Veteraanien hautakivimerkki suvun sankareiden haudoille – mikä se on, mistä sen saa ja miten se kiinnitetään?

Veteraanien hautakivimerkki suvun sankareiden haudoille – mikä se on, mistä sen saa ja miten se kiinnitetään?

Itsenäisyyspäivä sekä Linnan juhlat-uutisoinnin yhteydessä nähty Uuraisten hautakivimerkkitempaus on johtanut veteraaniliitoissa ennätysmäiseen tilausvyöryyn ja yhteydenottoihin. Mikä hautamerkki oikein on, mistä sellaisen saa ja miten se kiinnitetään?

Areenassa yhä katsottavissa olevassa Kohti Linnan Juhlia 2/2- lähetyksen 39 minuutin kohdalla alkavassa osuudessa nähtiin, kuinka poisnukkuneiden veteraanien ja lottien omaiset sekä vapaaehtoiset kiinnittivät Uuraisilla veteraanimerkkejä sankareidensa hautakiviin.

[br]

Hautamerkkejä kiinnitetään Uuraisilla (kuvakaappaus YLEn lähetyksestä)

[br]

Miksi hautakivimerkki?

– Huomasin, että lotta- ja veteraanimerkkejä puuttui monilta haudoilta ja toisaalta myös omat vanhempani olivat ilman merkkiä, kertoi idean takana ollut Hannu Koskinen.

– Tämä on paitsi arvokas, myös aika kivaa hommaa tutkia omia juuria ja historiaa. Hautamerkit ovat tärkeä osa historian kirjoitusta ja näillä merkeillä me tahdomme kertoa siitä, miten veteraanit ja lotat ovat osallistuneet Suomen historian kehittämiseen. Me toivomme, että yksikään veteraani tai lotta ei jää ilman näkyvä merkkiä siitä, että he ovat puolustaneet isänmaataan.

Veteraanimerkkien puolesta vetosi omaisiin taannoisessa blogikirjoituksessaan 97-vuotias alajärveläisveteraanimmekin.

[br]

Kiinnitykseen menossa olevia hautamerkkejä (kuvakaappaus YLEn lähetyksestä)

[br]

Mikä hautakivimerkki?

Heti itsenäisyyspäivänä alkoi kautta Suomen yhteydenottojen tulva, joka jatkuu yhä ja pelkästään Sotaveteraaniliiton myyntitoimistoon uusia tilauksia tulee noin minuutin välein.

Asia herättää paljon kysymyksiä, kuten Helsingin Seudun Sotaveteraanipiiriin kuuluva juutalaisten sotaveteraanien perinnekilta sai huomata samaan urakkaan ryhtyessään viime vuonna. Yksi ensimmäisistä on se, mikä lukuisista olemassa olevista merkki valita.

[br]

Erilaisia hautamerkkejä (kuvat selityksineen Tammenlehvän Perinneliitto)

[br]

Idea merkeistä syntyi killassa Suomi täyttäessä 100 vuotta.

– Päätimme sytyttää jokaisen veteraanin ja lotan haudalle itsenäisyyspäivänä kynttilän. Oli työlästä löytää nämä haudat, koska niitä ei oltu merkitty millään veteraanistatuksella. Koska seuraavana vuonna oli taas edessä sama etsintätyö, päädyimme kiinnittämään hautakiviin veteraani- ja lottamerkit, kertoo killan puheenjohtaja Adiel Hirschovits.

– Näin myös jälkipolville viestitetään, missä näiden veteraanien ja lottien viimeinen leposija sijaitsee.

[br]

Helsingin juutalaista hautausmaata

[br]

Mistä hautakivimerkki?

Kesän 2019 aikana Helsingin ja Turun hautausmaille kiinnitettiin toistasataa merkkiä. Viimeiset 10 kiinnitettiin yhdessä muistotilaisuuteen kerääntyneiden omaisten kanssa. Useimpien kohdalla päädyttiin tammenlehvämerkkiin. Päänvaivaa aiheutti se, että aina ei ollut täysin selvää, millaisissa tehtävissä henkilö oli rintamalla ollut.

– Aina sitä eivät omaisetkaan tiedä. Lotistakaan ei ole mitään yhtä rekisteriä, mistä asian olisi voinut tarkistaa. Lisäksi selvitystä hankaloitti se, että tuon aikaiset kuvat ovat mustavalkoisia, joten esimerkiksi lottien ja sotilaskotisisarten univormujen erottaminen toisistaan on vaikeaa, Hirschovits huomauttaa.

