Lotta Svärd 100-juhlavuosi huipentuu lokakuussa: juhlamessun saarnan pitää rouva Jenni Haukio

Lotta Svärd 100-juhlavuosi huipentuu lokakuussa: juhlamessun saarnan pitää rouva Jenni Haukio

Lokakuussa järjestetään Lotta Svärd 100 -juhlavuoden päätapahtumat Lotta Svärd -webinaari ja Lotta Svärd -juhlamessu. Webinaaria voi seurata verkossa sekä suomen- että ruotsinkielisenä. Yle TV1 puolestaan lähettää juhlamessun suorana televisiolähetyksenä.

[br]

[br]

Miten lotat ovat vaikuttaneet suomalaiseen yhteiskuntaan ja mitä lottahenki on tulevaisuudessa?

Lotta Svärd 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetään pe 8.10. klo 10.00 alkaen juhlawebinaari, jonka teemana on lottajärjestön edelläkävijät, esikuvat ja vaikuttajat. Tiedossa on asiantuntijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja ja monialaisia näkökulmia lottajärjestössä toimineiden naisten yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

Webinaarin osallistumislinkki tulee Lotta Svärd 100 -verkkosivustolle lähempänä tapahtuman ajankohtaa ja aktivoituu pe 8.10. klo 9.30.

[br]

Webinaarissa tutustutaan neljän merkittävän lotan elämäntyöhön

[br]

Lotta Svärd 100 -juhlawebinaarin ohjelma:

[br]

Helmi Arneberg-Pentti, Lotta Svärd järjestön kokoava voima
Lakiasianjohtaja Katri Innanen

Lottajärjestön ensimmäinen puheenjohtaja Helmi Arneberg-Pentti vaikutti voimakkaasti etenkin Lotta-Svärd yhdistyksen järjestäytymisvaiheessa siihen, mihin suuntaan järjestön toiminta lähti kehittymään ja vakiintumaan. Hänen järjestelykykynsä ja sovitteleva johtamistapansa tekivät hänestä järjestöä kokoavan hahmon. Helmi Arneberg-Pentti oli yksi harvoista Lotta Svärd -järjestön johtohahmoista, jotka pyrkivät aktiivisesti puolustamaan lottien kunniaa järjestön lakkauttamisen jälkeen.

Maja Genetz-talousnero
FT historian tutkija Maritta Pohls

Maja Genetz oli taitava liikenainen, jonka johdolla Lotta Svärd -järjestön muonitustoiminta kehittyi laajamittaiseksi liiketoiminnaksi 1930-luvun lopulla. Sodan aikana Genetz johti Lotta Svärd -järjestön rajatoimiston monipuolisia toimintamuotoja. Sodan jälkeen Genetz organisoi Suomen Naisten Huoltosäätiön ja Työmaahuolto Oy:n toimintaa – hänen vastuullaan oli muun muassa Helsingin vuoden 1952 olympialaisten ruokatarjoilu.

Tellervo Hakkarainen, muonitustarkastaja ja monipuolinen vaikuttaja
Lotta Svärd Säätiön hallituksen puheenjohtaja Pirjo Björk

Muonitustarkastaja Tellervo Hakkaraisen vastuulla oli jatkosodan aikana lottajärjestön laaja, satoja kanttiineja käsittävä verkosto, joka ulottui Petsamosta Hankoon ja Ahvenanmaalle. Hakkarainen oli perustamassa Työmaahuolto ry:tä vuonna 1944 ja Työmaahuolto Oy:tä vuonna 1945. Hän työskenteli Työmaahuollon toimitusjohtajana vuosina 1946–1973. Tellervo Hakkarainen teki monia opintomatkoja Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan. Hän toi mukanaan uusia toimintamalleja Suomen suurkeittiöihin muun muassa itsepalvelun ja pakasteet.

Fanni Luukkonen, lottajärjestön voimahahmo
TT dosentti Marjo-Riitta Antikainen

Lottajärjestön voimahahmona ja arvostettuna johtajana tunnettu Fanni Luukkonen valittiin keskusjohtokunnan puheenjohtajaksi vuonna 1929. Luukkonen oli siviiliammatiltaan opettaja, ja tämän vuoksi olennainen osa hänen johtajuuttaan oli esimerkkinä toimiminen. Fanni Luukkonen toimi puheenjohtajana aina lottajärjestön lakkauttamiseen, syksyyn 1944 asti.

[br]

Lottia koolla 1940-luvulla (kuva: Lottamuseo)

[br]

Lotta Svärd 100 -juhlamessu

Juhlamessu saarnan pitää juhlavuoden suojelija, rouva Jenni Haukio (kuva: Tasavallan presidentin kanslia)

Vuonna 1921 perustetun lottajärjestön arvot kiteytyivät uskonnon, kodin ja isänmaan ympärille. Järjestössä tärkeäksi koettiin myös aikaisempien sukupolvien työn arvostaminen ja kunnioittaminen. Näitä tärkeitä teemoja Lotta Svärd Säätiö haluaa nostaa esille etenkin tänä vuonna, kun lottajärjestön perustamisesta on kulunut tasan 100 vuotta.

Juhlavuosi huipentuu messuun, jonka äärelle kaikki halukkaat voivat pysähtyä hetkeksi muistamaan ja kunnioittamaan lottajärjestössä palvelleiden naisten työtä yksin tai yhdessä. Kotona juhlavalle tilaisuudelle voi luoda puitteet vaikkapa kattamalla pöytään omat kirkkokahvit ja sytyttämällä kynttilän. Koronarajoitusten puitteissa suoraa televisiolähetystä voi myös kokoontua seuraamaan yhdessä ja muistamaan sota-ajan sukupolven osuutta Suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa niin sodan, kuin rauhankin aikana.

Lotta Svärd 100 -juhlamessu järjestetään 10.10.2021 klo 10-11.30 Helsingin tuomiokirkossa. Yle TV1 lähettää juhlamessun suorana televisiolähetyksenä alkaen klo 10. Messun liturgina toimii kirkkoherra Marja Heltelä. Saarnan pitää Lotta Svärd 100 -juhlavuoden suojelija tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

[br]

[br]

Lotta Svärd 100- vuotisjuhlavuosi on näkyvästi esillä myös Sotaveteraaniliiton viestinnässä ja Lotta Svärd- järjestöä eri teemojen kautta käsitteleviä artikkeleita julkaistaan vuoden aikana niin nettisivuillamme kuin Kenttäpostia-lehdessämme.

[br]

PS. Lisää Lotta Svärd 100- teemavuoden juttuja löydät täältä: