Sotaveteraaniliiton Suuri Joululahjaopas 2018

Sotaveteraaniliiton Suuri Joululahjaopas 2018

Kiitosta saanut isänpäivän isänmaallisimmat lahjavinkit- listamme saa nyt jatkoa, onhan edessä juhlakausista suurin!

Suuresta joululahjaoppaastamme löydät jokaiselle jotain iästä, intresseistä… tai budjetista riippumatta.

Iloista joulunodotusta!

[br]

[br]

1. Perheen pienimmille

Sotaveteraani ja minä on Sotaveteraaniliiton markkinoille tuoma, ensimmäinen Suomessa koskaan julkaistu ala- ja yläkoululaisille suunnattu veteraaniperinteen ja sotahistorian opetuskokonaisuus. Osallistavat tehtävät kertovat sodasta nimen omaan lapsen näkökulmasta, joten tämän kautta on helppoa (ja hauskaa!) johdatella perheen pienimmätkin oman suvun ja maan historiaan.

Perinneleikit ry:n ja Lottamuseon yhteistyönä syntynyt Pikkulotan leikit kokoaa yhteen kaikkiaan 19 1930- ja 40-luvuilla Pikkulotta ja Lottatyttö-lehdissä julkaistua leikkiä ohjeineen, kuvineen ja alkuperäisessä kieliasussa.

Sotaveteraani ja minä (sis. aiheesta järjestetyn sävellyskilpailun parhaimmiston sisältävän CD:n) 10 €

Tilaukset: Sotaveteraaniliiton verkkokauppa

Pikkulotan leikit 19 €

Tilaukset: Lottapuoti

[br]

[br]

2. Nuorisolle

Niin vain 16-vuotiaana rintamalle lotaksi lähteneen Kaija Pesosen talvisodasta kertova kirja kuin sotilaspoikien ja pikkulottien sodanaikaisia tehtäviä kuvaava DVD kertovat pysäyttävästi nuorten, toisinaan vielä ihan lasten kokemuksista sodassa.

Luonteenlujuudellaan hämmästyttävä Pesonen elää rintamalla nuoruutensa ensirakkauttaan myöten. DVD puolestaan tarjoaa ainutlaatuisen ja ajatuksia herättävän pohjan keskusteluihin siitä, mitä lapset joutuivat tuohon aikaan kokemaan ja miksi. Erinomainen hankinta myös opettajille ja perinneyhdistyksille.

Kaija Pesosen talvisota 27 €

Tilaukset: Minerva Kustannus verkkokauppa

Isänmaan nuoret puolustajat DVD

Tiedustelut ja tilaukset: Sotilaspoikien perinneliitto

[br]

[br]

3. Koko perheelle

Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä Sotaveteraanilehti on lahja, joka ilahduttaa koko perhettä. Vanhemmat pysyvät veteraanietuuksista ja veteraanityön ajankohtaisista kuulumisista, sotahistoriaosuus puolestaan tarjoaa yllättävääkin informaatiota ja inspiraatiota myös koulutielle.

Sotaveteraani-lehden vuosikerta 15€

Tilaukset: riina.lillfors@sotaveteraaniliitto.fi

[br]

[br]

4. Herkkusuulle

Hyvän päälle ymmärtäviä nautiskelijoita voi ilahduttaa pulloin, joita perinteisempiä saa hakea (lisää täällä). Marskin ryypyn seuraksi taas sopii mitä parhaimmin historian tämän historian Suurimmaksi Suomalaiseksikin äänestetyn valtiomiehen lempiruoka vorschmack.

Perinteitä – joskin vähän eriskummallisempia – löytyy myös Scho-Ka-Kolasta, sodan aikana saksalaissotilaille kehitetty herkusta. Sen tarkoitus oli antaa sotilaille lisää energiaa marssia ja taistella eikä ihme: alkuperäisessä reseptissä oli suklaan ja kofeiinin lisäksi myös kokaiinia. Ei ole enää.

Tuulahduksen sotavuosilta tuo myös Chikko, sikurista tehty kahvinkorvike, jonka voimin Suomessakin kahvin puutteessa kärvisteltiin. Kofeiinia tämä ”erehdyttävästi kahvinmakuinen” juoma ei sisällä, minkä ansiosta sopii myös herkkävatsaisille. Ja niille, jotka eivät kaipaa piristävää vaikutusta.

Leikattua 0,5 l 16,50 €, Marskin ryyppy 0,5 l 21,50 €

Tiedustelut ja tilaukset: Alko

Tertin Kartanon Vorschmack, 22.50 €

Tiedustelut: Mannerheim-museo

Scho-ka-kola (tumma tai maitosuklaa) 7€

Tiedustelut ja tilaukset: Hangon Rintamamuseo

Chikko-sikurikahvinkorvike, 6.95 €

Tilaukset: Ruohonjuuri

[br]

[br]

5. Kotona viihtyvälle

Mistäs Marskin ryyppyä (tai aamuista tyrnishottia!) olisi tyylikkäämpää naukkailla, kuin sille varta vasten tehdystä, monogrammein kaiverretusta ryyppylasista. Pöydän kattauksen taas vie ihan uudenlaisiin sfääreihin kun teemaksi ottaakin englantilaisen maalaisromantiikan sijaan maastokuvion.

Kotona viihtyvälle tarjoaa silmäniloa koko vuodeksi Pin-Up Petrolsin seinäkalenteri, joka ilahduttaa silmän lisäksi myös veteraaneja: sen tuotto menee Sotiemme Veteraanit- keräykseen. Ja tämän kodin pihahommiin sopivan (tai kokonsa ansiosta auton takakonttiinkin kätevästi mahtuvan!) lapion kehtaa muuten nostaa ihan esillekin: se on nimittäin peräisin toisesta maailmansodasta. Todistetusti siis kestävä.

Marskin Ryyppylasit, 19 €/ pari

Tiedustelut: Mikkelin Päämajamuseo

Maastokuvioiset servetit (koosta riippuen) 5 € / 7 €

Tiedustelut ja tilaukset: Hangon Rintamamuseo

Pin-Up Patrols seinäkalenteri (sis. postituksen Suomeen), 15 €

Tilaukset: Pin-Up Petrols

Toisen maailmansodan aikainen lapio: 25 €

Tiedustelut ja tilaukset: Hangon Rintamamuseo

[br]

[br]

6. Löytöretkeilijälle

Jos mieli tekisi sotahistorialliselle löytöretkelle isän, isoisän, isoisoisän tai hänen serkkupuolensa sotapolulle, mutta aika eikä osaaminen ei riitä, löytyy apu sukutukimusyritys Propatriasta, joka on erikoistunut Sota-arkiston lähteiden tutkimiseen ja on selvittänyt satojen suomalaisten sotilaiden henkilökohtaisen sotatien.  Sotatie-paketti sisältää yhteenvedon sodanaikaisesta palveluksesta, digitaaliset kopiot mm. kantakorteista sekä suorat linkit henkilön komppanian (tms.) sotapäiväkirjoihin.

[br]

[br]

Ja jos kiinnostus henkilön sotapolkuun herää ihan tosissaan, niin mm. taistelupaikoille suuntautuvia sotahistoriallisia matkoja järjestää Vihdin Liikenne. Asiantuntevan oppaan johdolla historia todella herää henkiin.

[br]

[br]

Suunnistukseen siellä maastossa ei näitä kannata välttämättä käyttää, mutta sotahistoriasta ja maantieteestä kiinnostuneelle Kielletyt kartat- sarja tarjoaa kiehtovan ikkunan menneeseen.

[br]

[br]

Reissuun kuin reissuun kannattaa varustautua huolella ja Suomen armeijan sarka on varustelun aatelia. Ylijäämäsarkaa uusiokäyttävä Jämä-sarkareppu on tilava, kestävä ja vielä tyylikäskin. Reppuun mahtuu jos ei nyt ihan kokoontaittuva sinko, niin ainakin vähän isompikin iPädi.

