Vaikka rajat maailmalle alkavat pikkuhiljaa jo avautuakin, on koronatilanne meillä ja muualla yhä sellainen, että kotimaanmatkailulle lienee tulossa kuuma kesä. Ja mikäs siinä, meillähän nähtävää riittää kautta kauniin Suomenmaan!
Maamme erityinen historia pitää huolen siitä, että kotimaa on pullollaan kiehtovia sotahistoriakohteita, joissa saa heräteltyä perheen nuoremmissakin kiinnostusta niin Suomen kuin oman suvun sankareiden tarinaan.
Jos tulevan loman reitti on vielä hakusessa, niin tässäpä teille innostusta ja inspiraatiota: kokosimme avuksenne 20 kuumaa kohdetta kotimaan kesälomaan sotahistoria-Suomessa.
PS. Joukosta löytyy myös ilmaisen sisäänpääsyn omaavia paikkoja, mutta viimeistään nyt kannattaa ainakin harkita Museokortin hankkimista, sillä se avaa ovet yli 300 museoon ja näyttelyyn ja – onhan se voimassa vuoden ensimmäisestä käyttöpäivästä alkaen – maksaa itsensä takuulla takaisin! Lisää tietoa ja tilaukset täällä.
1. Sodan ja rauhan keskus Muisti, Mikkeli
Täysin uudenlainen elämys sotahistoriareissaajalle ja sinetöi Mikkelin aseman Suomen sotahistoriamatkailupääkaupunkina. Yksi antoisimpia kohteita nimenomaan perheen kanssa liikkeellä olevalle, sillä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden käyttö ja pedagogian ammattilaisten kanssa suunniteltu kokonaisuus takaa sen, että vierailija todella pääsee sisään aiheeseen, kokemaan sen ikään kuin ihan omalla kohdallaan.
Pääsylipulla (joka vierailijamääriin kohdistuvien rajoitusten vuoksi kannattaa ehdottomasti hankkia etukäteen!) pääset myös Muistin yhteydestä löytyvään Päämajamuseeon. Ja hei – jos tällä suunnalla olet liikkeellä, kannattaa Mikkeliin jäädä yöksi ja ottaa seuraavana päivänä kohteeksi vielä täällä sijaitsevat Jalkaväkimuseo sekä Viestikeskus Lokki.
2. Suomenlinnan Sotamuseo, Helsinki
Suomenlinnan kesäparatiisin hurmaava henki on jo yksinään syy päiväretkeen tähän Helsingin edustalta löytyvään linnoitussaareen, mutta niin ovat kyllä Sotamuseo sekä sen yhteydessä sijaitseva Sukellusvene Vesikkokin.
Meidän vinkkimme museon antiin löydät täältä.
PS. Jos et tänä kesänä pääse paikan päälle, niin ei hätää: Puolustusvoimat 100 vuotta sodan ja rauhan töissä -näyttelyn sodan ajan osiossa voit vierailla nyt myös virtuaalisesti täällä.
3. Mannerheim-museo, Helsinki
On pääkaupunkivisiittiin syitä toki muitakin, eikä ylipäällikkö Mannerheimin Kaivopuiston-huvilassa toimiva kotimuseo ole lainkaan huonoimmasta päästä. Asiansa osaavien oppaiden kertomusten siivittämänä pääsee kurkistamaan tämän historiamme suurmiehen monipuoliseen ja erikoiseen elämään… ihan hänen käyttämäänsä partavettä myöten!
PS. Etukäteen tunnelmia voi käydä kurkkimassa museon 3D-esittelyssä täällä. Muistathan, että museo on auki vain viikonloppuisin!
4. Wanha Veteraani, Hamina
Jos Mannerheim kiinnostaa enemmänkin (ja ketäpä ei!), niin pistä mieleen myös rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani, jonka tämänhetkisessä näyttelyssä pääset tutustumaan mm. suomalaiseen kadettikoulutukseen… sekä erääseen Mannerheim- nimisen kadettioppilaaseen, jonka vallattomuus johti hänen heittämiseensä ulos koko koulusta. Ja lopunhan me kaikki tiedämmekin…!
Lisää näyttelystä täällä.
5. Syvärannan Lottamuseo, Tuusula
Järjestön tänä vuonna viettämä perustamisensa 100-vuotisjuhla on viimeistäänkin syy ottaa auton suunnaksi idyllinen Tuusula ja sen museohelmien joukkoon kuuluva Lottamuseo, jonka uudesta päänäyttelystä Lotta Svärd – 100 vuotta yhteiskuntavastuuta saat maistiaisia sivuiltamme täällä.
Ja maistiaisista puheen ollen… mene tyhjällä vatsalla, sillä lottakanttiinin ja -puodin antimia ei missään nimessä kannata sivuuttaa! Vallitsevasta tilanteesta johtuen museoon otetaan kerrallaan 20 henkilöä, joten vaikka vierailua ei tarvitsekaan varata etukäteen, kannattaa olla liikkeellä heti aamusta!
6. Panssarimuseo, Parola
Yksi maan ykkösmuseoista, joka puhuttelee, vaikkei niin sotahistoriasta olisi ajatellutkaan olevansa kiinnostunut – bonuksena (maailmanluokan harvinaisuuksien lisäksi!) mm. se, että museo on auki joka ikinen päivä. Perheporukalla kannattaa ajoittaa vierailu vuotuiseen ohjelmalliseen ja vauhdikkaaseen perhepäivään, jota tänä vuonna vietetään 3.7.2021!
Tärppejä tarjontaan löydät esittelystämme täällä.
PS. Museokaupan omaperäisestä valikoimasta noukit mukaan myös tulevan joulun persoonallisimmat lahjat!
7. Museo Militaria, Hämeenlinna
8. Pekka Salmelan kotimuseo, Hämeenlinna
Jos ja kun Hämeenlinnassa jo joka tapauksessa seikkailet, niin ei kannata unohtaa elämäntapakeräilijä Pekka Salmelan kokoamaa kotimuseota. Kaikesta näkee, että sotahistoria, isänmaa ja veteraaniperintö on isännälle todellinen sydämen asia.
Museon helmiin (ja niitä on paljon!) pääset tutustumaan etukäteen sivuillamme täällä!
PS. Salmelalla on myös galleria, jossa taiteen rakastaja voi lepuuttaa silmiään etenkin kotimaisessa kuvataiteessa!
Jotain tämän Jyväskylästä parikymmentä kilometriä sijaitsevan paikan vetovoimaisuudesta kertoo sekin, että Moottori-lehti valitsi sen aikaisemmin tänä vuonna Kotimaan helmi-matkakohteeksi.
Luvassa on harvinaisuuksia sekä hurjia tarinoita niiden takaa.
PS. Kiitos toimivan verkkokaupan, monipuolisen museokaupan valikoimaan pääsee käsiksi ihan kotisohvaltakin.
11. Kaarteen kotimuseo, Lohja
Suomi on täynnä paitsi huikeaa sotahistoriaa, myös sille omistautuneita huikeita sotahistoriaharrastajia, joiden elämäntyöstä pääsevät nauttimaan myös me muut. Yksi tällaisista kotimuseoista löytyy lohjalaisen Kalervo Kaarteen kellarista… tämä helmi on nähtävä sen uskoakseen, mutta esimakua saat sivultamme täältä.
PS. Sotamuseon yhteydestä löytyy silmäniloa myös mosaiikista innostuneille!
12. Talvisotamuseo Raatteen Portti, Suomussalmi
Toistuvasti myös seuraajiemme Suomen pysäyttävimpien kohteiden listalle nimeämä Raatteen Portti dokumentoi yhtä sotahistoriamme ikimuistoisimmista tapahtumista. Tämä paikka olisi jokaisen suomalaisen nähtävä.
PS. Jos olet liikkeellä heinäkuussa, niin ajoita vierailuisi 8.7. tai 22.7., sillä tuolloin voit päättää museovierailusi tunnelmallisesti 2 tuntia kestävällä Talvisotaristeilyllä Kiantajärvellä. Lisää tietoa täällä.
13. Veteraanien perinnetalo, Kauhajoki
Sotahistoriaa ja veteraaniperinnettä taltioidaan ansiokkaasti myös monessa sotaveteraanipiirissä ja paikallisyhdistyksessä. Tästä erinomainen esimerkki on Kauhajoen veteraanien perinnetalo – eteläpohjalaisen veteraaniperinnetyön suuri ylpeydenaihe… ja syystä. Saman katon alta löytyvät niin etulinjan, kotirintaman kuin mm. joukkosidontapaikan koettelemukset. Vallitsevasta tilanteesta johtuen vierailut mahdollisia ryhmille erikseen sovittaessa.
PS. Lisää matkavinkkejä Etelä-Pohjanmaalle löydät tästä jutustamme.
