Harjavallan huikea perinneteko: sodan kokeneiden muistoista kootut elokuvat nyt verkossa kaikkien katsottavana

Harjavallan huikea perinneteko: sodan kokeneiden muistoista kootut elokuvat nyt verkossa kaikkien katsottavana

Harjavallassa on tehty jo vuosia ansiokasta ja asialleen omistautunutta työtä veteraanien perinteen säilyttämiseksi, josta on mallia muillekin.

Tähän mennessä paikallinen sotaveteraaniyhdistys on tehnyt veteraanien historiikki-matrikkelikirjan, perinnenäyttelyn sekä veteraanien muistoja sisältävän haastattelufilmin Kelle nyt kertoa saa (2019), joka sai muutama viikko sitten jatkoa ensi-iltansa saaneen sotilaspojan, pikkulotan, kahden sotaorvon ja kahden sotalapsen sota-ajan muistoista kootun Koivu ja Tähti- elokuvan muodossa.

Nyt nämä Harjavallan Sotaveteraanit ry:n, Emil Cedercreutzin museon ja Harjavallan kaupungin yhteistuotantona syntyneet elokuvat on julkaistu Emil Cedercreutzin museon YouTube-kanavalla.

[br]

Harjavallassa järjestetyn kutsuvierasensi-illan kunniavieraiksi oli kutsuttu mm. kaikki paikkakunnan sotaorvot, sotalapset ja sotaveteraanit

[br]

Kaupunki veteraaniperinnetyön tukena

Elokuvien taustalla on vuonna 2018 alkanut hanke, jonka tavoitteena oli taltioida sota-ajan muistoja aikalaisten kertomina haastatteluina. Vuonna 2019 julkaistuun Kelle nyt kertoa saa -elokuvaan haastateltiin kahdeksaa harjavaltalaista sotaveteraania. Tänä syksynä 2020 ensi-iltansa saaneessa Koivu ja tähti -elokuvassa omakohtaisia muistojaan kertovat kuusi harjavaltalaista sota-aikana lapsuuttaan elänyttä henkilöä. Heidän muistoissaan esiin nousevat sotilaspoikien, pikkulottien, sotaorpojen ja sotalasten näkökulmat.

Elokuvahanke sai alkunsa keväällä 2018 Harjavallan Sotaveteraanit ry:n 50-vuotisjuhlassa, jossa veteraani Kalle Määtän lausuman, koskettavan runon myötä paikalla olleelle Harjavallan kaupunginjohtajalle Hannu Kuuselalle syntyi ajatus muistojen tallentamisesta jälkipolville.

Vetovastuun hankkeesta ottivat Emil Cedercreutzin museon johtaja Henry Flinkman sekä Harjavallan Sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja Jaakko Suontausta, joka myös ohjasi elokuvat.

[br]

Harjavallan kirjaston sotaveteraaninäyttelyssä vasemmalta Henry Flinkman, Jaakko Suotausta sekä Hannu Kuusela.

[br]

Kelle nyt kertoa saa -elokuvassa haastatellut sotaveteraanit ovat Sointu Antila, Väinö Inkinen, Kalle Määttä, Veikko Rantala, Yrjö Rimpinen, Valto Salen, Toini Setälä ja Timo Äimänen.

Koivu ja tähti -elokuvassa muistojaan kertovat sota-ajan lapset Hannele Arantola, Tuija
Ketonen, Raili Kleemola, Kaisa Kurru, Raili Virtanen ja Eero Virtanen.

[br]

Yksi tarinansa elokuvassa kertova veteraaneista on Punaisen Ristin Apusisarena Jatkosodassa palvellut Sointu Antila

[br]

Tarinat talteen tuleville sukupolville

Niin Suontausta, Flinkman kuin Kuusela ovat tyytyväisiä valmiisiin elokuviin.

– Aikaisemmin olemme tallentaneet veteraanien kertomia sotamuistoja muun muassa kirjallisina haastatteluina, mutta nyt veteraanien oma kerronta on saatu säilymään jälkipolville videoituina haastatteluina ja elokuvien muodossa. Toivon, että näiden kahden elokuvan myötä veteraanien perinne säilyy ja välittyy nykypäivän ja tulevaisuuden nuorille, Suontausta pohtii.

Veteraanien perinteen säilyttäminen on paikallisen sotaveteraaniyhdistyksen lisäksi ollut tärkeää myös Harjavallan kaupungille, jonka kanssa hyvin sujunut yhteistyö saa häneltä kiitosta.

–  Kaupungin myönteinen suhtautuminen on ollut näkyvää sekä tässä että aikaisemmissa yhteisissä hankkeissamme.

Samoilla linjoilla on Kuuselakin.

– Olen tavattoman kiitollinen kaikille siitä, että nämä koskettavat tarinat on saatu laadukkaina tallenteina myös seuraavien sukupolvien käyttöön.

Myös Flinkman muistuttaa, miten monella tapaa tähän mennessä kerättyä materiaalia on mahdollista hyödyntää.

– Olemme saaneet tallennettua ainutlaatuisia muistoja sota-ajat kokeneiden, Suomea puolustaneiden ja rakentaneiden ihmisten kanssa. Aiemmin yhteistyössä toteutettu pysyvä veteraanienperinteen näyttely Harjavallan kirjastossa ja vaihtuva näyttely museolla ovat taustoittaneet nykyistä yhteistyötä. Lisäksi kuvatusta videomateriaalista on mahdollista jatkossakin editoida pienempiä yksilöhaastatteluja esimerkiksi koulujen käyttöön.

[br]

[br]

[br]

PS. Lisää harjavaltalaisia kohtaloita sotavuosiltamme löydät sivultamme täältä: