Koronavirustilanteen vuoksi maassamme on siirrytty poikkeustilaan, jonka tarkkaa kestoa ei tässä vaiheessa tiedä vielä kukaan. Ihmisiä kehotetaan välttämään turhaa sosiaalista kontaktia muihin ja pysyttelemään kotonaan. Yli 70-vuotiaita Valtioneuvosto on suositellut pysymään karanteenissa kotonaan.
Myös museoiden, teattereiden, liikuntapaikkojen sulkeutuessa alkavat hermot varmasti olla kireällä ja tekeminen kortilla, joten keräsimme tähän vinkkilistan niin teille kuin veteraaneillenne, sillä vaikka fyysistä läheisyyttä nyt kehoitetaankin välttämään, kannattaa siihen henkiseen panostaa sitäkin enemmän.
Älkää siis unohtako vanhuksianne, vaan pitäkää yhteyttä puhelimitse, Skypen välityksellä ja sähköpostilla.
[br]
[br]
1. Pysy aktiivisena
Poikkeustilanteen suljettua myös monet kuntosalit, ovat yrittäjät alkaneet tarjota tunteja livenä mm. Facebook-sivujensa kautta. Esimerkiksi tamperelaisen Fiilis Fitnessin ohjelmassa on niin zumbaa kuin vähän rauhallisempaan menoon sopivaa pilatesta ja joogaa. Ohjelman ja lähetyksen löydät täältä.
Aivojumppaa sinulle tarjoavat esimerkiksi uusimman Kenttäpostia-lehden Tietovisa sekä Sanakilpa, joka onkin nyt historiansa haastavin! Kumpi pärjää paremmin – sinä vai veteraanisi?
[br]
[br]
Jos sinä tai veteraanisi janoatte kulttuuria, niin ei hätää: netin kautta pääsee nimittäin käsiksi siihenkin!
Niin New Yorkin Metropolitan- ooppera kuin Wienin Kansallisooppera ovat avanneet maksuttomat (ja saman tien huippusuosituiksi nousseet!) striimauspalvelut, joiden kautta pääsee seuraamaan laatutaltiointeja suosituista oopperoista.
Metropolitanin ohjelmistoon pääset täältä, Wienin kulissit aukeavat puolestaan täällä (huom. jälkimmäinen vaatii ilmaisen rekisteröitymisen).
[br]
[br]
2. Lukeminen kannattaa aina
Sanakilvan vastauksia pystyy lähettämään niin postitse kuin sähköpostitse 27.4. saakka, tietovisan tulokset selviävät saman tien, sillä uusimman Kenttäpostia-lehden lisäksi olemme julkaisseet lehden koko arkiston nettisivullamme, missä pääset lukemaan kaikki lehtemme kokonaisuudessaan vuodesta 2004 asti!
Lehdet ovat pullollaan niin kiehtovaa sotahistoriaa, pysäyttäviä kokemuksia sotavuosilta kuin koskettavia veteraanihaastatteluja, joiden parissa aika hujahtaa ohi ihan huomaamatta.
[br]
[br]
Samoin kannattaa tutustua nettisivumme tarjontaan, jonne olemme veteraanikohtaamisten parhaiden palojen lisäksi sisällyttäneet henkilökuvia, juttusarjoja sekä sotahistoriaa vähän kevyemmällä otteella.
Tiesitkö esimerkiksi, kuinka monta karjalanpiirakkaa suomalaiset syövät vuosittain, että Tipaton Tammikuukin on sotavuosiemme peruja, mikä on Jatkosodan kummallisin kuolema ja kuka on se Sotiemme Veteraanit-keräyksen jermu?
Aloita tutustumalla vaikka kiiteltyihin Minun veteraanini– ja Kohtalot Pro Patria-taulun takaa-sarjoihin!
Lisäksi nettiartikkelimme vievät sinut kierrokselle Suomen upeiden museokoelmien helmiin esittelemällä sinulle mm.
- Imatran lotta- ja veteraanimuseon
- Salon Itsenäisyyden museon
- Seitsemän syytä vierailla Suomenlinnan Sotamuseossa
- Parolan Panssarimuseon parhaat palat
- Lahden sotilaslääketieteen museon starat
- Rintamamuseon ja muut vinkit sotahistorialliseen löytöretkeen Hangossa
- Perinnematkailijan top 3- museovinkit Etelä-Pohjanmaalle
[br]
[br]
3. Uppoudu uusiin maailmoihin
Jos lukeminen uuvuttaa jo ajatuksena, pistä popparit tulelle ja hae seuraa videoiden ja leffojen maailmasta!