[br]

[br]

Reissussa välttämättömät pankki-, luotto-, henkilö-, vakuutus-, rokotus-, Kela- ja autovuokraamon etuasiakasjäsenomistajan klubikortti kulkevat mukana kompaktissa korttikotelossa. Ihan niinkuin kantajansakin, kestämään on tehty tämäkin: alumiinisella sisäkuorella vahvistettu kotelo on tehty maansiirtokoneen sisärengaskumista.

[br]

[br]

Sotatie-paketti, 479 € / 429 € (riippuen siitä, onko henkilö ollut vain talvi- tai jatkosodassa)

Tiedustelut ja tilaukset: Propatria

Lahjakortti Vihdin Liikenteen sotahistoriamatkoille, hinta omavalintainen

Tiedustelut ja tilaukset: Vihdin Liikenne

Kielletyt kartat- sarjan kirjat 35 €/kpl

Tilaukset: Ruslania

Jämä-sarkareppu (mallista riippuen 89.99 € – 109.99 €)

Tilaukset: Varusteleka 

Korttikotelo 40€

Tilaukset: Reserviläisliiton verkkokauppa

[br]

7. Sille Jollekin Erityiselle

Rautasormus on puhutteleva ja ennen kaikkea aito pala suomalaista sotahistoriaa (lisää siitä täällä). Kauniissa lahjapakkauksessa toimitettu sormus koskettaa vastaanottajaansa takuuvarmasti. Samalla tuet myös jäljellä olevien veteraanien parissa tehtävää arvokasta työtä.

Historiallista merkitystä on myös Lotta Svärd-koruilla, joiden kautta vaalit ylpeästi lottien perinnettä. Hopeiset korut toimitetaan mustassa korurasiassa. Korujen koko 1 cm x 1 cm, ketjun pituus 42 cm.

Pala suomalaista sotilashistoriaa ovat myös nämä Hämeen rykmentille teetetyt Suomen armeijan tuntolevyt, joita ei ehditty ottaa käyttöön ennen tuntolevymuutosta. Yksilöllisin sarjanumeroin kaiverrettujen levyjen mukana tulee puuvillanaru, jossa ne voi ripustaa vaikka kaulaan.
Yhdysvaltain armeijasta tuttujen tuntolevyjen erikoisuus on se, että voit kaiverruttaa niihin juuri haluamasi laisen kaiverruksen (75 merkin rajoissa). Oma nimi, veriryhmä, mottosi, lempi Bon Jovi-biisisi kertosäe… tai vaikka rakkaudentunnustus sen vastaanottajalle.

[br]

Talvisodan aikainen rautasormus 59€

Tilaukset: Monetan verkkokauppa

Suomen armeijan vanha tuntolevy 4€

Tiedustelut ja tilaukse: Lahden Sotilaslääketieteellisen museon kauppa

Yhdysvaltain armeijan tuntolevyt omalla kaiverruksella 15.99 €

Tilaukset:Varusteleka

Lotta Svärd- korvakorut 54.90 €,  Lotta Svärd- kaulakoru 54.90€

Tilaukset: Lottapuoti

[br]

8. Kirjatoukalle

Molemmat näistä kirjoista käsittelevät sotahistoriaa, mutta erilaisella, helposti lähestyttävällä, keihtovalla ja paikoin koomisellakin tavalla.

Sotaveteraaniliiton julkaisema Selviytymistarina  – Suomi 1939-1945 on Sotaveteraanilehden kiinnostavimmista artikkeleista koottu teos, joka tarkastelee sotavuosiamme eri kanteilta ja tarjoilee sotahistoriaa sopivan kokoisina paloina, joista löytyy takuulla jokaiselle jotain – desanteista viihdytysjoukkoihin.

Toisen maailmansodan eriskummallisuuksia esittelevästä Karhu sotilaana- kirjasta puolestaan opit, miksi  saksalainen sukellusvene U-1206 upposi (aluksen wc meni epäkuntoon), Talvi-ja Jatkosodan kertomatta jääneistä käänteistä ja, nimensä mukaisesti, Puolan riveissä taistelleesta karhusta nimeltä Wojtek. Tositarinoita muuten kaikki!

Selviytymistarina – Suomi 1939-1945 30 €

Lisätietoa ja tilaukset: Sotaveteraaniliiton verkkokauppa

Karhu Sotilaana 32 €

Tilaukset: Atenan verkkokauppa

[br]

[br]

9. Leffafriikille

Maanpuolustuskorkeakoulun juuri myyntiin tullut DVD kokoaa yhteen Suomea  100 vuotta sitten koetelleesta sodasta säilyneet filmit. Kaikkiaan 12 tallennetta käsittävän DVD:n materiaali on peräisin mykkäfilmiaikakauden ajalta ja niihin alun perin sisältyneet välitekstit ovat säilyneet vain osassa. Mm. suomalaisjääkäreiden koulutusta Saksassa vuonna 1916 kuvaavan filmin kaltaisia harvinaisuuksia sisältävä levy tarjoaa todella kiehtovan väläyksen sadan vuoden takaisesta Suomesta.

[br]

[br]

10. Elämyksiä metsästävälle

Jos tavaran sijaan haluat pakata lahjaan elämyksiä, niin niitä tarjoaa esimerkiksi Pornaisissa sijaitseva panssaritukikohta 60 ajoneuvon arsenaaleineen ja loistavine ajomaastoineen.  Valittavana on yksi neljästä erilaisesta vaunusta, jolla ajokoulutuksen jälkeen päästään pauhaamaan kunnon panssariuralla. Panssaritunteja voi varata esim. kaverin kanssa 1-4 kappaletta samalle ajankohdalle.

[br]

[br]

Museokortti avaa oven elämyksiin sekin, mutta enemmän henkisellä puolella. Ensimmäisestä käyttökerrasta vuoden voimassa oleva kortti takaa rajattoman pääsyn 280 museoon ympäri Suomen, näiden joukossa mm. Sotamuseon, Kansallismuseon ja Hangon rintamamuseon kaltaisia helmiä.

[br]

[br]

Panssaritunti, 100€/ hlö

Tiedustelut ja tilaukset: Elämyslahjat

Museokortti, 68 €

Tiedustelut ja tilaukset: museot.fi- verkkokauppa

[br]

+ Hänelle, jolla on jo kaikkea

Sotahistoriaa sieltä eriskummallisimmasta päästä. Näihin tulitikkuaskilajitelmiin on koottu kaikki 191 Mannerheim-ristin ritaria. Näin kynttilöidenpolton kuumimpana kautena nämä ovat vielä tarpeellisiakin. Toinen asia on sitten se, raaskiiko niitä käyttää.

Näitä voi tilata liikkeen verkkokaupasta myös ulkomailla asuvia isiä ilahduttamaan, jolloin tosin postin ja tullin turvallisuussäännösten mukaisesti askit tyhjennetään tulitikuista.

[br]

[br]

Jos hinta ei ole ongelma, niin ketä tahansa suomalaista sotahistoriaharrastajaa varmasti ilahduttaisi oma neuvostoliittolaisvalmisteinen kevyt haupitsi 122-38, jollaisia Suomellakin oli rintamalla jatkosodassa. Nyt irtoaisi tasarahalla. Kotiinkuljetuksen joudut tosin järjestämään itse.

[br]

[br]

Mannerheim-ristin ritarit – tulitikkuaskilajitelma: 15 €

Tiedustelut ja tilaukset: Ruslania

Kevyt haupitsi 122-38, 10 000€

Tiedustelut: Nettimarkkina.com

[br]

+ + Lahjoitus lämmittää aina

Vaikka ystävän nimissä tehty lahjoitus sotiemme veteraaneille lämmittää paitsi sinun ja vastaanottajan, myös avun vastaanottajien sydäntä. Oiva keino muistaa myös toisella puolen maailmaa asuvia läheisiä – tämän lahjan kanssa ei tarvitse pelätä postin kulkeutuvan ihan väärille raiteille. Kuukausilahjoittajaksi ryhtyminen on muuten lahja, joka tarjoilee iloa läpi vuoden veteraanityön uutisia kertovalla uutiskirjeellään.

Lahjoitus Sotiemme Veteraanit- keräykseen, omavalinteinen summa

Lisätietoa ja lahjoitukset: Sotiemme Veteraanit- keräys

[br]

[br]