Haaste on tuttu myös Sotaveteraaniliiton myyntituotteista vastaavalle Riina Lillforsille.

– Joka veteraaniliitolla on oma hautamerkkinsä, mutta omaisille ei aina ole selvää, onko vainaja kuulunut johonkin liittoon vai ei. Kuolinilmoituksistakin tuttua tammenlehvämerkkiä voi käyttää kuka tahansa veteraanistatuksen saanut, mutta vakiintuneen käytännön mukaan niin voi myös Sotaveteraaniliiton merkkiä, vaikka ei olisi liiton jäsen ollutkaan.

Sotaveteraaniliiton Talvisodan aikaista sotilasta linnoituksen takana kuvaava merkki onkin merkeistä tunnetuin.

[br]

Yksi Helsingissä veteraanimerkin haudalleen saanut oli Joel Nemesin isä Jussi.

[br]

Kenelle hautakivimerkki?

Veteraanistatuksia on neljää erilaista:

  • rintamasotilastunnus (miehille), asetus 772/1969
  • rintamapalvelustunnus (naisille), asetus 554/1978
  • rintamatunnus (rintamalinnoittajille), asetus 256/1988
  • ulkomaalaisen rintamasotilastunnus (ulkomaalaisille vapaaehtoisille), asetus 418/1992

Tunnukset ovat Puolustusvoimien ja puolustusministeriön myöntämiä. Kaikkien näiden hakuaika päättyi 31.12.1994, eikä niitä voi enää hakea.

[br]

Tammenlehvä on henkilölle myönnetyn veteraanitunnuksen ulkoinen merkki

[br]

Yhteydenottoja on kuitenkin tullut myös heiltä, joiden suvun veteraanit ehtivät menehtyä ennen, kuin ehti tunnusta edes saada. Miten näissä tapauksissa tulisi toimia?

– Veteraanien usein esimerkiksi takinliepeessä käyttämä tammenlehvämerkki on ulkoinen merkki hänelle myönnetystä veteraanitunnuksesta. Mikäli veteraani ehti kuolla ennen kuin tammenlehvätunnuksia alettiin myöntää, on hänen omaistensa silti mahdollista käyttää hautakivimerkkinä tammenlehvää, Veteraanitalolta kerrotaan.

Vaihetoehtojakin on.

– Myös tämän suhteen Sotaveteraaniliitossa on tehty periaatepäätös, jonka mukaan meidän liitomme merkkiä saavat käyttää kaikki ne, jotka sodissa palvelivat, vaikka olisivatkin kuolleet ennen statuksen myöntämistä, jatkaa Lillfors.

[br]

Hirscohivits kiinnittämässä hautamerkkiä yhteen helsinkiläishautaan

[br]

Miten kiinnittää hautakivimerkki?

Itse merkin saa hankittua vaivattomasti Sotaveteraaniliiton myyntitoimistosta, mutta entäs se käytännön puoli? Miten merkki kiinnitetään hautakiveen?

Hautamerkin takapuolella on piikki, joka kiinnitetään hautakiveen porattuun reikään. Merkin kiinnipysymisen varmistamiseksi kannattaa apuna käyttää myös hieman liimaa, Lillfors neuvoo.

– Käytännöt vaihtelevat kunnittain, seurakunnittain ja veteraaniyhdistyksittäin, huomauttaa Sotaveteraaniliiton tiedottaja Ariela Säkkinen.

– Etenkin Suomi100-vuosi innoitti kuntia ja seurakuntia tarjoamaan merkin kaikille halukkaille. Näihin kuuluu mm. Utajärvi. Myös monessa veteraaniyhdistyksessä on tapana tarjota merkki poisnukkuneen veteraanin haudalle, joten omaisten kannattaa olla yhteydessä siihen veteraaniyhdistykseen, jonka jäsen veteraani on ollut.

[br]

[br]

Kiinnostaisiko tietää enemmänkin suvun sankareiden sotatiestä? Kokosimme avuksenne tietopaketin, josta löytyy apua, oli kyseessä sitten sotaveterani, lotta, muissa tehtävissä ollut nainen tai vaikka sotalapsi.

[br]

[br]

Helsingin ja Turun hautausmaiden tempauksesta kertova artikkeli on alun perin julkaistu Kenttäpostia-lehden numerossa 4/2019. Kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä lehti toimitetaan kaikille jäsenille tai sen voi tilata vuosikertatilauksena (15€). Jäseneksi pääset liittymään tästä.