Nettisivumme materiaalipankkiimme olemme koonneet verkosta löytyviä haastatteluja, sarjoja, dokumentteja ja elokuvia, jotka avaavat maailmaasi ja käsityskykykyäsi satojen tuntien ajan.
[br]
[br]
Sotakokemuksia veteraanien itsensä suulla löydät niin Ilta-Sanomien 100 tarinaa sodasta- sarjasta kuin Tammenlehvän Perinneliiton Youtube-kanavalta.
Yle Areenan helmiin kuuluvat ainakin elokuva Evakko, kahden amerikkalaisen Suomessa kuvaama tallenne siitä, millainen oli Suomi sen viimeisenä kesänä ennen sotia, sekä Pitkä taival kotiin; aina yhtä pysäyttävä dokumentti yhdestä tehtävistämme koskettavimmista.
Ja kuule – jos suomalaisen kirjallisuuden turboklassikko Tuntematon Sotilas on vielä lukematta, niin sen voi nyt hoitaa pois päiväjärjestyksestä 19-osaisena kuunnelmasarjana!
[br]
[br]
4. Tue hyvää asiaa & muista lähimmäisiäsi
Koronaviruksen vastaiset varotoimet ovat pistäneet stopin myös varusmiesten Sotiemme Veteraanit- keräykselle. Netissä se kuitenkin jatkuu ympäri vuoden, ja pääset antamaan tukesi meidän kaikkien sankareille vaikka saman tien.
Lahjoittaminen onnistuu niin perinteisin tilisiirroin, tekstiviestein, puhelimitse sekä sekä MobilePayn, Pivon ja Siirron kaltaisin verkkomaksupalveluin. Lisää tietoa täällä.
Ja vaikka toimistomme onkin suljettu, palvelee verkkokauppamme normaalisti. Ostoksille pääset täällä.
[br]
[br]
Tulevat viikot ja kuukaudet tulevat pistämään monen pienyrittäjän ja heidän perheidensä toimeentulon vaakalaudalle, joten muistathan, että tuossa on paikka Talvisodan hengen talkoille, joihin me kaikki voimme osallistua samalla kun helpotamme omaa arkeamme ja/tai ilahdutamme rakkaitamme – oli välimatka sitten kilometrin tai kuusi tuhatta.
Moni ravintola on ottanut käyttöön mukaan vietävät annokset – kannattaa siis tarkastaa omien kantakrouviesi tilanne. Toinen vaihtoehto on käyttää Woltin ja Foodoran kaltaisia lähettipalveluja, joiden listoilla onkin jo tuhansittain ravintoloita. Tätä kautta voit yllättää veteraanisi tilaamalla hänen lempiruokaa suoraan kotiovelle kuljetettuna (tilaukset muuten jätetään kotiovelle, jotta turhilta ihmiskontakteilta vältytään!).
Tai entäpä jos lähettäisit hänelle muistutuksen siitä, ettei hän ole yksin, kukkalähetyksen muodossa? Mm. Interfloran ja Eurofloristin kautta lähetys onnistuu muualle maailmaankin.
Yksinäisyys voi ajan mittaan ottaa todella koville, joten mitäpä jos antaisit veteraanillesi (ja itsellesi!) jotain, mitä odottaa? Kolmas vaihtoehto tukea esimerkiksi tilapäisesti lapun luukulle laittamaan joutuneita kauneus-, kulttuuri-, tai ravintola-alan yrittäjiä on ostaa lahjakortti, jonka turvin voitte käydä paremman ajan koittaessa laitattamassa vaikka kyntenne kesäkuntoon yhdessä, kultivoitua konsertissa tai hemmotella itsenne illallisella!
[br]
[br]
5. Löytöretki sukusi omaan sotahistoriaan
Tutkimusmatka omaistesi sotavuosiin tarjoaa paitsi yllätyksellisen ja palkitsevan reissun ihan kotikoneeltasi käsin, myös oivan mahdollisuuden kerätä talteen veteraanisi kokemukset. Joko sinun sukusi veteraaniesi tarina on esimerkiksi viety tulevinkin polvien iloksi sotapolku.fi- palveluun?
Nettisivumme materiaalipankkiin olemme koonneet teille pataljoonan verran työkaluja selvitystyöhönne, jonka alkuun pääsee kätevästi lukemalla tämän teille koostamamme perinpohjaisen oppaan. Lisäksi apua saa Facebookin aktiivisesta sotapolku.fi- ryhmästä.
Ja hei, kuka tietää – ehkä innostut jakamaan löytöretkesi kanssamme Minun veteraanini-sarjassa? Sitä varten ota yhteys toimitus@sotaveteraaniliitto.fi.
[br]
[br]
Ajankohtaista koronatietoutta löydät Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen THL:n sivuilta, suosituksia ja määräyksia Valtioneuvoston sivuilta.