14. Miehikkälän Salpalinjamuseo
Suomen itärajan puolustuksen turvaksi rakennettu Salpalinja mykistää vielä tänäkin päivänä. Se on yhä Pohjoismaiden suurin rakennustyömaa, jossa enimmillään oli töissä peräti 35 000 linnoittajaa, joita oli muonittamassa 2 000 lottaa (!!!)
1200 kilometriä, 728 erilaista teräsbetonikorsua, asepesäkettä ja luolaa, yli 3000 puista kenttälinnoitetta, noin 225 kilometriä panssarivaunun kiviestelinjaa, 315 kilometriä piikkilankaestettä, 130 kilometriä panssarikaivantoa sekä yli 350 kilometriä taistelu- ja yhteyshautaa…joista moneen on tänään mahdollista tutustua linjan museoiduissa kohteissa.
15. Evakkomuseo, Vihti
Eivät kaikki sotahistoriamuseot suinkaan pelkkää etulinjaa ja tykkien jylinää ole: monessa osansa saavat mm. kotirintama ja sotalapsetkin, mutta lisäksi on ihan erityisiin teemoihin keskittyviä, joskin valitettavan huonosti tunnettuja museoita. Yksi näistä on Niuhalan vanhan kansakoulun tiloissa sijaitseva sijaitseva Evakkomuseo, jonka näyttely luo näyttely kertoo Heinjoelta toisen maailmansodan aikana Vihtiin muuttaneiden evakkojen entisestä elämästä Heinjoella, sen luonnosta, kulttuurista, elinkeinoista ja ihmisistä.
PS. Ilmainen sisäänpääsy, mutta muista tarkistaa aukioloajat!
16. Sota- ja jälleenrakennusmuseo, Salla
Yksi pohjoisen kiinnostavia erikoiskohteita on Sallan sota- ja jälleenrakennusmuseo, jonka näyttelyn kertoma tarina muistuttaa, että sotavuodet vaikuttivat Suomessa vielä pitkään senkin jälkeen, kun rauhansopimukset oli allekirjoitettu. Jälleenrakennus oli – etenkin Lapin sodan laajalti tuhoamassa Lapissa – valtava urakka, jonka tarinan soisikin kuultavan.
PS. Muista myös pirttikahvila ja museokauppa ja nappaa kotiinviemisiksi ainakin kampanisuja!
17. Järämän linnoitusalue, Karessuvanto
Yksi Suomen ehdottomasti eksoottisimmista sotahistoriakohteista löytyy Käsivarresta. Järämän Lapin sodan aikainen linnoitusalue on osa saksalaisten vuosina 1943-44 rakentamaa Sturmbock–Stellung -nimistä linnoitusta ja pitää sisällään lukuisia entisöityjä korsuja, taisteluhautoja sekä museon kahviloineen ja nostaa esiin myös sen, millainen kokemus sota oli paikallisille siviileille.
PS. Jos kesän aikataulut eivät anna myöten näin pitkään matkaan, niin pistä vinkki talteen syksyn ruskaretkiä varten, jolloin alue on entistäkin vaikuttavampi!
18. Veteraani- ja lottamuseo, Imatra
Idästä päin sitä sotahistoriaa vasta löytyykin! Imatran Veteraanimuseota isännöivässä talossa sitä on ihan omasta takaa, sillä Jatkosodan pommituksen jälkiä on yhä nähtävissä. Luvassa on koskettava kierros, josta ei unohdu sodan inhimillinen ulottuvuus ja kärsimys.
19. Sotilaslääketieteen museo, Lahti
Tämä museohelmi on erikoisimpia paitsi sotahistoriamuseoiden, myös koko suomalaisen museotarjonnan joukossa. Sen tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, joten visiitti kannattaa ottaa ohjelmaan tälle kesälle. Tästä jutustamme löydät seitsemän syytä, miksi.
PS. Avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin, ryhmille mahdollisuus erikseen sovittaviin kierroksiin. Ei kuulu Museokortin piiriin!
20. Forum Marinum, Turku
Suomea puolustettiin niin maalla, ilmassa… kuin merillä ja tähän jälkimmäiseen oivan löytöretken tarjoaa Turusta löytyvä museo, josta opit paitsi suunnilleen kaiken, mitä Merivoimista haluaisitkin sekä pääset tutustumaan mm. moottoritorpedovene Taisto 3:n, Tykkivene Karjalan ja miinalaiva Keihässalmen kaltaisiin aluksiin sekä merimiinakokoelmaan.
PS. Etenkin lapsiperheille tiedoksi: heinäkuun ajan lipun hintaan kuuluu myös teatterillinen opastus Sigyn-alukseen… ja sille mönstratun junkin arkeen.