24.6.1944 Karisalmella kaatunut JR25:n sotilas – etsinnöissä löydetty suomalainen sankarivainaja

24.6.1944 Karisalmella kaatunut JR25:n sotilas – etsinnöissä löydetty suomalainen sankarivainaja

Karjalan kannaksella etsintöjä tekevä Karjalan Valli- etsintäryhmä on tehnyt uuden löydön Karisalmelta, joka ei kuulu heidän tavanomaiseen etsintäalueeseensa

– Käymme siellä todella harvoin, tavallisesti vain kerran vuodessa. Viime vuonna emme käyneet siellä kertaakaan, ryhmä kertoo.

[br]

Karisalmi ei kuulu ryhmän tavanomaisiin etsintäpaikkoihin

[br]

Tuloksettomia etsintöjä

Tähän saakka heidän alueella tekemänsä etsinnät eivät ole juurikaan tuottaneet tulosta.

– Tiedämme, että sieltä on 2000-luvun aikana löydetty 3-4 tunnistamattomaksi jäänyttä puna-armeijalaista. Suomalaisia sankarivainajia olemme löytäneet alueelta vain yhden, vuonna 2016.

Hänkin jäi kuitenkin tunnistamatta, sillä vainajan yhteydestä ei etsinnöistä huolimatta löytynyt tuntolevyä.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna heillä oli onni mukana.

– Lähdimme reissuun varhain aamulla, koska sääennusteen mukaan päivän lämpötilaksi olisi tulossa 30 astetta. Jätimme auton kylän laidalle ja marssimme vanhaa huonokuntoista tietä pitkin, ja sitten vaikeakulkuisen metsän halki eräälle kalliolle.

Paikalta löydettiin mm. saksalaisen kenttäpakin kansi

Kukkulalla yksi ryhmän jäsenistä jäi tutkimaan pääpuolustuslinjaa ja Vjatseslav ”Slava” Skokov alkoi ryhmän kolmannen jäsenen kanssa haravoida kallion pohjoispuolella suomalaisen vastaiskun paikkaa.

– Siellä oli paljon sirpaleita, ja melkein jokaisen siirtolohkareen takaa voi löytää hylsyjä, mutta tunnin kuluessa emme löytäneet sotavainajia. Paluumatkalla yritimme haravoida kaistaa juuri kallion rinteen alla. Yhden kiven takaa kaivoin esille VPT-hylsyjä ja saksalaisen kenttäpakin kannen, Skokov muistelee.

[br]

Yllätyksiä yllätysten perään

Kiven toisella puolella kalliossa sijainneessa leveässä, mutta matalassa raossa yhden etsijän metallinpaljastin alkoi hälyttää.

– Kaveri hyppäsi rakoon ja heti huusi, että saniaisen alla raon laidalla oli ihmisluu, hän palaa tuon lauantain tunnelmiin.

Pian raosta löytyi vielä toinenkin luu.

Paikalta löydettyjä suomalaisia kolikoita

– Saniaisen alta heti kaivoimme esiin lisää luita, huonokuntoisia nahkasaappaan fragmentteja ja venäläisen konepistoolin hylsyjä. Otaksuimme, että vainaja on puna-armeijalainen. Raon yhdestä nurkasta metallinpaljastin sai erittäin hyvän signaalin, ja kaveri sanoi, että siellä on kai numeroitu venäläinen hopeamitali, jonka avulla voi saada arkistosta tietoa haltijasta.

Löytö oli jotain vieläkin odottamattomampaa: kylkiluiden alta ilmestyikin suomalainen tuntolevy.

– Sen vieressä oli myös suomalaisen kesäpuseron nappeja. Lisäksi samasta raosta löysimme suomalaisten kenttähousujen muovinappeja ja monta kolikkoa. On vaikeaa todeta, mikä ase oli vainajalla – löysimme suomalaisen kiväärin patruunoita, suomalaisen konepistoolin patruunoita ja hylsyjä, ja lisäksi venäläisiä kivääri- ja KP-hylsyjä.

[br]

Löytyneen sotilaan yhteydessä ollutta esineistöä

[br]

Jäänteet luovutetaan suomalaisille elokuussa

Skokovin mukaan sytyttimen sirpaleista on pääteltävissä, että sotilaan kohtaloksi oli käynyt raossa räjähtänyt venäläinen käsikranaatti.

Kaikkiaan ryhmä vietti paikalla yli viisi tuntia.

– Niin vaikeassa paikassa voi kaivaa vain istutuslapiolla ja käsillä, Skokov huomauttaa.

[br]

Tämäkin sankarivainaja tuodaan takaisin Suomeen syksyllä

[br]

– Sankarivainajan tuntolevy on huonossa kunnossa, ensimmäisestä luvusta on säilynyt vain ylin osa, mutta löysin haltijan nimen tietokannastani. Hän palveli JR 25:n riveissä, kaatui 24.6.1944 ja jäi kentälle.

Jäänteet ja omaisuus luovutetaan Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen edustajille elokuun puolivälissä.

[br]

Olemme kertoneet kyseisen ryhmän tekemistä löydöistä aiemminkin:

[br]

Kuvat ovat peräisin Karjalan Valli-ryhmän Facebook-sivulta, jonne he päivittävät etsintöjensä kulkua. Suosittelemme ehdottomasti ryhmän seuraajaksi liittymistä!