Näitä kuvia et usko – päivä, jolloin Helsingin kadut täyttyivät sotaveteraaneista

Näitä kuvia et usko – päivä, jolloin Helsingin kadut täyttyivät sotaveteraaneista

Helsingin Seudun Sotaveteraanipiiri isännöi maanantaina 21.9. 2020 Sotaveteraaniliiton järjestyksessään 29. liittopäiviä. Joka toinen vuosi järjestettävien liittopäivien yhteydessä pidetään liittokokous, jossa valitaan aina kaksivuotiskaudeksi niin valtuuston kokoonpano kuin sen, sekä hallituksen puheenjohtajisto (lisää hallintorakenteestamme täällä).

Perinteisesti liittopäivät ovat olleet kaksipäiväinen suurtapahtuma, jossa toisiaan ovat tavanneet niin liiton kenttäorganisaatio kuin veteraanit.

[br]

Liittopäivät ovat olleet tärkeä kohtaamispaikka niin liiton kentän väelle kuin veteraaneille. Ilmari Koppinen oli saapunut 2018 Ylihärmässä pidetyille liittopäiville Salosta.

[br]

Tänä vuonna koronatilanne laittoi kuitenkin suunnitelmat uusiksi ja tapahtuma pidetään yksipäiväisenä ja minimaalisella osallistujamäärällä, jotta mm. turvavälien toteutuminen voidaan varmistaa. Iäkkään veteraaniväestön suojelemiseksi myös veteraaneille suunniteltu ohjelma on jouduttu perumaan.

Kokous lähetetään suorana lähetyksenä netin kautta ja sitä kautta tervehdyksensä kokousväelle ja kotikatsomoille tulevat tuomaan myös veteraanit.

[br]

Edellisillä liittopäivillä nähtiin mm. Ylihärmän veteraanikuoro

[br]

Sotaveteraanityön painopisteet ovat aina seuranneet veteraanijärjestöjen edustaman väestönosan elinkaarta. Sodan jälkeen oli tärkeää saada kuntoon sodasta palaavien miesten asuntoasiat ja uuden elämän syrjään kiinni pääseminen, sitten huomio kiinnitettiin eläkeasioiden ja muiden etuuksien kuntoon saattamiseen. Viime vuodet työ on keskittynyt kuntoutukseen ja nyt jo pitkälti yli 90 vuoden keski-iän saavuttaneen väestön tarvitsemiin palveluihin.

Kulloinkin ajankohtaiset teemat ovat näkyneet myös liittopäivillä sekä muissa Sotaveteraaniliiton tempauksissa.

[br]

Moni vielä edellisille liittopäiville osallistunut veteraani, kuten helsinkiläinen Olli Kivioja, on jo poistunut joukostamme.

[br]

Helsinki asialla jo neljättä kertaa

Helsinki ei ole ensimmäistä kertaa asialla, sillä piiri isännöi 1964 kaikkien aikojen ensimmäistä liittokokousta. Viisi vuotta myöhemmin pääkaupunki toimi näyttämönä veteraaniemme suurmarssille. Ja millainen näky se olikaan…! Kuvat tuolta päivältä vetävät sanattomiksi yhä tänäänkin.

[br]

Aamun koittaessa ympäri Suomea kokoonnuttiin aloittamaan matkaa Helsinkiin

[br]

Loputon bussien virta toi pääkaupunkiin tuhansittain vakavailmeisiä veteraaneja

[br]

Ennen marssia kokoonnuttiin Kauppatorilla

[br]

Marssijoita saapui vain mutama vuosi aikaisemmin perustetun Sotaveteraaniliiton kaikista piireistä

[br]

Pääkaupungin kadut täyttyivät ennennäkemättömästä mielenilmauksesta

[br]

Kulkueen mukana hulmusivat niin siniristiliput…

[br]

…kuin Sotaveteraaniliiton piirien liput.

[br]

Tuolloisen tapahtuman tarkoituksena oli vauhdittaa veteraanien kohtaamien ongemien – etenkin eläke-,  työttömyys- ja asumiskysymysten – ratkaisua ja Helsingin kaduilla nähtiin 18 000 pystypäin marssivaa veteraania. Byrokratian pyörät pyörivät kovin hitaasti tuolloinkin ja kun vaadittavia uudistuksia ei saatu aikaan, marssittiin kuusi vuotta myöhemmin uudelleen – nyt jo 22 000 veteraanin voimin.

[br]

Marssin määränpäänä oli Messuhalli (nyk. kisahalli) ja siellä järjestettävä suurjuhla

[br]

Edunvalvonnan edistysaskeleita

Paljon ovat ajat – sekä veteraaniasian saama huomio – noista päivistä muuttuneet.

– Suomen Valtioneuvoston jäsenet eivät osallistuneet suurjuhlaan vuonna 1969. Tämän vuoksi Sotaveteraaniliitto lähetti kokouksessa luetut vetoomussähkeet Tasavallan Presidentille, Eduskunnan puhemiehelle ja pääministerille vielä elossa olevien lähes 400 000 veteraanin tukitoimien käynnistämiseksi, Helsingin Sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Pertti Laatikainen kertoo.

Kansanedustajia paikalle oli saapunut kymmenkunta, yhdessä veteraanien kanssa paikalle marssien.

[br]

Veteraanien kanssa oli marssimassa myös kansanedustajia

[br]

– Veteraanit rohkenevat uskoa siihen, että Te Herra Pääministeri, joka itsekin olette ollut rintamasotilaana, ymmärrätte veteraanien hädän, vedottiin yhdessä suurjuhlan puheessa.

Sotaveteraanitaustan omasi myös tuolloinen Eduskunnan puhemies.

– Veteraanit ovat tietoisia siitä, että Te Herra Eduskunnan Puhemies kokemuksestanne ja myöskin itse rintamasotilaana tunnette varsinkin viljelijäväestöön kuuluvien sotiemme veteraanien vaikeudet ja niitä erityisesti heidän kohdallaan lisäävät maaltapaon aiheuttamat ongelmat.

[br]

Presidentti Niinistö kättelemässä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin saaneita veteraaneja 2018, taustalla Sotaveteraaniliiton puheenjohtaja Erkki Heikkinen (kuva: Matti Porri)

[br]

Nykyään valtiojohtoa nähdään kunniavieraina veteraanitapahtumissa ja veteraanien aseman parantamisesta on iloksemme tullut koko puoluekenttää yhdistävä asia.

Kuluneen vuoden aikana veteraaniliittojen vuosikymmeniä jatkunut väsymätön edunvalvontatyö veteraaniensa hyväksi onkin saavuttanut useammankin tärkeän tavoitteen: marraskuussa 2019 kotona asumista tukevat palvelut saatiin vihdoin kaikille veteraaneille maksuttomiksi ja huhtikuun 2020 alusta rintamalisään saatu korotus nosti sen yli kaksinkertaiseksi.

Tehtävää kuitenkin riittää yhä: palvelut toteutuvat kunnasta toiseen yhä hyvin eri tasoisina, mitä veteraaniliitot vaativat korjattavaksi. Rintamalisää vaaditaan niin ikään korotettavaksi alkuperäisen esityksen mukaisesti 200 euroon. Lisäksi veteraaniliitot kantavat huolta myös veteraaniensa puolisoiden ja leskien tilanteesta.

[br]

Veteraaniliittojen edunvalvonta- ja huoltotyö jatkuu viimeiseen veteraaniin saakka

[br]

Perinneajallakin ollaan veteraanien asialla

Vaikka veteraaniväestömme, niin veteraanien kuin heidän leskien ja puolisoidensa, huolto- ja tukityö tulee pysymään toimintamme ytimenä viimeiseen veljeen ja siskoon saakka, on samalla kuitenkin haikeudensekaisin tuntein alkanut valmistautuminen siihen väistämättä edessä seuraavaksi olevaan vaiheeseen, kun viimeinenkin itsenäisyytemme sankari on poistunut keskuudestamme ja veteraanityössä alkaa heidän muistonsa vaalimiseen pohjautuva perinnetyön aikakausi.

Tätä tullaan käsittelemään myös liittokokouksessa, jossa tullaan luomaan katsaus siihen, missä vaiheessa käynnissä oleva organisaatiomuutos on. Sitäkin merkittävämpi on kuitenkin veteraanien kokouksessa aiheesta pitämät puheenvuorot, jotka muistuttavat meitä siitä kaikkein tärkeimmästä: kyseessä on nimenomaan heidän toiveensa.

He puolustivat aikanaan tätä maata, kun sitä ei olisi kukaan muukaan tehnyt. He perustivat veteraaniliitot ajamaan etujaan, kun kukaan muu ei sitä tehnyt. Nyt he toivovat veteraaniliittojen aikanaan muodostaman perinneliiton pitävän huolen siitä, ettei heidän perintönsä tule unohtumaan vastaisuudessakaan, kun he eivät sitä enää ole tekemässä.

Jokainen veteraanimme, vapautemme puolesta kaatunut sekä rakkaansa tai kotinsa sodan seurauksena menettänyt on syy siihen, miksi #himmetäeimuistotsaa.

[br]

 

Liittopäivän suoraa lähetystä pääset katsomaan maanantaina 21.9.2020 klo 12.30 alkaen klikkaamalla itsesi allaolevaan linkkiin:

https://www.webcasting.fi/sotaveteraanit/xxix-liittopaivat/