratun junkin arkeen.

Lisä- ja yhteystiedot

 

Forum Marinumin museoalukset ovat avoinna yleisölle kesäaikaan (kuva. Forum Marinum)