Hyviä uutisia rajan takaa: kentälle jääneitä sankarivainajia etsivä Karjalan Valli-ryhmä teki juuri kolmannen etsintäretkensä Viipurinlahdella sijaitsevaan Teikarsaareen, jossa heinäkuussa 1944 käytiin ankaria torjuntataisteluja. Reissu oli yhtä onnistunut kuin kaksi edellistäkin ja tuomisina on jälleen yksi suomalaissotilas ❤️
[br]
[br]
-Yksi jäsenistämme sai tiedon Teikarin rannalla olevasta paikasta, jossa taisteltiin kovasti- 1990-luvulla sieltä löydettiin paljon hylsyjä ja sotaromua, ryhmästä kerrotaan.
Jo rannalla ryhmä ymmärsi olevansa oikealla paikalla.
– Kalliorannalla oli suomalaisen puretun putkimiinan runko. Ennen matkaa olimme hakeneet tietoa sotahistoriakirjallisuudestakin, mutta tästä saaren osasta ei niissä kerrottu mitään. Siksi päätimme lähteä tiedustelemaan pienellä porukalla.
[br]
[br]
Kaikkiaan kahden miehen partiolla kului reissulla 20 tuntia – saaressa oltiin yli yön. Tuloksena oli kuitenkin hyvä löytö, he iloitsevat.
Vaikeakulkuisessa maastossa tehdyt kaivaukset eivät ensin tuottaneet tulosta.
– Vuoden 2006 palo tuhosi metsä pahoin jopa rannan lähellä, minkä seurauksena tiheikköä on nyt vaikea haravoida metallinpaljastimella.
Poterolinjan löydyttyä oli kuitenkin mahdollista alkaa tutkia puolustusasemia. Pääasiassa kaivauksista löytyi vain hylsyjä: niin suomalaisia, venäläisiä, ruotsalaisia kuin saksalaisia, mikä kertoo, kuinka tärkeää roolia Viipurinlahden saaret ovat sotavuosinamme näytelleet.
– Metsässä on vielä suhteellisesti kuivaa, mikä mahdollistaa syvienkin kuoppien kaivamisen.
Sitten metallinpaljastin sai signaalin matalasta poteron kaltaisesta painaumasta.
– Yritin kaivaa sitä ja löysin puretun saksalaisen patruunavyön MG-08 konekiväärille. Outoa, että sen alla hiekka oli vielä pehmeää ja metallinpaljastin vielä piippasi. Kaivoin syvemmin ja löysin rautaisen emaloidun kulhon. Sen alla oli lauta – jokin lahottu puinen laatikko.
[br]
[br]
Tässä vaiheessa etsijät epäilivät törmänneensä jonkinlaiseen roskiksena käytettyyn kuoppaan.
– Viskasin laatikon osia pois kuopasta ja tutkin montun pohjaa. Se oli pehmeää. Kaivoin hiekkaa sormilla ja yhtäkkiä koskin jotakin pitkää, pyöreää ja kovaa ja käsittelyn kestävää.
Se oli reisiluu.
[br]
[br]
Henkilöllisyydestä ei kuitenkaan vielä uskallettu tehdä mitään johtopäätöksiä. Potero kaivettiin kokonaan auki ja vainaja saatiin nostettua. Ennen iltahämärää etsijöitä oli vastassa kaivattu näky: vainajan tuntolevy. Hän oli suomalainen.
[br]
[br]
– Arkistotiedon mukaan tuntolevyn haltija kaatui 5. heinäkuuta 1944 ja jäi taistelukentälle. Suunnitelman mukaan luovutamme sankarivainajan jäänteet Sotavainajien muiston vaalimisyhdistykselle syyskuun lopussa.
[br]
[br]
– Metsässä oli jo ensimmäiset syksyn merkkejä. Tämä on kaunista aikaa, mutta tarkoittaa samalla, tämänvuotisen etsintäkauden loppua, ryhmästä todetaan haikeana.
[br]
[br]
Juttuja ryhmän aikaisemmista löydöistä löydät sivuiltamme täältä:
- Ihantalasta löytyi heinäkuussa 1944 partiomatkalla kadonneen suomalaisupseerin jäänteet
-
24.6.1944 Karisalmella kaatunut JR25:n sotilas – etsinnöissä löydetty suomalainen sankarivainaja
- Karjalan kannaksella tehtiin Talvisodan syttymisen muistopäivänä huikea löytö: Talvisodassa kaatunut suomalaissotilas
-
Karjalan Valli-etsijäryhmän uusimmat löydöt Äyräpäässä: kaksi suomalaisvainajaa, yksi tuntolevy
[br]
Kuvat ovat peräisin Karjalan Valli-ryhmän Facebook-sivulta, jonne he päivittävät etsintöjensä kulkua. Suosittelemme ehdottomasti ryhmän seuraajaksi liittymistä!